Svar: Putter ting i munden
Kære Helle
Tak for dit brev :)
Det er som du skriver helt naturligt, at små børn kommer ting i munden. Din datter gør det, for at undersøge, lære og finde ud af - både hvad ting smager af, hvordan de føles, konsistens osv. men også for at undersøge din og andres reaktion. Der er rigtig meget læring i at undersøge med munden:)
Nogle børn gør det meget, andre gør det mindre og det kan være svært helt at vide, hvorfor nogen har et meget stort behov for at putte alt i munden. Ligesom der er forskel på børns suttebehov, så er der også forskel på hvor meget de undersøger med munden…
Du skal naturligvis prøve at stimulere lysten til at putte i munden med sut, puttedyr osv. så hun stimuleres den vej igennem. Også biderangler osv. kan stadig bruges, hvis hun vil have det. Og så må du prøve at stimulere hende mundmotorisk ved at tilbyde hende mad i forskellig konsistens og grovhed, ...
... jo mere hun får lov til at gumle og gnaske i ting du bestemmer, jo mindre vil hendes behov for at gumle i alt andet måske blive mindre.
Hun er for lille til at forstå, at det kan være farligt, og at hun kan få småsten og lignende galt i halsen - og det er en balance mellem at sige nej og fjerne det, og samtidig ikke give det for meget opmærksomhed. Hvis du viser det for meget fokus, så kan det forstærke hendes lyst til at blive ved og det er derfor godt, hvis du i stedet kan prøve at aflede hende og få hende på andre tanker:)
Nogle børn har glæde af oral stimulation, som kan laves med forskellige børster/tandbørster. Der findes ergoterapeuter, som er uddannet i dette. Det lyder dog som sagt helt normalt for alderen, at jeres datter putter alt i munden… Også ting, som vi måske ikke altid synes er så gode for hende:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Seng
Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.
Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:
- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.