Annonce

Annonce

Svar: At kende farverne


11. juni 2009

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Merete

Det lyder som om at din dreng er rigtig godt med i forhold til farver og kunne genkende og sætte ord på disse. Det er rigtig dejligt :o)

Det er meget normalt at små børn eller også større børn kan have svært ved at skelne mellem farverne grøn og blå - faktisk kan vi voksne også nogle gange komme i tvivl om netop disse farver, især når det bevæger sig over i det tyrkise område; er farven så blå-tyrkis eller grøn-tyrkis ... hvis man spørger forskellige mennesker, vil man ofte opleve at få forskelligt svar :o)

Det du beskriver hos din dreng vil jeg således betegne som værende helt normalt og han skal i hvert fald være ældre, før man kan begynde at tale om f.eks. farveblindhed = nedsat evne til at skelne farver.

At kunne se farver og have normalt farvesans er arveligt. Vi skal have 3 forskellige synspigmenter - rød, grøn og blå - på nethinden for at kunne se farver og de skal fungerer normalt sammen. Hvis de rødfølsomme tappe ikke virker rigtigt, så opstår rødblindhed (protanomali), ligesom hvis det grønne ikke virker, så kan man ikke skelne ...


Annonce

... de grønne farver. Det kaldes deuteranomali. I begge tilfælde påvirkes evnen til at skelne imellem grønne og røde farver og netop rød-grøn-farveblindhed er den hyppigste og den ses mest hos den mandlige befolkning.

Det sker også at man mangler de blåfølsomme tappe (tritanopi), og derfor ikke kan skelne mellem blåviolette og gule farver og så sker det også at man mangler alle tre synspigmenter og derfor slet ikke kan se nogen farver. Denne tilstand er dog også ledsaget af andre synsproblmer.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Din dreng har tilsyneladende ikke problemer med at se de røde og orange farver og han ser også både blå og grønne farver. Men har ikke lige fået farverne - de blå og grønne - helt på plads endnu og det er helt naturligt og okay for hans alder. Jeg er ret sikker på at det nok skal komme stille og roligt.

For øvrigt tjekker vi altid børnenes evne til at se farver, når de starter i skole og kommer til skolesundhedsplejerske eller skolelæge første gang :o)

Jeg håber ovenstående er svar nok på dit spørgsmål og at du hermed er hjulpet lidt videre, fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce