Svar: Navlebrok - 8 mdr.
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Navlebrok ses hyppigt hos små børn. Det skyldes en svaghed i muskulaturen og bindevævet omkring navlen, og det gør, at tarmen kan presses ud igennem bugvæggen.
Hos børn vil det ofte være 2-3 cm i diameter, og det forsvinder ofte af sig selv. Men du skal naturligvis holde øje med det, for det er vigtigt, at det lukker sig, og det er vigtigt, at tarmen ikke bliver klemt af. Man kalder det for et indeklemt brok.
Du skriver "en anelse brok", og det lyder derfor som om, at det ikke er ret stort og ofte ikke kommer ud.. Men hvis du ofte ser en udposning, så vil jeg anbefale, at du jævnligt forsøger at trykke brokket ind. Det gør ikke noget, at det springer frem igen, men i takt med at hullet i bugvæggen ...
... lukker sig, vil tarmen naturligt bedre blive på plads, og hullet vil normalt lukke sig helt. Hos de fleste børn lukker det sig indenfor det første år, men hos nogle børn går der flere år, før det er lukket helt.
Når jeres dreng græder, eller f.eks. bevæger sig på puslebordet, så hans bugvæg bevæger sig, så vil brokket kunne være tydeligere, og når han ligger stille og afslappet, så vil det ofte være mindre tydeligt. Så længe hans udposning/brok er blød og ikke gør ondt, så er det fint, så ser I tiden an. Men hvis han begynder at virke til at have ondt, hvis brokket er ømt, når I rører ved det, eller hvis brokket bliver hårdt, så skal I kontakte jeres læge med det samme.
Jeg håber, at du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!