Annonce

Annonce

Svar: Motorisk udvikling


20. juli 2014

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære 1. gangs mor :)

Tak for dit brev :)

Jeres datter lyder til at være rigtig godt med motorisk og lyder til at udvikle sig rigtig fint både motorisk og mentalt:)

Det er rigtig godt og vigtigt, at I lægger hende på maven dagligt, så hun får trænet sin nakke og ryg. Det er rigtig fint, at hun her kan løfte hovedet højt og kikke sig omkring, netop dette giver balance og styrke i nakke-, skuldre- og rygmuskler.

Når I sidder med hende på skødet, vil hun naturligt sidde op af jer, og hun vil nu være stærk nok i nakken til at hun der, kan sidde og kikke sig omkring, men hun har stadig naturligt brug for støtte til sit hoved. Det er også helt normalt, at I endnu ikke kan trække hende op i armene, og at hun ikke er i stand til at holde hovedet selv her - det vil hun sandsynligvis kunne om en måned, måske går der lidt længere tid:)

I 2 måneders alderen begynder børn at sutte på deres hænder, præcist som jeres datter har gjort, og stille og roligt bliver hun mere bevidst om at bruge sine hænder. Det er dog først mellem 3-6 måneders alderen at denne bevidsthed bliver større og hvor I kan mærke, at hun begynder at bruge sine hænder mere bevidst og f.eks. slå bevidst ud efter ting eller gribe efter noget I viser hende.

Prøv at hænge forskelligt ting op - små ting i forskellige materialer, forskellige farver og former, som hun kan kikke på og som hun kan nå - når hun slår ud med armene, vil hun nogle gange ramme og på den måde finde ud af og lære, at hun kan. Sørg for ikke at hænge for mange ting op af gangen, da det kan forvirre hende. Brug i stedet få ting af gangen og skift det jævnligt, så der er noget nyt og spændende for hende at kikke på og undersøge.

Spædbørn har en helt naturlig medfødt evne til at ville udforske og undersøge. Måske har I lagt mærke til at hun først har åbnet sine hænder, så strakt armene ud og så begynder hun derefter at gribe ud efter ting - i første omgang måske jeres ansigter, jeres hår eller en bamse eller lignende, som I giver hende i hånden. Hun vil gribe fat, måske ryste det lidt (ofte ubevidst) og vil så slippe igen. Det kan også være at hun har rigtig svært ved at slippe - f.eks. dit hår :)

De ting I hænger op, skal være inden for hendes synsvidde og så tæt på, at hun med sikkerhed kan nå det, men uden at blive ramt af det. Et aktivitetsstativ vil ofte være sjovt i 2-3 måneders alderen, hvor hun kan ligge under det, kikke på de forskellige ophængte figurer, nogle af dem kan evt. give lyd, når hun rammer med en arm eller hånd…

I 3-6 måneders alderen begynder børn at trille omkring. I starten vil ...


Annonce

... det være tilfældigt, at barnet pludselig triller om på siden og derfra finder ud af at komme videre, men stille og roligt bliver det mere bevidst. Nogle børn triller første gang fra mave til ryg, andre børn triller første gang fra ryg til mave.

I 3-6 måneders alderen kan I hjælpe hende med bevægelse og lave det, man kalder for bevægelege:

- Cykle med hendes ben. Hun ligger på ryggen og I støtter om underbenene og hjælper hende med at lave cykelbevægelser.

- Dreje underkroppen fra side til side. Her kan I støtte om hendes lægge, bøjede knæ og hofte og hjælpe hende med at dreje underkroppen fra side til side.

- Dreje hele kroppen om på siden. Her kan I vise hende noget interessant legetøj, som hun følger med øjnene og derfor drejer, og på den måde finder hun ud af, at hun kan dreje om på siden. Det gælder både, når hun ligger på ryggen, og når hun ligger på maven.

- Trække op at sidde. Her griber I om hendes hænder og håndled og lader hende selv trække sig op liggende på ryggen, hvor hun holder hovedet i midtstilling. Det er som sagt helt normalt, at hun ikke kan dette endnu.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

- Få fat i egne tæer. Når hun ligger på ryggen, så kan I hjælpe hende med at få øje på sine tæer og få fat i dem. Ranglesokker kan være en god idé. Når hun i løbet af de næste måneder kan få fat på sine tæer selv, vil hun ofte have let ved at trille omkring.

I 3-6 månedersalderen vil mange børn også kunne lide at lave hoppebevægelser på jeres knæ, mens I holder hende om livet. Hvis I forsøger lige nu, så vil første skridt ofte være at hun støtte lidt på benene, og så kommer hoppebevægelserne til senere.

Når hun ligger på maven vil I se, at hun begynder at komme mere og mere op i strakt arm. Hun bliver i stand til at flytte på sig, begynder at dreje om sin egen akse og begynder til sidst at trille omkring mere bevidst.

Der er meget stor forskel på at være 3 måneder og 6 måneder, men det er nu og de næste tre måneder frem, at I virkelig vil mærke, at der sker rigtig meget udviklingsmæssigt. Hun går fra at være et spædbarn til at være en aktiv lille baby.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre og at I kan fornemme, at jeres datter lyder til at være rigtig godt med:)

Jeg vil anbefale jer meget min bog "Helens bog om dit barns udvikling", som giver et godt indblik i jeres datters udvikling, hendes signaler og hendes behov. Mange fædre har fortalt mig, at det er en bog, som de er rigtig glade for. I kan slå op på den alder jeres datter har og følge, hvad der sker fra nu, og til hun er 3 år gammel:)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce