Svar: Putter ting i munden
Kære Helle
Tak for dit brev :)
Det er som du skriver helt naturligt, at små børn kommer ting i munden. Din datter gør det, for at undersøge, lære og finde ud af - både hvad ting smager af, hvordan de føles, konsistens osv. men også for at undersøge din og andres reaktion. Der er rigtig meget læring i at undersøge med munden:)
Nogle børn gør det meget, andre gør det mindre og det kan være svært helt at vide, hvorfor nogen har et meget stort behov for at putte alt i munden. Ligesom der er forskel på børns suttebehov, så er der også forskel på hvor meget de undersøger med munden…
Du skal naturligvis prøve at stimulere lysten til at putte i munden med sut, puttedyr osv. så hun stimuleres den vej igennem. Også biderangler osv. kan stadig bruges, hvis hun vil have det. Og så må du prøve at stimulere hende mundmotorisk ved at tilbyde hende mad i forskellig konsistens og grovhed, ...
... jo mere hun får lov til at gumle og gnaske i ting du bestemmer, jo mindre vil hendes behov for at gumle i alt andet måske blive mindre.
Hun er for lille til at forstå, at det kan være farligt, og at hun kan få småsten og lignende galt i halsen - og det er en balance mellem at sige nej og fjerne det, og samtidig ikke give det for meget opmærksomhed. Hvis du viser det for meget fokus, så kan det forstærke hendes lyst til at blive ved og det er derfor godt, hvis du i stedet kan prøve at aflede hende og få hende på andre tanker:)
Nogle børn har glæde af oral stimulation, som kan laves med forskellige børster/tandbørster. Der findes ergoterapeuter, som er uddannet i dette. Det lyder dog som sagt helt normalt for alderen, at jeres datter putter alt i munden… Også ting, som vi måske ikke altid synes er så gode for hende:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.