Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål om sprog


14. juni 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Sams Mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng er rigtig godt med sprogligt og rigtig gerne vil tale. Dagligt kommer nye ord til, og han har allerede et stort ordforråd og taler i lange sætninger - det er rigtig dejligt! Især fordi du har fortalt, at han faktisk har haft mellemørebetændelse, så det er dejligt at høre, at det ikke har påvirket hans sprogudvikling :)

Med hensyn til sprogudvikling, så er børn naturligt forskellige. Nogle børn lærer sprog meget hurtigt, og andre skal have langt mere tid til det. De fleste børn forstår langt mere end de selv siger i denne alder.

Generelt vil jeg sige, at for børn i 18-24 måneder, vil man sprogligt se følgende:

- Barnet spørger ofte "hvad er det?", peger og ønsker at få navnet på en bestemt ting fortalt. Barnet forsøger ofte at gentage, når det hører forklaringen.

- Barnet kan ofte udpege ca. 10 legemsdele (hoved, mave, arme, næse, øjne, ører, hår, fingre, tær, navle...)

- Barnet begynder i denne alder ofte at skelne mellem mig og dig. Og barnet begynder ofte også at bruge sit eget navn.

- Barnet begynder at kunne pege bestemte ting ud, hvis man viser et billede i en bog og spørger "hvor er katten henne?" eller måske mere bestemt "hvor er katten der sidder i et træ?".

- Børn har i denne alder ofte et ordforråd på ca 200 ord. Igen de forstår ofte meget mere, end de selv udtrykker verbalt...

Ud fra dette tænker jeg, at din dreng er rigtig godt med - og på nogle punkter måske lidt længere fremme end andre på samme alder - men han er ikke "unormal", og der er ikke noget i det du skriver, som umiddelbart giver bekymring :)

Du kan stimulere ham sprogligt og det er vigtigt, at du bliver ved med at stimulere ham - du kan hjælpe ham ved f.eks. at give ham små opfordringer som at bede ham "tage bamsen", "sætte sine sko på gulvet", "smide papiret ud i skraldespanden" osv.

Det vil være rigtig godt, at du sætter ord på ting I gør i hverdagen - sætter ord på, når han er i bad, når han bliver klædt af og på, så han lærer sine forskellige kropsdele at kende (hoved, mave, arme, hals, ben, navle, øjne, mund, næse, ører, hår osv.)

Det kan også være ting I møder, når I går tur - går på opdagelse i verden, sæt ord på ting I ser - alt fra ...


Annonce

... biler, busser, hunde, fugle, regnorme, sten, vand, træer, vinden der blæser osv. osv. Masser af sproglige gentagelser er rigtig godt.

Du kan også med fordel begynde at sætte flere ord på det samme - f.eks. "pigen græder, hun er ked af det" eller "hun griner, hun synes det er sjovt"...

Sanglege og gerne sange, hvor I også bruger kroppen, bruger fagter når I synger og bevæger jer er også rigtig godt. Ligesom ord med helt enkle rim og remser kan være sjove i denne alder.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det vil også være rigtig godt, at du læser bøger højt for ham, meget gerne bøger med billeder og ting, der ligner hans hverdag. Jeg har blandt andet lavet billedebøgerne "Inger og Carlo hjælper med at lave mad", og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind". I dem er der masser af små illustrationer af ting fra hverdagen, som I kan have en dialog omkring, og som han kan genkende.

Det er naturligt, at børn kan gentage ord eller stavelser, når de er ivrige efter at fortælle noget spændende. Det er ikke nødvendigvis tegn på begyndende stammen, men du skal naturligvis være opmærksom. Det er vigtigt, at I ikke retter ham, når han prøver at sige noget, men giver ham tid til at fortælle og viser ham, at I har tid til at høre, hvad han vil sige. Det er også vigtigt, at I ikke afkræver ham svar og f.eks. siger "kan du sige...?", så han ikke føler sig presset til at sige bestemte ting. Prøv i stedet at stille mere åbne spørgsmål, som giver ham lyst til at snakke og indgå i dialog med dig. Nogle gange vil han måske prøve at svare, prøve at sige det rigtige ord, andre gange vil han pege og bruge sit kropssprog - og det vigtigste er, at du viser ham, at du forstår ham. Jo mere han føler sig forstået, jo mere vil han have lyst til at snakke.

Han er stadig så lille, at der kan ske rigtig meget med sproget endnu, og han skal have lov til at udvikle sproget i sit eget tempo og støttes, hvor han er :) Men det er klart, at hvis han begynder at stamme meget og du oplever det som et problem, eller du på anden måde er bekymret for hans sprogudvikling, så vil det være fint, at du kontakter en talepædagog. Du kan også altid drøfte hans sprog med personalet i vuggestue/dagpleje.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annonce