Annonce

Annonce

Svar: For tidlig født


2. marts 2009

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Rikke

Tillykke med din lille datter, dejligt at I nu er kommet hjem og at du ammer og din datter har så fin en vægt. Også velkommen til min side :o)

Nu hvor du er kommet hjem med jeres lille pige, så er det naturligvis vigtigt at du behandler hende som den lille pige hun er. Plejen af hende vil være som ethvert andet barn, der kommer hjem fra sygehuset, hun har behov for lidt ekstra varme i badeværelset, når hun skal bades men soverummet skal ikke være specielt opvarmet med mindre du har fået andet at vide på neonatalafdelingen.

Hun skal have mad efter behov og ammes måske lidt hyppigere i starten fordi hun er vant til at spise med små hyppige intervaller døgnet rundt. Men stille og roligt ændrer hendes behov sig og det er fint, hvis du kan nøjes med at amme ca hver 3-4 time ligesom hos almindelige spæde børn.

Du skal forsøge at se hende og være omkring hende, som om at hun var født nu. Du skal altså som udgangspunkt gå ud fra at hun svarer til sin terminalder også selvom du har kendt hende i længere tid.

Hjernen udvikler sig ikke og fungerer ikke hurtigere fordi et barn er født for tidligt. Et barn der er født til termin smiler normalt første gang når det er omkring 6 uger gammel og du skal gå ud fra at det vil være nogenlunde det samme for din datter. Selvom hun er født 6 uger for tidligt så begynder hun ikke at smile bevidst til dig nu, men begynder højst sandsynligt først at gøre det om ca 6 uger, altså nå hun reelt er 12 uger gammel. Du er derfor nødt til at gå ud fra hendes korrigerede alder, når du skal vurdere om hun ...


Annonce

... udvikler sig som hun skal og i forhold til, hvad du kan forvente.

Når det er sagt, så synes jeg dog ofte også at børn der er født for tidligt ofte er rigtig gode til kontakt og har et lidt mere intenst blik end man normalt ville forvente af et spædbarn :o)

Du kan sagtens bruge en bog som "60 Vidunderlige uger" men skal her gå ud fra den korrigerede alder. Det beskriver forfatteren også i bogens begyndelse.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Da hun ikke har haft problemer på neonatalafdeling, ikke har fået hjælp til vejrtrækning, ligget i kuvøse og lignende, så er der ikke noget der umiddelbart skulle give årsag til at hun får problemer nu. Prøv derfor at indstille dig på at hun skal ses og mødes som var hun et lille spædbarn og I var lige kommet hjem efter fødslen. Lad dig ikke gå på af, hvis familie eller venner kommenterer at hun er bagud i forhold til sin alder. Det er helt uundgåeligt, ethvert barn der er født for tidligt begynder den normale udvikling fra terminsdatoen og ikke fra fødselsdatoen og sådan er det.

Hvis I er ude at handle og folk kommenterer hendes størrelse og spørger hvor gammel hun er så vurder, hvem der spørger og hvad du vil fortælle. Hvis du ikke gider komme med lange forklaringer, så sig hendes korrigerede alder og gå ikke nærmere ind i dette. Med en vægt på 3 kg, så er hun jo sandsynligvis som hun ville være, hvis hun var blevet i din mave tiden ud og fremmede behøver ikke vide andet. Det kan spare dig for en del :o)

Jeg håber mine tanker her hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende og glæder mig til at følge jer lidt :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce