Annonce

Annonce

Brev:

Ændre mad- og søvnrytme?


18. marts 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Ændre mad- og søvnrytme?

Hej Helen

Jeg skriver til dig, da jeg har nogle spørgsmål vedr. min datters mad- og søvnrytme. Vores dagsplan er cirka således:

5.30: Hun vågner og jeg ammer hende (lidt), men hun vil/kan ikke falde i søvn bagefter og det er umuligt at trække den længere end til kl. 6, hvor vi derfor står op.

7: Hun er som regel pjevset/træt igen, får mme og sover en times tid inden døre. Jeg kan nogen gange vente med at putte hende til kl. 8 ved at give hende flaske og aktivere hende. Andre dage sover hun to timer i stedet for en, hvis jeg f.eks. giver hende sutten. (dvs. fra 7-9)

11-13: Får grød, vand og ammes. Puttes til middagslur. Tidspunktet for middagsluren varierer lidt men hun sover ofte to timer inden døre eller vi går en tur med barnevognen.

15-16: Ammes. Puttes til eftermiddagslur. Tidspunktet for eftermiddagsluren varierer, men hun sover som regel knap en time fra enten 15-16 eller 16-17.

18: Får kartoffelmos, vand.

18.30-19: Afhængigt af hvor træt hun virker lægger vi hende til at sove efter hun har fået et bad og en flaske mme – dog aldrig senere end 19.30 eller tidligere end 18.
ca. 22.30: Vågner og ammes

ca. 01: Vågner og ammes, er nogen gange meget vågen og svær at få til at sove igen
ca. 03: Vågner og ammes, er nogen gange meget vågen og svær at få til at sove igen

Som du kan se ud af planen, er min datter begyndt at kunne sove nogle lidt længere lure af sig selv, hvilket vi tidligere har kæmpet meget med. Det har hjulpet at vi ikke længere vugger hende i søvn, men bare lægger hende i sin seng og bliver ved siden af hende til hun er faldet i søvn – så det råd er hermed givet videre.. :-)

Mit spørgsmål går på, om jeg skal arbejde på en endnu mere fast rytme end tilfældet er i dag? Jeg kunne godt tænke mig at hun fik frokost og aftensmad på nogenlunde samme tidspunkt hver dag (også af hensyn til min planlægning), men jeg synes det er lidt svært, når hun nogle dage f.eks. sover en længere formiddagslur og hele planen derfor bliver ...


Annonce

... skudt..? Hvordan kan vores dagsplan se ud, når hun ubetinget ikke vil sove længere end til kl. 6?

Hvor slavisk skal man følge en sådan dagsplan? Skal man rykke tidspunkterne frem, hvis ens barn tager sig en længere lur, eller er det vigtigt at "overholde" tidspunkter for måltider - også for barnets skyld?

Dernæst kunne jeg rigtig godt tænke mig et råd om, hvordan vi kan få lidt mere styr på nætterne. Hun vågner i øjeblikket hyppigt, men det er ikke mit indtryk at det skyldes sult - selv om hun gerne vil ammes lidt. Det virker mest af alt som om, at hun bare har brug for hjælp til at sove videre, men selv hvis jeg ammer hende er det ikke altid at hun falder i søvn (det har hun ellers altid gjort tidligere).

Jeg har læst E. Pantleys metode om at vænne barnet fra at forbinde søvn med at sutte, men det overskud til at afvænne hende er lidt svært at finde, når hun ligger lysvågen midt om natten. Er det pga. den udvikling hun pt. er inde i at hun vågner sådan op? Burde én amning om natten ikke være rigeligt med den alder hun har?

Jeg spekulerer også på om opvågningerne kan skyldes at hun får for lidt mad i løbet af dagen, men burde hun så ikke virke sulten om natten? Vi er begyndt at give hende grød to gange dagligt, og det går fint, selv om det endnu ikke er så store mængder hun konsumerer..

Ifølge mange af "søvnteorierne" er det vigtigt at adskille mad og søvn, men min datter får f.eks. mælk lige før hun puttes til natten. Er det ikke helt fint at gøre det til en vis alder (hvilken)?
Det varierer lidt om min datter får mad før hun skal sove, når hun har været vågen lidt eller når hun lige er vågnet - men spiller det nogen rolle?

Et sidste lille spørgsmål: Min datter er igen begyndt at søge brystet meget og nu er det indimellem flasken hun afviser... Er det fordi hun nu har en alder, hvor hun er mere bevidst om det som noget tryghedsskabende?

Håber du kan hitte rede i alle spørgsmålene og at du kan hjælpe mig lidt på vej.

Venlig hilsen
en træt mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Urolig i aften- og nattetimer

Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce