Brev:
Dreng på 6 år - ikke den store spiser
Kære Helen.
Her i forbindelse med at vores lille dreng på 7 måneder er begyndt at få fast føde har jeg læst dine råd om at give børn mad. Bla det med at man ikke skal tvinge børn til at smage på maden.
Vores store dreng på 6 år har aldrig været den store spiser. Som lille baby ville han gerne smage på næsten alt men senere, omkring 2-2½ år ville han kun spise få ting som brød og pasta – og med lidt held, gulerødder, æble, røræg, laks og banan. Alt hvad der var sødt røg selvfølgelig ned uden problemer… Han fik fjernet mandler da han var 3½ år, og det hjalp positivt på hans appetit.
Indtil han var 4-5 år lavede jeg faktisk mad til ham specielt – jeg lavede grød eller røræg, kartoffelmos eller andet til ham når vi skulle have noget jeg med garanti vidste han ikke ville spise. Senere er det blevet sådan, at han spiser de ting han vil af den mad jeg har lavet til os alle sammen.
For et års tid siden begyndte han at blive lidt mere åben omkring mad – og han har fået smag for kød og fisk. Jeg er vokset op med at man ikke kan sige at man ikke kan lide maden før man har smagt, og den praktiserer vi så med vores søn i håb om at han ville få smag for lidt andet.
Nu hvor han er 6 år er der stadig mange ting han ikke kan lide og som han siger han ikke kan lide. Han nægter helt at spise grønne grøntsager som spinat og broccoli, peberfrugt og tomater. Vi fortsætter med at tilbyde ham det og opfordre ham til at smage på det. Men uden held. Nogle gange tager han, på vores opfordring, et lille nip – og giver os ret i at det da smager godt nok. Men han vil alligevel ikke spise det af sig selv, og næste gang jeg serverer det vil han måske smage igen men ikke altid.
Andre ting er i en ’gråzone’ F.eks lasagne, agurk, ost og leverpostej: nogle ...
... gange ryger det ned, andre gange ikke. Rugbrød kan han også sommetider lide. Han spiser det aldrig herhjemme men spiser det sommetider ude. De første 4 år af sit liv levede han i en verden uden rugbrød, da vi boede i udlandet, så det er måske forståeligt nok, og jeg må sige at jeg egentligt synes det er ok – jeg bager selv grovbrød med mange kerner og forskelligt mel, som han (til min store fryd!!) er meget glad for.
Det irriterer mig når han om noget mad siger han ikke kan lide det og så ikke vil spise det – mens han andre gange spiser det med stort velbehag. Og det irriterer min mand endnu mere. Min mand voksede op i et land med mangel på stort set alt, især mad som æg og kød, og det var ikke altid han kunne spise sig rigtig mæt, så han har det svært med at vores søn ikke spiser.
Hverken min mand eller jeg er kræsne, vi spiser faktisk alt. Vi er også bevidste om, at aftensmåltidet er vores samlingspunkt, hvor vi hygger os og snakker sammen – om vores dag, om fremtidsplaner osv. Vi har det, for det meste, også hyggeligt og rart. På nær de aftener hvor vores søn nægter at spise andet end ris, pasta eller brød – og min mand ikke kan lægge låg på sin irritation. Det er måske, i gennemsnit, et par gange om ugen.
Nu her hvor jeg læser dine råd om hvordan man kan hjælpe småbørn til at blive glade for mad, kan jeg se at vi har gjort og gør nogle ting forkert. Men hvordan kan vi rette op på det igen, så han kan blive helt og ægte glad for al mad? Skal jeg begynde at lave ’særkost’ til ham igen, når vi skal have mad fra ’gråzonen’. Eller skal jeg fortsætte med at lave mad til os alle sammen og så bare lade ham spise f.eks ris, hvis han vil det, og ikke opfordre ham til at smage på gryderetten?
Mange tak for dit svar!
Venlig hilsen
mor til to
Annoncer
Sponsorerede artikler
Derfor vælger flere Tiny Tumult – blødt tøj til sensitiv hud
Kender du følelsen, når selv det blødeste tøj ikke er blødt nok til dit barns sensitive hud? Hos Tiny Tumult skaber vi præcis dét, mange forældre leder efter: silkeblødt, ansvarligt produceret børnetøj, der giver dit barn komfort og bevægelsesfrihed – og dig som forælder ro i maven.
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
8. august 2024 | Opdragelse | 5 år, 7 mdr.
Hej Helen! Det er noget tid siden jeg har skrevet, men vi har en problematik...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor