Annonce

Annonce

Svar: Aftenputning - 17 mdr.


29. september 2010

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Sygdom kan ødelægge alle gode vaner, og alder og udvikling spiller også ind :)

Det er rigtig godt, at du fornemmer at jeres dreng er tryg ved sin seng, at han sover godt i sengen og fint kan falde til ro der, når han først er træt nok ... og det er måske netop her I skal have lidt fokus, for jeg får lidt på fornemmelsen, at hans protester måske godt kan handle om at han ikke er træt nok, når han puttes ...

De fleste børn vil i jeres drengs alder have brug for at sove ca 13½ time i døgnet. Nogle lidt mindre, andre lidt mere. De fleste børn vil trives med at sove 2-2½ times middagslur og 11 timer om natten. Det vil sige, sove fra f.eks. 12-14 og så blive puttet kl. ca 20 og vækket kl. ca 7 ...

Hvis jeres dreng sover længere middagslur, vil han naturligt skulle puttes lidt senere eller vil måske stå lidt tidligere op :)

Det er også sådan, at han jo bliver mere og mere bevidst med den alder han har og han vil naturligt hellere være sammen med jer, end at ligge alene i sin seng på et mørkt værelse ... Dette skal I naturligvis anerkende og samtidig skal I naturligvis også holde fast i at det er sengetid og ikke legetid, når det er sådan :)

Og så tænker jeg også at han lige nu godt kan have en erfaring med sig om at det at blive puttet er forbundet med et ritual, der skal vare 1 time eller mere. Sådan har det jo været gennem længere tid og man kan faktisk godt komme ind i en vane, hvor barnet tror det er sådan ... Derfor er det en rigtig god idé at I det næste stykke tid ikke putter ham, før I er helt sikre på at han er træt nok og parat til at sove. Det vil sige, at hvis han normalt først sover kl 21, så skal I ikke putte ham ...


Annonce

... før kl 21 - og samtidig skal I så holde fast i at han ikke begynder at indhente den manglende søvn i dagtimerne og bare forlænger sin middagslur, for så ændrer I intet.

Stille og roligt kan I så begynde at putte ham tidligere og tidligere og han vil begynde at mærke naturligt behov for at komme i seng, han vil begynde at føle sig træt :)

Trygheden og roen giver I ham ved at lave noget praktisk. I skal vise ham, at når han skal sove, så har I noget praktisk og noget kedeligt at lave. Jeg vil derfor foreslå jer at I putter ham som I plejer, synger en sang, taler lidt med ham om dagen og hvad han har oplevet osv. Derefter stiller I jer i nærheden, så han kan se jer og høre jer og laver noget praktisk. Det kan være at ordne strygetøj eller lægge tøj sammen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det at være i gang med noget praktisk og monotomt, noget kedeligt, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig, der er ikke noget hyggeligt, ikke noget du går glip af og samtidig kan I så verbalt betrygge ham ved at fortælle at I er der og holde fast i at han skal sove. Han oplever ikke at I går fra ham, men at I stadig er der og at det er okay bare at ligge i sin seng.

I kan sige direkte "Jeg er lige her, læg du dig ned skat", og netop det at han selv begynder at lægge sig vil være vigtigt i forhold til at han forstår, hvad det er han skal nu. I stedet for I lægger ham og han som en fjeder springer op igen og igen.

I betrygger og beroliger og lader ham mærke at I stadig er der, I gør ham tryg :) Men samtidig får I signaleret at det er sovetid og ikke legetid nu.

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce