Svar: Sprogudvikling
Hej med dig
Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går lidt bedre i vuggestuen - krydser alt hvad krydses kan for den gode udvikling :)
Man siger at sprogudvikling sker som en dynamisk proces. Det betyder, at barnet udvikler sit sprog i samspil med andre f.eks. mor, far, søskende, bedsteforældre, dagplejere, pædagoger osv. Og så betyder det også at barnets sprogudvikling nogle gange vil bevæge sig lidt frem og lidt tilbage...
Det kan f.eks. spille ind på sproget, om der sker ændringer i barnets hverdag. Det kan være at man skal flytte, at barnet starter i vuggestue, at man får en lillebror eller lillesøster osv. Det kan også spille ind, om barnet motorisk bruger sine kræfter på at øve sig i at gå, løbe osv. og derfor i en periode ikke kan koncentrere sig helt på samme måde som tidligere om at sige lyde, formulere ord og udvikle sprog.. Mange oplever, at børn i de perioder, hvor de taler rigtig meget kan stå lidt stille motorisk og modsat, at i de perioder, hvor barnet motorisk bruger sig selv meget, så kan sproget virke til at stå lidt stille...
Så til en vis grad kan det altså godt være normalt, at du lige nu oplever en sproglig ændring hos din dreng - men du skal naturligvis holde øje og være opmærksom på, at han stadig skal vise interesse for at tale og kommunikere, og at han skal udbygge sit ordforråd mere og mere. De normale rammer er meget vide, når det kommer til sproglig udvikling, men gennemsnitligt vil børn i alderen 18-24 måneder forstå ca. 150 ord og selv bruge ca 40 ord i et aktiv ordforråd (ikke rene ord - "me" kan f.eks. godt betyde mere og "a´det" betyde, hvad er det)...
Hvis han pludselig begynder at tale mindre, hvis han ikke reagerer på lyd i sine omgivelser eller hvis han, som du skriver - kommer længere og længere væk fra korrekt udtale, så hans tale bliver mere og mere utydelig - så kan det være en god idé at få hans ører tjekket ...
... af en øre-næse-hals-læge. Det kan skyldes væske i mellemøret eller mellemørebetændelse - børn kan sagtens have dette som et forbigående problem, men det skal naturligvis undersøges. En øre-næse-halslæge kan tjekke jeres drengs ører, uden at du behøver henvisning fra egen læge.
Prøv at lægge mærke til om han begynder at forstå små anvisninger. Det kan være at du f.eks. siger "kan du lægge skeen på bordet?" eller "hvor er din bamse, kan du finde bamsen?". Fra nu og frem mod 2 års alderen vil det være rigtig godt, hvis du kan stille ham sådanne små "opgaver" og han vil kunne begynde at huske, at det er bamsen, som han skal hente, også selvom den ligger ude på køkkenbordet og I er i stuen.
Læg også mærke til, om han i løbet af de næste 6 måneder begynder at sætte to ord sammen og f.eks. siger "mig mad", som betyder "jeg er sulten, jeg vil gerne have mad". Det er også med til at vise, at hans sproglige udvikling er rigtig godt igang.
Bruger han sut? Vær opmærksom på at en sut i munden kan gøre, at han holder tungen omkring sutten og det kan give ham forkert tunge- og mundstilling, når han skal tale. Det er vigtigt, at han ikke har sut i munden når han taler og generelt vil det være rigtig godt, hvis sutten kun bruges til en kort trøst og ro - og derefter bliver lagt et sted, hvor den så kan være til næste gang han har brug for den.
Jeg vil anbefale dig mine billedbøger "Inger og Carlo hjælper med at lave mad" og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind". Det er dialogbøger, hvor du kan læse højt, og I kan tale om billederne, lede efter forskellige madvarer, om lette og tunge ting, om friske fødevarer og gamle fødevarer, om ting der kan gå i stykker og ting der ikke går i stykker osv. osv. Det er netop godt at læse bøger og sætte ord på en masse ting i hverdagen, når du gerne vil hjælpe din drengs sprog videre på vej :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder