Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 2 år 8 mdr.


14. december 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng:) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Situationen med mormor og din/min-legen - den har ændret sig lidt nu, fordi jeres dreng er blevet ældre. Med den alder han har nu, er han rigtig godt i gang med at finde ud af, hvem han selv er, og hvordan han påvirker andre. Man taler om, at børn skal finde deres selvbillede. I vil opleve det ved, at han begynder at udtrykke sit eget navn, begynder at sige "jeg" i stedet for "mig" - og at han begynder at sige "det er min" eller råber "min min min!" -alt sammen fordi han er igang med at blive bevidst om, hvem han selv er.

Det I oplever er således helt normalt for alderen og hans selvbillede udvikler sig stille og roligt i samspil med andre. Han har brug for ros, det gør ham stolt og glad. Når han bliver irettesat, bliver han naturligt ked af det, det er ikke sjovt at få at vide, at man gør noget forkert. Han er med den alder han har nu, meget følsom og sårbar overfor, hvordan han bliver modtaget, hvordan I og andre reagerer på det han siger og det han gør. Det er derfor I kan fornemme, at det har påvirket ham så meget, at pædagogen i vuggestuen har skældt ham ud...

Det er altså en helt naturlig del af hans udvikling, at han siger "min min min" - også om ting, der ikke er hans. Det er vigtigt, at I forsøger at støtte hans selvbillede ved at vise ham kærlighed, accept og opmuntre ham og støtte ham. I må meget gerne udfordre ham og også stille nogle krav til ham, men det er rigtig vigtigt, at I forsøger at undgå, at han får nederlag:)

Han er stadig så lille, at det er svært for ham at forstå forskellen på din og mit, forskellen på at eje og at låne. Det skal han naturligvis lære, ligesom han skal lære at give plads til andre, vente på at det bliver hans tur osv. Det lyder som om, at han er rigtig godt i gang med denne læring og ofte klarer det super godt! I fortæller om en brunch, hvor han har leget med de andre børn og har været super god til det.

Men turen til eksperimentariet efterfølgende går ikke godt. Det tænker jeg handler om, at han har været for træt. Det kræver rigtig meget af ham at være til brunch og leg med andre børn. Han bruger enorme ressourcer på dette og selvom han sover til ...


Annonce

... middag, så er overskuddet ikke til en tur om eftermiddagen - det blev for meget for ham. Det havde været bedre at tage i eksperimentariet en anden dag...:)

Jeres dreng skal stille og roligt lære, hvad det han gør, gør ved andre. Han skal lære at sove, når andre bliver kede a fdet, når andre bliver vrede. Han skal lære, hvad det er at trøste, hvordan man kan gøre andre glade. Det er alt sammen en proces og en udvikling som starter nu og som I skal støtte ham i.

Når moster vil hente mælk til ham og han bliver frustreret og ked af det og insisterer på, at mor eller far skal, så er det helt okay at lade far gøre det... Det lyder ikke som om, at I ses så ofte med din søster og han har ikke syntes, at hun skulle blande sig i, at han skulle have mælk - han kan ikke overskue situationen, men føler det blot svært. I situationen må I dog gerne sætte lidt ord på "moster vil bare hente mælken, det er dejlig mælk" eller "moster er sød, når hun henter mælk til dig", så han hører at I ser positivt på denne hjælp og er helt roligt omkring det at hun hjælper, så det kan han også være.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Og nogle gange vil der naturligt også være situationer, hvor det så er moster, der har hentet mælken og så kan I evt. drikke lidt af mælken, sige "mmm dejlig mælk, smager godt - vil du smage?" og så kan han drikke eller lade være. Det kan også være fint at lade glasset med mælk stå på bordet "vi lader mælken stå her, så kan du drikke den, når du bliver tørstig" eller lignende. Afledning vil også være rigtig godt her, det hjælper ofte at få ham til at tænke på noget andet og efterfølgende kan han så overskue at drikke den mælk, som han egentlig bad om.

I skal være opmærksomme på hans blodsukker. Det kan være en rigtig god idé, at I tilbyder ham et mellemmåltid, når han kommer op fra sin middagslur. Det skal være sund, god og lødig kost - en grovbolle, en råkostsalat, et stykke rugbrød eller lignende - noget som mætter over længere tid og ikke en sukkerholdig snack. I fortæller, at hans humør og overskud ofte daler 1 times tid efter middagsluren - og det kan godt være tegn på lavt blodsukker. Jo mere stabilt han spiser, jo mere stabilt vil humøret og overskuddet ofte også være.

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham:)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce