Annonce

Annonce

Svar: Baby og kat


4. januar 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at læse, at du allerede gør meget ud af, at hjælpe jeres dreng og jeres kat med at acceptere hinanden. Det går jo et eller andet sted begge veje - katten skal lære, at den ikke længere er nummer et, men at jeres baby har taget en del af pladsen og opmærksomheden - og jeres dreng skal lære at tage hensyn til katten og dens behov.

Børn lærer rigtig meget af at vokse op sammen med dyr - det gælder faktisk alle dyr. Selvom det er de voksnes ansvar at passe dyrene, så lærer barnet at tage hensyn til dyret, passe på det, vise det opmærksomhed, empati, respekt osv. Og som du selv skriver, så skal jeres dreng netop lære at vise jeres kat hensyn.

Han lærer det ved at se, hvordan du omgås katten og ved at du, præcist som du allerede gør, sætter dig sammen med ham og kæler for katten, sætter ord på at han skal ae den osv. Du kan godt sige "ae-ae" samtidig med, at du viser ham, hvordan du nusser katten og hvad den godt kan lide. Ligesom du hen af vejen kan sætte lidt ord på de signaler katten sender "hør hvor den spinder, den kan godt lide det" eller "hør nu sover den rigtig godt, så skal vi lade den sove" eller lignende.

Han er for lille endnu - men det kommer hen af vejen. Omkring 1 års alderen, når han begynder at kravle, gå lidt rundt osv. vil han naturligt bevæge sig hen til katten og her skal du være ekstra opmærksom. Det er vigtigt, at han ikke får lov til at trække den i halen, prikke den i øjnene eller lignende og det er her, at du skal gribe ind og vise, hvordan han skal ae den i stedet. Du kan også fra ca 1 års alderen ...


Annonce

... nogle gange fjerne ham fra katten - ikke skælde ud - men i stedet aflede ham, få ham på lidt andre tanker, fordi han naturligt godt kan blive så optaget af katten, at det vil irritere den og den måske har svært ved at flytte sig.

Små børn forstår ikke kæledyrenes signaler - de skal være i børnehavealderen og nogle gange helt op i skolealderen, før de begynder at kunne tyde f.eks. katte og hundes sprog. Det hjælper her naturligvis, at han vokser op sammen med en kat, og at du løbende inddrager ham, forklarer og guider. Sammenlignet med sine kammerater, der måske ikke har dyr, vil han forstå katten bedre - men stadig vil han i børnehavealderen stadig have brug for din hjælp og guidning nogle gange:) Selvom man er 5-6 år gammel og synes at katten er sød og rigtig gerne vil være sød ved den, så kan han godt tyde katten forkert eller simpelthen glemme, at han ikke skal jagte den rundt i stuen...

Når han bliver 12-18 måneder gammel, vil han stadig kunne have svært ved at ae missen, selvom han godt forstår, at det er det, som du gerne vil have ham til. Han vil i den alder stadig have svært ved helt at styre sin motorik godt nok og kommer derfor nogle gange til at slå eller til at tage for hårdt fat, men hvor det ikke er det han vil - derfor er det vigtigt, at du her er opmærksom på ikke at skælde ud eller irettesætte, men igen og igen guide, vise og hjælpe:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Lige nu kan du ikke forklare din dreng så meget - han er kun 6 måneder gammel - men han ser og fornemmer din glæde ved katten og spejler sig naturligt i det:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce