Annonce

Annonce

Svar: Min søns udvikling


6. marts 2018

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære lidt bekymrede mor

Det er rigtig godt, at du har fået sundhedsplejersken til at vurdere din dreng, for det er naturligt lettest at vurdere hans udvikling, når man kan have ham i hænderne og se ham.

Det er meget vide rammer, når man skal vurdere et barns motoriske udvikling - spændet går ofte mellem 3-6 måneder, og det betyder, at nogle børn vil kunne visse ting, når de er 4 måneder gamle, som andre først kan når de er 6 måneder gamle, og begge dele er stadig inden for normalområdet... det vigtige er, at du kan fornemme, at der hele tiden sker en udvikling med din dreng, at hans udvikling ikke går i stå, og det lyder faktisk som om, at der er sket motoriske fremskridt siden du skrev til mig sidst. Det er sandsynligvis også derfor, at der ikke er nogen alarmklokker, som har ringet hos jeres sundhedsplejerske.

Når jeg læser din beskrivelse, så lyder det som om, at han er blevet tydeligt stærkere i sin nakke og har fået langt større hovedkontrol. Og i forhold til at han kun er 4 mdr. gammel, så er jeg derfor ikke så bekymret for at han ikke kan holde sit hoved 100% i alle positioner.

Jeg er heller ikke så bekymret for, at han endnu ikke har fået øje på sine fødder. Dette gør mange børn først, når de nærmer sig 6 måneders alderen. Det er naturligt, hvis han lige nu griber lidt usikkert, og det stadig er svært for ham at kontrollere hans hånd og fingerbevægelser, men i løbet af de næste 1-2 måneder skal han gerne begynde at kunne holde på f.eks. en rangle og skifte den fra hånd til hånd og også bevidst putte den i munden.

Du nævner, at han ikke "glor" på hænderne og kun rækker ud efter ting, når han ligger på ...


Annonce

... ryggen.. og det kan sagtens være helt normalt, men det kunne være en idé lige at overveje hvordan hans øjenkontakt ellers er - følger han andre ting med øjnene, hvordan er samspillet med ham osv. Det kunne jo være at han havde svært ved at se...

Du nævner, at han tidligere har været til kiropraktor, hvor jeres sundhedsplejerske har anbefalet dette igen - handler det om, at han ikke støtter på benene. Jeg synes, at han med den alder han har nu, meget gerne må støtte på sine ben - de skal helst ikke være som gele under ham. Du skal have lidt fornemmeles af, at der er kraft i benene og at han har lyst til at bevæge sig, ligge og sparke, bruge underkroppen lidt... Det kunne være, at han havde nogle spændinger eller lignende som kunne forklare, hvorfor han ikke gør det. Det er dog normalt, at det først er omkring 6 måneders alderen, at nogle børn for alvor begynder at hoppe på benene....


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Da du lyder bekymret, så synes jeg, at du skal kontakte jeres læge og bede længe om at vurdere jeres dreng en ekstra gang - og tale med lægen om, hvilke muligheder der er hvor I bor. Måske kan du blive henvist til en fysioterapeut, som kan hjælpe med nogle øvelser eller lignende, der kan styrke jeres drengs motorik. Det kan også være, at der er forskellige motorikhold for forældre og babyer eller andet, som du kan tilmelde dig :)

Der er ikke en masse alarmklokker som ringer, men jeg forstår godt, hvad du skriver og jeg synes det er vigtigt, at man tager forældres bekymring alvorligt. Derfor er min holdning, at det er bedre at undersøge jeres dreng en gang for meget...

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce