Svar: Legetøj
Kære førstegangs-mor :)
Tak for dit brev :)
Børn er forskellige og udvikler sig forskelligt og det lyder rigtig fint og helt normalt, det du fortæller. Faktisk lyder det som om, at du har helt ret, når du skriver, at din datter måske bruger energi på at pludre meget. Det er helt normalt, at børn i perioder øver deres sprog og i andre perioder har mere fokus på at øve sig motorisk:)
I 3-6 måneders alderen vil børn ofte begynde at række ud efter legetøj og putte det i munden. I starten vil jeres datter netop, som I skriver, kunne holde en rangle eller lignende i hånden og vil også ryste den, dog ikke bevidst. Men stille og roligt vil hun bevidst række ud efter ting I viser hende. Omkring 6 måneders alderen vil man ofte se at hun netop rækker ud, og her vil hun måske også begynde at kunne flytte legetøj fra den ene hånd til den anden - og igen vil nogle børn være ældre, før de mestrer netop dette:)
De fleste børn er også omkring 6 måneder, før de begynder at løfte deres fødder og bevidst tage fat i deres tæer. Med den alder jeres datter har nu, vil det være rigtig godt at give hende f.eks. ranglesokker på fødderne, netop for at hun skal blive bevidst om, ...
... at hun har fødder. Når hun bruger sine ben, så vil sokkerne rasle, så hun kan høre og blive opmærksom og kikker derned:)
I må også gerne lave små lege med hende, hvor I løfter hendes fødder, strækker og bukker benene, cykler med hendes ben osv. så hun bliver opmærksom på at bruge sine ben og få øje på sine tæer osv. Ligesom I meget gerne må give hende rasleæg, legetøj med farver, rangler hun kan gribe og ryste, måske et spejl, som hun kan kigge i og få øje på sig selv, når hun ligger på maven. Hvis hun ligger under et aktivitets stativ, så sørg for at hun kan nå tingene som hænger over hende. Selvom hendes bevægelser nogle gange er ufrivillige, så vil hun ramme og finde ud af at hun kan og det vil motivere hende til at prøve at "slå ud" bevidst:)
Sørg for at hun stadig ligger på maven hver dag og hjælp hende med at holde armene under sig, så hun ligger på albuerne og lærer at løfte sig op i strakt arm med tiden. Det er rigtig god træning:)
Det er rigtig dejligt at hun er begyndt at kluk-le og at hun pludrer så meget som hun gør. Nyd det! Hun lyder til at være rigtig fint med og helt alderssvarende:)
Fortsat held og lykke med hende og fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.