Annonce

Annonce

Svar: Være væk i fire dage


2. november 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Anne

Tak for dit brev og fine spørgsmål - og beskrivelse af hele jeres situation og valg :)

Som jeg læser dit brev, så bor jeres barnepige hos jer, og er en stor del af din datters hverdag. Hun er tryg og glad for hende og virker til at være fint knyttet til hende, kan lade sig putte, trøste osv. af barnepigen - og selvom du tydeligt mærker, at din datters tilknytning til dig er større, så lyder det som om, at barnepigen fungerer næsten som en primæromsorgsperson...

Der er ingen tvivl om, at din datter vil savne dig, og selvom hun når at blive 14 måneder, så vil hun ikke kunne forstå en forklaring om, hvor du er, og at du kommer tilbage, ligesom hun ikke vil kunne forholde sig til tid, og derfor ikke ved, hvad det betyder, at du kommer hjem igen om 4 dage. Og man kan derfor godt overveje, om hun skulle med. MEN, jeg synes det lyder hårdt og stressende for hende - det er en lang rejse, det er skift mellem tidszoner, og du vil naturligt ikke være sammen med hende ret meget. Din datter og barnepigen skulle opholde sig en del på et hotel, og selvom hun naturligvis vil se dig, så lyder det som om, at der vil være rigtig mange nye ting at forholde sig til, og det vil på mange måder være stressende for hende... Jeg tænker derfor, at den bedste løsning hos jer vil være, at du lader din datter blive hjemme.

Derhjemme vil hendes rytme kunne være som den plejer, hverdagen vil ligne hinanden, rutinerne, omgivelserne osv. er de samme - og det vil naturligt være tryghedsgivende for hende, selvom mor så mangler. Men hun er vant til at blive passet af barnepigen i hverdagen, og barnepigen bor hos jer, så det vil ikke være så fremmed for hende, at hun også er der om aftenen, og er den som putter hende i seng...

Hvis du tænker, at det vil være hyggeligt og rart, og måske lidt betryggende for dig selv, at dine forældre kommer og bor hos jer i den periode, så kan du naturligvis godt vælge dette til. Men som du skriver, så vil din datter jo ikke være knyttet ...


Annonce

... til dem på samme måde, som hun er til barnepigen, der er der i hverdagen, og alt efter hvor meget du ser dine forældre, så kan det jo nogle gange også være lidt voldsomt, hvis de pludselig er der, rigtig gerne vil lege med og være sammen med din datter - og du så ikke er der, så hun kan spejle sig i dig, den trygge base. Det er jo yderligere et skift fra den hverdag hun kender - og genkendelighed giver tryghed. Derfor er det godt, at hverdagen er så ens som muligt, når mor ikke er hjemme :)

Det kan godt være en god idé at skype. På den måde kan din datter se, at du stadig er der, at du ikke er forsvundet, og det kan være med til at give lidt ro. Men du har naturligvis ret i, at nogle gange så kan hun også blive ked af det, fordi hun kan se dig, men ikke røre dig, ikke komme op til dig, og så kan det give unødig frustration. Her er I nødt til at prøve jer frem for at se, hvad der vil fungere.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Nogle gange kan det også være en god idé, at du laver et lille fotoalbum, med billeder af dig, din datter, barnepigen, nogle af tingene derhjemme osv. Så hun har et lille album af genkendelige ting i hverdagen og også hvor der f.eks. er billeder af bedsteforældre. Det at kunne vise hende billeder, tale om personerne og f.eks. også tale om dig og sætte ord på mor, kan også være med til at give hende en fornemmelse af, at du ikke er forsvundet for evigt :)

Og så skal du, når du kommer hjem igen, være forberedt på, at hun måske ikke med det samme kaster sig ind i din favn, men til at begynde med godt kan være lidt afvisende. Mange børn reagerer på den måde, når man har været væk fra dem i flere dage, fordi de ikke forstår, hvorfor man er rejst, og hvad der sker. Og det er deres måde at fortælle, at de faktisk ikke syntes det var helt i orden... Det bedste du kan gøre her er at tage det roligt, vise hende at du stadig er der for hende og ikke forsvinder igen lige med det samme:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce