Annonce

Annonce

Svar: 12 måneder og stort fokus på amning


26. oktober 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære far og mor til en lille mælkeglad dreng :)

Tak for jeres brev :)

Det er rigtig dejligt at høre, at amningerne er blevet skruet betydeligt ned, og at jeres dreng faktisk har tredoblet sit indtag af rigtig mad. Det er vigtigt for ham, og den alder han har nu, at han spiser godt hele dagen igennem.

Det er altid lettest at stoppe amning, når både mor og barn er enige om det, og jeres dreng er bestemt ikke enig. Der er ingen tvivl om, at amningen betyder rigtig meget, og jeg læser mellem linjerne, at den også stadig betyder meget for mor. Det vil være fint med to amninger i døgnet nu, og du kan godt vælge at gøre dette lige nu, fordi du gerne vil give ham den tryghed, som han søger via brystet, men modsat kan det også forvirre ham, at han nogle gange kan få lov og andre gange ikke. Han kender jo ikke klokken, men søger det trygge og nære han kender - brystet - og han bliver naturligt ked af det og frustreret, når du så siger nej til at amme ham og ignorerer hans signaler om behov for brystet, hvor han hiver i blusen og tydeligt viser, hvad det er han vil...

Det er derfor altid en opvejning af, hvad der vil fungere bedst for jer begge. Du skriver, at han lige nu faktisk virker mest brystsøgende om eftermiddagen, og det kan naturligvis ikke udelukkes, at hvis du ammer ham der - som en dejlig måde at mødes på efter en lang dag i vuggestue, - så vil han måske falde mere til ro og derfor ikke være så brystsøgende efterfølgende. Hvis du vælger at amme ham om eftermiddagen, så er det vigtigt, at du ikke tilfører denne amning, men så fjerner amningen sen aften/nat. Og måske vil det være en løsning for jer - altså at du lige nu ammer ham om eftermiddagen og om aftenen, når han puttes til natten, men derefter tager far så over.

Det betyder, at mor skal rykke ud af soveværelset, og jeres dreng kan sove sammen med far i dobbeltsengen. Far kan give jeres dreng masser af nærhed og tæt fysisk kontakt, men kan af gode grunde ikke amme - og far dufter ikke af mælk. Jeg tænker nemlig også, at jeres dreng måske søger brystet ekstra meget, når mor er i nærheden, fordi han forbinder mor med amning og også kan dufte mælken - så det er svært for ham at ligge foran mælkebaren og ikke kunne få lov... Hvis mor ikke er der, så vil det måske være lettere for ham at undvære mælken og dermed så vænne sig til at kunne sove uden, at det er okay uden...

Selvom jeres dreng lyder sulten og jeg forstår godt jeres bevæggrunde for at give ham grød, så er det ikke nogen god idé, at I giver ham grød om natten. Han vænner sig meget hurtigt til at skulle spise midt om natten... Det er bedre, hvis I kan give ham grød som en fast del af hans putteritual.

Da jeres dreng er så brystglad som han er, og mor lyder til stadig gerne at ville amme, så tænker jeg altså, at det ...


Annonce

... måske vil fungere bedre for jer i hverdagen, hvis mor ammer eftermiddag og aften, og far så tager over derefter i en periode. Jeg synes umiddelbart, at det vil være ærgerligt at stoppe amningen helt, hvis både mor og dreng er glade for amning.

Og så må I se, hvordan han reagerer fremadrettet. I takt med at han vænner sig til vuggestuen, begynder at spise mere mad der, så han ikke er så sulten og træt, når han kommer hjem, når han gradvist vænner sig til, at det er okay at lade sig trøste uden bryst osv. så vil han måske af sig selv begynde at afkorte amningerne lidt og ikke hige efter brystet på samme måde, som han gør lige nu.. og så kan I stille og roligt trappe ud af amningen, når både mor og barn føler sig parate til det.

Det vil sige, at en dagsplan måske kunne se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Afleveres i vuggestue...

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, kogte grøntsager, 1/2 hård kogt æg eller lignende. Må også meget gerne få varm frokost, grøntsagsmos, kød, fisk osv. Mos er stadig vigtigt for at fylde ham tilstrækkeligt op og sikre ham mæthed :) Vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Puttes til middagslur

Eftermiddag 15: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.

Ammes når I kommer hjem, for at se om det kan hjælpe ham til at komme ind af døren, falde til ro og fornemme at mor er der, så han ikke behøver hige så meget efter brystet...

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i større stykker, små hapsere og også stadig mos. Kartofler kan moses med sovs, og frikadellen spises i stykker med fingrene eller en gaffel :) Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.30. Det skal være en grovere grød som f.eks. havregrød eller flerkornsgrød eller øllebrød. Vand af kop. Får derefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.45-20... Og derefter tager far så over, og mor ammer ikke yderligere... og næste morgen starte med en grød.

Jeg tænker altså, at der måske kan være en fordel i at amme om eftermiddagen og ikke længere amme sen aften og tidlig morgen. Det kan være svært for jeres dreng at forstå, hvorfor han kan ammes kl 23 og 06, men ikke kl 03 - men hvis han er puttet og far tager over og mor ikke er der, så er amningen udelukket, og måske er det så lettere at acceptere - også hvis han så har fået lov til at "mærke mor", da han kom hjem efter at have været i vuggestue...

Håber I kan bruge dette lidt videre, og at det lykkes - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce