Annonce

Annonce

Svar: For tidligt født - 6 uger


27. juni 2015

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Familien Toms

Tak for jeres brev :)

For tidligt fødte børn er lige så forskellige, som børn født til tiden, og derfor kan man ikke sige noget helt fast omkring, hvordan I skal beregne hans alder. Det vil højst sandsynligt være sådan, at han ved nogle ting følger sin fødselsalder og ved andre ting, skal I korrigere - nogle gange op til 6 ugers korrektion.

Det betyder, at han f.eks. med den alder han har nu, måske vil være meget observerende, kikke på jer, pludre med jer osv. og på den måde virke som andre 6 ugers babyer - men han vil måske ikke kunne gøre det særligt længe af gangen. Hans vågne perioder vil være kortere, og han bliver tydeligt hurtigere træt - fordi han her er mere som et lille barn, der lige er blevet født.

Når han bliver 2 måneder vil han måske kunne være vågen i længere tid og virker mere mere aktiv. Hans krop vil måske være strakt mere ud, og når han ligger på maven løfter han hovedet, selvom det tydeligt er svært. Det bliver lettere for jer at få øjenkontakt med ham og hans pludren udvides, og på den måde virker han meget som alle andre babyer på 2 måneder - men måske er han ikke begyndt at smile bevidst endnu, dette vil hos ham måske først ske lidt senere, ligesom han måske ikke begynder at putte sine fingre i munden, før han er ældre…

Om han lige gør tingene 6 uger før eller senere er faktisk helt uden betydning. Det I skal være opmærksomme på er, at han udvikler sig, og at der hele tiden sker en ændring i positiv retning. Når I læser om børn og børns udvikling, og hvornår børn skal kunne hvad, så brug det som en rettesnor for, hvad han skal kunne hen af vejen. Glæd jer over de ting, som han allerede kan, og hjælp ham med at lære nye ting, når han er parat.

Og husk så også på, at børn som sagt er forskellige, så børn udvikler sig ikke ens og de normale rammer er meget vide. Der vil også naturligt være ting i hans udvikling, som absolut intet har med hans fødselstidspunkt at gøre. Måske får han tænder, når han er 6 måneder, måske først når han er 1 år - denne forskel kunne være der uanset om han ...


Annonce

... var født til tiden eller ej…

Der vil være nogle situationer, hvor I måske bliver nødt til at tage højde for, at han er født for tidligt. Det kan være at du f.eks. er nødt til at amme ham hyppigere, han har brug for flere små måltider over døgnet for at trives og tage på - og det er helt fint.

Det kan også være, at han rent fysisk vil være mindre end andre børn. Dette kan naturligvis også skyldes arv, hvor høj han bliver afhænger også af hvor høje I forældre er. Det kan også være, at han vi have svært ved nye omgivelser, vil reagere voldsomt overfor lyde, lys og lyd - måske viser han ekstra stort behov for at være jer nær, har det bedst i jeres favn. Igen kan det skyldes hans personlighed, men det kan også være den tidlige fødsel, som giver et ekstra stort behov for tryghed.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

De sidste år er man blevet ekstra opmærksomme på børn født mellem uge 34 og 36+6. Disse børn skal ikke ses som "små mature børn", men ses som de rent faktisk er. Det betyder ikke, at jeres dreng vil få problemer, det kan sagtens være, at I ikke vil kunne mærke på ham, at han er født før tid. Men I skal være opmærksomme på om han måske har brug for lidt ekstra hjælp - det kan f.eks. være at skabe ro og forudsigelighed i hverdagen, skærme ham mod for mange sanseindtryk, støtte ham motorisk, hjælpe ham ekstra ved søvn og måltider, overveje hvorvidt han skal i dagpleje/vuggestue osv. Alt sammen noget, som I sandsynligvis også ville overveje, hvis han ikke var født 6 uger før tid, men hvor det lige nu får lidt ekstra betydning:)

Og når det er sagt, så er det naturligvis også vigtigt, at I ikke ser ham for tidlig født, forstået på den måde, at han ikke skal opfattes "syg" eller "forkert". Han skal støttes der hvor han er og som han er parat til. Og I skal holde fast i at I har fået en sund og dejlig dreng, der trives godt, alt er umiddelbart forløbet rigtig fint og både sundhedsplejerske og læge beskriver en dreng i god trivsel:)

Håber I kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god sommer til jer alle tre!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce