Annonce

Annonce

Svar: Sprog og udtalefejl


15. november 2014

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mo-ar:)

Tak for dit brev og hvor skønt at høre, at sproget har så godt fat hos jer. Det er simpelthen så dejligt, når børn begynder at tale - og ja, jeg kan sagtens høre det for mig, skønt, skønt!

Børn kan have forskellige sproglige udfordringer - nogle børn har problemer med at forstå sproget, andre børn har svært ved at tale sproget, nogle har problemer med ordforråd, atter andre med grammatikken osv. At jeres dreng har svært ved at udtale visse ord helt korrekt er normalt - det er altså helt normalt, at børn f.eks. siger "top" i stedet for "kop" eller siger "dut" i stedet for "sut". Det at forme lydende, lave udtalen rigtigt hænger sammen med motorik - det er for mange børn svært at placere tungen helt rigtigt i munden, for at kunne få de rigtige lyde frem.

Hos mange børn handler det derfor om, at de skal have tid til at modne de muskler, der indgår i talebevægelserne og finde ud af at lave de rigtige bevægelser med tungen osv. For andre, er det svært at holde styr på de forskellige lyde, når de forbereder det, de gerne vil sige.

En talepædagog fortalt mig engang, at når børn lærer sprog, så kan det sammenlignes lidt med en gammeldags båndoptager. De ord som barnet lærer først, de ord som ligger først på båndet, vil barnet ofte sige i længere tid - også selvom barnet ret teknisk har lært at sige det rigtigt. Der bliver hele tiden optaget nye ord på båndet, og der går lang tid før båndet bliver spolet over. Det synes jeg egentlig er et fint billede, for det betyder, at jeres dreng f.eks. i længere tid vil blive ved med at sige "dut" i stedet for "sut" - også selvom han lærer at sige "s-lyden" og f.eks. på sigt vil lære at sige "sild", "sko" eller lignende - så er ...


Annonce

... "dut" optaget på båndet, og det er det ord han derfor henter frem. På den måde vil visse udtale fejl godt kunne "hænge fast", selvom barnet egentlig kan sige det rigtigt.

Når man skal arbejde med at ændre børns sprog, så bør det altid ske i samarbejde med en talepædagog og det er rigtig vigtigt, at I ikke presser jeres dreng til at sige tingene helt korrekt. Det er rigtig vigtigt, at du viser ham, at du forstår ham, så hans lyst til at tale og kommunikere bibeholdes. Hvis du retter ham kan det betyde, at han begynder ikke at ville tale, fordi han er bange for at gøre det forkert.

Derfor er det helt rigtigt, det du allerede gør - at gentage ordene, så han hører, hvordan det lyder rigtigt. Når han f.eks. siger "min dut", så svarer du "ja, det er din sut" - uden at rette ham, men blot lade dine gentagelser være en del af jeres dialog, så han føler sig forstået og hører ordet gentaget korrekt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis du synes han gennem længere tid har mange sprogfejl, så kan du altid kontakte talepædagogen i kommunen og drøfte det med ham/hende. Der er tilknyttet en talepædagog til institutionen, og du kan også få kontaktoplysninger via dem. Lige nu lyder det, du fortæller, dog super fint og helt normalt.

Der er netop udkommet en ny bog, som hedder "Dit barns sprog", skrevet af Helle Iben Bylander og Trine Kjær Krogh. Jeg har ikke nået at læse den og lave omtale af den endnu, men har skimtet den igennem, og det er umiddelbart en rigtig fin bog. Den er udgivet på Dansk Psykologisk Forlag og henvender sig til forældre med børn i alderen 0-6 år, som gerne vil støtte barnets sproglige udvikling. Måske var det interessant for jer:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med dem begge!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce