Annonce

Annonce

Svar: Af med bleen om natten


11. juli 2013

Kategori:
Alder:
4 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Konni

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt og helt okay, at din dreng stadig har brug for ble om natten, og det er vigtigt at du ikke problematiserer dette eller forsøger at forcere ham til at undvære bleen - det skal nok komme på et tidspunkt, men det tager lidt tid.

Han har brug for at kunne sove godt om natten. Hvis ikke han får sin nattesøvn, så vil han ikke fungere særligt godt om dagen. Og det er vigtigt at du giver ham ble på, så han går trygt i seng og så han ikke vækkes unødigt, fordi han har tisset i sengen og det hele skal skiftes. Har han en tør ble om morgenen, så er det naturligvis rigtig dejligt, men det er ikke noget du skal forvente.

Man ved ikke helt hvorfor, men man ser ofte at drenge kan være lidt senere til at holde sig tørre om natten end piger. Det er dog stadig helt almindeligt at både piger og drenge har brug for ble om natten - og normalt er det ikke noget man gør noget ved, før barnet når skolealderen.

Vores evne til at holde os om natten sker via det antidiuretiske hormon, det nedsætter vores hormonproduktion om natten. Og det er derfor vi kan sove ...


Annonce

... igennem uden at skulle tisse. Hos nogle børn er dette hormon længere tid om at virke - og derfor tisser de om natten. Det er derfor nødt til at tage den tid det tager, for det er noget barnet fysiologisk skal modnes til.

Nogle børn har også en blære, der ikke helt kan rumme den mængde urin, de producerer om natten og derfor tisser de i sengen. Andre børn sover så dybt, at de ikke mærker, at de skal tisse - og tisser derfor i sengen og vågner først, når det er sket. Og hos atter andre børn, så tager det lidt lang tid for blæren at sende signaler om tissetrang til hjernen og barnet vækkes derfor ikke. Man kan sige at forbindelsen til hjernen er endnu ikke så veludviklet, at hjernen kan vække barnet, så det kan nå at gå på toilet i tide ... igen alt sammen noget, som barnet skal modnes til.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Derfor skal du give din dreng tid, og du skal lade ham få ble på hver nat, så han kan sove trygt og få sin gode nattesøvn. Og så må tiden arbejde for jer. Han er stadig kun godt 4 år og det er helt okay at han har brug for ble om natten:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke - og rigtig god sommer!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce