Svar: Stoppe med amning pga. for lidt mælk
Kære Anja
Det vil være rigtig godt at trappe amningerne ned, så du ammer mindre og mindre og med flere timer imellem. Jo længere tid der går mellem dine amninger, jo mindre mælk vil du producere og jo mere naturligt vil amningen stoppe. På den måde indstiller din krop sig på at det er slut og du kan undgå en brystbetændelse.
Det vil være helt okay at du erstatter amningen om aftenen med flaske, så denne amning fjernes helt. Du kan også erstatte amningen sen aften med en flaske og så kan du bibeholde amningen i løbet af natten lidt endnu og så stille og roligt også forsøge at undvære den.
De fleste børn vil i 10-12 måneders alderen trives med to amninger eller to flasker i døgnet, svarende til ca 400ml. Hvis barnet får mindst 400ml mme dagligt, så behøver man ikke give jerntilskud. Derudover dækkes behovet for mælk/kalk via surmælksprodukter, mælk der indgår naturligt i maden, sovs, ost osv. som du også er inde på.
Mit umiddelbare råd er altså at du går over til kun at amme en enkelt gang tidlig morgen, hvis og når hun vågner og viser behov og så i øvrigt giver flaske aften og sen ...
... aften. Netop det at lægge flaskerne der, vil gøre at hun og dermed også du, begynder at få mulighed for at sove et mere sammenhængende stræk og det kunne være rigtig dejligt at sove fra midnat og så natten igennem indtil dagen så kan starte med morgengrød.
Nogle børn trives også med en flaske inden sengetid og så en amning eller flaske meget tidlig morgen og de har således deres længste søvnstræk mellem f.eks. kl. 20 og 04 og det er også helt okay. Om din datter kan nøjes med en flaske og et bryst - måske, hvis du lader hende die hos dig, som hun viser behov for, så burde hun få dækket sit behov for mælk fint hos dig om natten. Hvis hun virker irriteret på brystet, tydeligt ikke falder til ro og du fornemmer at det kniber med mælk, så må hun have to flasker i stedet for. Men måske vil du godt kunne, ofte har man mere mælk om morgenen/natten, fordi man producerer mere af det mælkestimulerende hormon der, og så er det jo praktisk ...
Da du venter dig igen, vil hun måske afvise brystet helt af sig selv, fordi mælken vil ændre smag ...
Jeg håber du kan bruge dette videre fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer