Svar: Manglende renlighed 5 år
Når et barn går fra at have været renlig til pludselig ikke længere at være det, så ligger der ofte en mere psykologisk grund bag.
Man skal naturligvis altid sikre sig at barnet ikke af fysiologisk årsager ikke kan holde på sin afføring og vandladning, men som du beskriver din søn så virker han meget bevidst om, hvad han gør.
Som de har sagt i børnehaven at det en god idé at forsøge ikke at lade sig mærke med det, men der er også andre ting, du må overveje.
Er der sket nogle ændringer i hans liv eller stiller du for store krav til ham, så han har behov for at gøre sig lille?
Det er jo en måde at få opmærksomhed på, og jeg tror det er meget vigtigt at du forsøger at lytte til, hvad han fortæller dig. I en alder af 5 år, kan han godt beskrive hvad der rører sig i ham. Han vil ikke selv kæde det sammen med sin renlighed, men det kan hjælpe dig til at gennemskue, hvad det drejer sig om, at få ham til at sætte ord på, hvordan han egentlig har det.
Hvad siger han f.eks. om sig selv? Det kan være at han ikke kan finde ud af nogen ting, at han er tyk, eller dum. Ting han siger for at blive bekræftet i at han er dejlig som han er. Det kan her være en god idé at du åbent ...
... fortæller ham, hvor glad du er for ham, hvor glad du er for at han hjælper til og på den måde får styrket hans selvværd.
Det er også en god idé at lade ham vide, at du godt forstår at noget kan være svært, for sådan er det nogen gange, men at du gerne vil hjælpe ham og at det er vigtigt at han kommer og fortæller dig, når noget går ham på. Det er så også vigtigt at du tror på ham og støtter ham og ikke kommer med for mange beskyldninger som 'hvad har du selv gjort' osv.
Er I begyndt at tale om skole, om alt det man skal kunne, når man starter der? Måske føler han sig ikke god nok, eller er utryg ved situationen, hvorfor han ubevidst forsøger at gøre sig lille.
Udover at tage en snak med ham, for at finde ud af hvad der rører sig i ham, og at fokuserer på en styrkelse af hans selvværd, vil du kunne ringe til sundhedsplejersken i din kommune. Hun vil bedre kunne rådgive dig, da I sammen kan få en snak om hvad der ellers rører sig i hverdagen og hvordan I tackler forskellige situationer.
Du skriver at du er alene med ham. Jg kender ikke til jeres situation og forholdet imellem dig og drengens far, men måske ligger der også noget gemt her?
Jeg ønsker dig fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!