Svar: Øjenkontakt
Hej med dig
Stort tilykke med den lille lillebror og velkommen til :)
Han er 14 dage gammel og har været indlagt på GN og være i lysbehandling. Det er helt naturligt at han derfor lige nu stadig kan "virke lidt træt" og have brug for at sove meget.
Det er dog vigtigt at han ikke virker sløv og med dette menes at han så vidt muligt skal melde sig til måltider (ellers skal du vække ham, så du sikrer dig at han vågner op og får sit behov for mælk dækket) og han skal også reagere, når du f.eks. skifter ham. Han må altså ikke ligge fuldstændig passivt på puslepuden, men må meget gerne græde og vise lidt protest over at få tøjet af, blive puslet osv.
Hans øjenkontakt vil naturligt stille og roligt blive bedre. Lige nu kan han sagtens være mærket af sin lidt hårde start og gulsoten og samtidig er han stadig meget lille og ny. Han vil have rigtig svært ved at fokusere og kan blive meget træt, når han ligger og kikker. Hvis du kikker meget på ham, vil han derfor naturligt have tendens til at kikke væk og det er vigtigt at ...
... lade ham gøre dette. I takt med at han får mere og mere energi vil hans evne til at holde øjenkontakten og hans lyst til at kikke sig omkring og kikke på dig, naturligt også blive større. De fleste børn vil i 5-8 ugers alderen begynde at kunne fastholde blikket / øjenkontakten i længere tid.
Hans gulsot skal være væk eller stærkt aftagende nu. Hvis han stadig har gulsot, virker gul i huden, i øjnene, så skal han ses af en læge. Børn der stadig har gulsot efter 2-3 uger skal ses af lægen fordi de kan have en forsnævring af galdevejene, som forhindrer udskillelse af affaldstoffer. Er du i tvivl, er det bedre at lade lægen se ham en ekstra gang. Lægen kan også vurdere hans kontakt og om han virker sløv:)
Det er rigtig fint at du både ammer og giver flaske og på den måde sikre at han får væske nok. Det er vigtigt med masser af væske og vigtigt at du sørger for at holde øje med han tisse- og afføringsbleer.
Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med ham!
Glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.