Svar: Sut, latex og allergi
Hej med dig
Tak for dit brev - jeg kan godt forstå du bliver bekymret, for det er naturligvis rigtig svært at finde ud af, hvad man skal tro, og det er rigtig svært at vælge, når man står foran hylden med sutter i supermarkedet ... man kan jo ikke se på sutterne, om der er noget i dem...
Miljøstyrelsen har i 2010 testet 28 forskellige flaske- og narresutter og alle på nær én overholdt grænseværdien for afgivelse af nitrosaminer.
Når sutter skal gøres stærke og smidige, så behandler man dem med kemikalier og varme og der er i den proces risiko for at gummiet bliver forurenet med stoffet 2-mercaptobenzothiazol (MBT). Miljøstyrelsen skriver at man de seneste mange år ikke har fundet MBT i sutter - men at man er opmærksomme på det, fordi dette stof er allergifremkaldende, miljøbelastende og mistænkes for at være kræftfremkaldende.
I 2009 ...
... undersøgte Miljøstyrelsen fem sutter. To, hvor niplerne var lavet af silikone, og tre, hvor niplerne var af naturgummi. Man fandt ikke MBT, men i en af sutterne af naturgummi fandt man stoffet 2,4-bis(1-phenylethyl)phenol. Dette stof mistænkes for at være allergifremkaldende, påvirke arveanlæggene og belaste miljøet. I samme sut fandt man ftalaten DINP, men ikke meget over bagatel-grænsen.
Det anbefales at man altid koger sutter (både narresutter og flaskesutter) godt i rent vand, før de tages i brug første gang. Dette fjerner evt. kemikalier fra produktionen og det fjerner også evt. bakterier.
Om der er specielle hensyn som skal tages i forhold til din dreng, synes jeg du skal drøfte med lægerne på Skejby sygehus.
Du kan læse mere om sutter og kemikalier osv. på forbrugerkemi.dk som er informationscenter for miljø og sundhed.
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
Viden om børn:
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.