Svar: Falder i søvn under amning
Kære Kris
Dejligt at høre, at du har kunne bruge mine tidligere svar - og jeg er kun glad for at kunne hjælpe og dele lidt tanker med dig :)
Det er helt naturligt, at din dreng falder i søvn ved brystet. Det kræver meget energi at die hos dig og det er rigtig hårdt arbejde, så derfor vil han have tendens til at falde i søvn, når han dier.
Det lyder også helt normalt, at han nogle gange efter amning godt kan være vågen, begynde at se mere på dig, pludre osv. - og andre gange ikke er vågen ret længe, før han så sover igen. Med den alder han har, så vil det naturligt være begrænset, hvor lange vågenperioder han har.
Det vigtigste er at han, præcis som du beskriver, vågner op, og dermed melder sig til måltiderne ca. hver 3-4 time. Spiser godt, så han får hvad han har behov for af mælk, bliver skiftet osv. og så må han gerne sove videre. Han behøver altså ikke være vågen og aktiv i længere perioder, når han ikke er ældre end han er, men han må ikke virke sløv, apatisk eller sove så længe, at han mister måltider.
Derfor skal du lade ham ...
... sove, når han igen falder i søvn og skal ikke vække ham i en sådan situation. Små børn skal som udgangspunkt ikke vækkes men sover, når de har brug for at sove og vågner naturligt, når de ikke har brug for at sove mere. Når det så er sagt, så er der naturligvis også undtagelser og hos så lille et barn, så er det vigtigt, at han ikke sover så længe, at han ikke indtager mælk nok. Derfor vil jeg anbefale, at du vækker ham efter 3.5-4 timer, hvis han ikke her begynder at vise tegn på at vågne. Start med at rumstere lidt rundt om ham, for at se om dine lyde kan vække ham, og hvis det ikke er nok, så må du tage ham op, vække ham stille og roligt, skifte bleen eller lignende, hvorefter du så kan tilbyde ham brystet - så du sikrer, at han får sit mælkebehov og dermed også væskebehov tilstrækkeligt dækket.
Det lyder dog ikke til at være nødvendigt hos jer, da han lyder til at kunne regulere sit behov fint og også vågner og melder sig selv - ligesom han lyder til gerne at ville die og på ingen måde virker sløv :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.