Annonce

Annonce

Svar: Vuggestue og søvn


11. januar 2012

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Det er helt naturligt at jeres dreng vågner og græder om natten. Det er også helt naturligt, hvis han lige nu viser ekstra svært ved at falde i søvn. Og det er helt naturligt at han lige nu har ekstra meget brug for jeres nærhed og fysiske kontakt for at kunne sove.

Der sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt. Og han er stadig bare en lille dreng, der viser stort behov for nærhed og tryghed og det er meget vigtigt at I anerkender dette :)

Børn der klynger sig til deres forældre for at kunne sove er inde i en periode, hvor de har behov for dette og kun ved at give dem den kontakt de beder om, får man dem til at slappe af og det giver på sigt langt bedre sovevaner end hvis man går. Hvis jeres dreng klynger sig, er helt ulykkelig og gør alt hvad han kan for at forhindre jer i at gå, - både når han skal falde i søvn om aftenen eller hvis han vågner om natten, så er det et udtryk for smerte og det handler ikke om at han vil bestemme og have sin vilje eller på nogen måde er beregnende.

Han har en alder lige nu, hvor han stadig ikke forstår hvor I er, når han ikke kan se jer. Han kan ikke forholde sig til at I er i stuen og han er på værelset, han har brug for at se jer, for at vide at han ikke er forladt. Om dagen bliver han afleveret hos fremmede. Han kan ikke forholde sig til tid, han ved ikke om I kommer igen om 3 minutter eller om 3 timer, han ved ikke hvor I er, hvor I går hen. Han er for lille til at kunne forklares det, for ham er faktum bare at I forsvinder, at I bliver væk og han forstår det ikke ...

Det reagerer han på, det skal han reagere på :) Og han reagerer ved at søge jer ekstra meget, når I er hjemme. Han har brug for at I prioriterer ham ekstra meget, at I sidder med ham, kæler, nusser, lader ham være så meget i favn som muligt. Når han er i favn hos jer, så tanker han op. Så fylder han sit mor eller forældredepot op, så han har noget at tære af, når I ikke er sammen.

Hvis han græder når han skal sove, så er det fordi det er forbundet med adskillelse fra jer at overgive sig til søvnen. Og hvis han vågner med gråd, så er det fordi han drømmer. Alt hvad han oplever om dagen skal bearbejdes i drømme og han har masser af tanker der kører rundt i hovedet på ham, nye oplevelser, nye stimuli. Der er meget at forholde sig til. Og han drømmer også om adskillelse om at være alene og om at I går fra ham. Så han har brug for at blive bekræftet i at I stadig er der, at I ikke er forsvundet, når han vågner om natten.

Det er meget vigtigt at I lytter til ham og forsøger at finde ud af når han græder, hvorfor han græder og så vurdere, hvordan I skal handle.

Hvis han græder fordi han er overtræt og har brug for hjælp til at falde i søvn, så vil det være godt at lade ham ligge, holde hænderne på ham og berolige ham, så han falder i søvn. Og det er som udgangspunkt en rigtig god idé at holde fast i at han sover i sin seng. At han puttes i sengen og lærer at forbinde sin seng med stedet, hvor han skal ...


Annonce

... falde i søvn. Han kender sin seng, er tryg ved at sove i sin seng og det er helt fint at holde fast i det.

Nogle gange græder han, fordi han er utryg og føler sig forladt. Her skal I også blive hos ham og det vil ofte ikke være nok at berolige ham i sengen, men i stedet at tage ham op, atter få ro på ham og så prøve at putte ham igen. Hele tiden prøve at få ham tilbage i sengen, så han falder i søvn der. Hvis han falder i søvn i jeres arme og derefter flyttes til egen seng, så kan I risikere at han vågner op og græder fordi han bliver utryg over at ligge et andet sted, at være væk fra mors og fars favn og det giver yderligere utryghed.

Hvis han er helt ulykkelig og ikke vil ned i sin seng, så vil det være en god idé at tage ham med ind i stuen igen og vente på at han atter viser træthedstegn, hvorefter I så forsøger endnu en gang. Hele tiden dog forsøge at putte ham tilbage i sengen imens han lige når at registrere at han lægges der og forbinder stedet der med at falde i søvn.

Dette kan gøres ved endten at gå til og fra eller ved at blive siddende hos ham. Og hvad man skal vælge afhænger som sagt helt af, hvordan han græder og hvad hans protester handler om.

Hvis man vælger metoden med at gå til og fra, så går jeg ikke ind for at man forlænger tiden hele tiden. Jeg synes det er vigtigt at man putter sit barn kærligt og nænsomt, gør stedet til et trygt og rart sted at være før man så går. Man er aldrig væk i mere end højst 3 minutter af gangen, så går man tilbage, betrygger barnet i at man er der, putter dynen om igen, kærtegner lidt og går igen, vender tilbage hele tiden, så barnet lærer at man er der selvom man er ude af syne. Vender altid tilbage hvis barnet græder, vender også tilbage selvom barnet ikke græder - det handler altså om at barnet lærer at sove selv vel vidende at mor og far er der og passer på mig:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og lige nu lyder det ikke som om at han er parat til at I går. Lige nu lyder det som om at I skal være der og vise ham at I er der, berolige og betrygge og fylde hans forældre depot rigtig godt op. Han må ikke tvivle på at I er der :)

Hvis han vågner om natten og er oprigtigt ked at det og tydeligt ikke kan finde ro i sin seng, så synes jeg han skal have lov til at komme ind til jer og sove videre der.

Ud over at han er begyndt i vuggestue, så er han sandsynligvis også igang med at rejse sig ved tingene og gå mere og mere rundt på egen hånd. Og dette spiller også ind. Man oplever i denne alder ofte at børn sover mere uroligt og vågner let. Det går over, det er en periode. I oplevede sandsynligvis lidt det samme i 8-10 måneders alderen, hvor han måske begyndte at kravle ...? :)

Tilsidst vil jeg lige sige, at I naturligvis også skal være opmærksomme på m han kan være ved at blive syg, ondt i ørerne kunne også være en mulig årsag til at han vågner og græder om natten ... børn bliver desværre ofte syge i forbindelse med opstart i dagpleje og vuggestue ...

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce