Annonce

Annonce

Svar: Lure i løbet af dagen


19. april 2018

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Claudia

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

De fleste børn har stadig brug for to lure dagligt, når de er 11 måneder gamle, og det lyder faktisk som om, at jer dreng også stadig har det - selvom han nogle gange har svært ved at koble fra og overgive sig til søvnen, så sover han godt, når han sover, og du fortæller, at han virker træt på det tidspunkt, hvor han plejer at få sin anden lur...

Jeres dreng vil ofte have brug for to lure dagligt, hvis:

- Han er under 12 måneder gammel
- Han leger lidt, når han puttes, men falder derefter til ro og sover måske ca 1 time.
- Hans humør og overskud er større, når han sover to lure i forhold til kun at sove én.
- Han falder i søvn, når I kører i bil eller går en tur med barnevognen

Jeres dreng vil ofte kunne nøjes med en lur dagligt, hvis:

- Han er mere end 18 måneder gammel
- Han leger i 30 minutter eller mere, når han puttes til sin formiddagslur og falder enten ikke i søvn eller sover kun kortvarigt
- Hans humør er godt, han leger og virker ikke træt, selvom formiddagsluren springes over.
- Han sover fint og falder fint i søvn, når han puttes til middagslur
- Han sover ikke, når I kører i bil eller triller ture med barnevognen

Når børn begynder at kunne nøjes med en lur dagligt, så vil mange børn vise det ved at protestere mod deres formiddagslur. De er ikke parate til at blive puttet, når vi forsøger - de skal puttes senere og senere - og mange børn begynder også at sove kortere og kortere tid om formiddagen. Det betyder, at det stille og roligt bliver formiddagsluren som undværes...

Som jeg læser dit brev, så har jeres dreng stadig brug for sin formiddagslur og er faktisk begyndt at sove længere tid her. Han puttes stadig til nogenlunde samme tidspunkt om formiddagen - men kan ikke længere puttes til sin middagslur. Du fortæller dog også, at han er begyndt at forlænge sin formiddagslur med 45-60 minutter, og jeg tænker, at der naturligt er en sammenhæng mellem, hvornår han står op fra sin formiddagslur og hvornår han så er parat til at blive puttet til middag :)

Jeg vil foreslå dig, at du fortsætter med at tilbyde ham to lure dagligt, fordi han har alderen til at have behov for dette, og fordi han virker til at ville trives bedst med to lure. Men jeg vil foreslå dig, at du prøver at putte ham senere til middagslur, så i stedet for at han puttes og sover kl 13-14.30, så kan du putte ham og lade ham sove mellem kl 14-15 i stedet. Da hans formiddagslur er lidt længere nu, så vil det være naturligt, at hans middagslur bliver det kortere, og det er ...


Annonce

... helt fint.

At give ham to lure dagligt sikrer også, at hans puttetidspunkt om aftenen ikke bliver alt for tidligt. Jo tidligere han går i seng, jo tidligere vil han naturligt også stå op om morgenen og jo sværere kan det blive for jer at få døgnet til at hænge sammen...

Jeg tænker, at i takt med at han bliver ældre, så vil han måske netop vise tegn på at han ikke længere er parat til at blive puttet til sin formiddagslur allerede kl 9, men gradvist vil vise behov for at blive puttet senere - og samtidig vil han så bibeholde at dette er hans længste lur og på den måde går han over til en lur midt på dagen, som så måske kommer til at ligge mellem kl 12-14.30... men det er ikke endnu :) En rytme med en lidt længere formiddagslur og en kort middagslur kan altså godt komme til at fungere fremadrettet, så der sker ikke noget ved, at du hjælper ham ind i denne rytme nu - også selvom han gør det lidt anderledes, end de fleste - det er helt okay, han har ikke læst min bog ;)

Du må gerne putte ham i barnevognen og også gerne trille en tur med ham, når det er tid til at han skal sove. På den måde anerkender du hans lyst til at opleve verden, han kan kikke på ting, I kører forbi, du kan småpludre med ham, om det I ser, "der er en fugl, pip-pip siger fuglen" osv. Han mærker vinden i ansigtet, får masser af indtryk og bliver på den måde mere parat til så at koble fra og finde roen, mærke at han er træt og har brug for at sove. Nogle gange kan det være en god idé med en rosinbolle, lidt frugt eller lidt vand, som han kan tage lidt af - det kan virke næsten meditativt at sidde og pille i lidt frugt osv. før han skal sove :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og hvis han er rigtig meget på men tydeligt træt og slet ikke kan koble fra, så må du naturligvis også nogle gange vælge at amme ham - fordi du ved at du med brystet kan få ham til at falde i søvn og søvnen skal prioriteres her... Det er fint at gøre en gang imellem, men i forhold til hans alder, vil det være rigtig godt, at du ikke ammer ham hver gang han skal sove. Både fordi han så for alt for meget mælk, men også fordi han gerne skal kunne sove uden at være afhængig af brystet :)

Jeg tror bestemt ikke, at du gør noget forkert. Jeres dreng er blot i en alder lige nu, hvor han udviklingsmæssigt naturligt begynder at kunne protestere lidt mod søvnen og have svært ved at koble fra - men han har stadig brug for at få sine to lure dagligt, og derfor vil det være rigtig godt, at du forsat hjælper ham lidt med en sådan rytme :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce