Svar: Afføringen gør ondt at komme af med
Kære Dorthe
Det er min erfaring at mange børn i 2 års alderen pludselig får problemer med forstoppelse og netop som du beskriver, holder afføringen tilbage "det gør ondt mor" og tydeligt har det svært, ryster over hele kroppen, græder, krummer sig sammen, skal holdes om osv. når de skal af med afføring.
Hvorvidt det hænger sammen med at der i den alder sker nogle enzymændringer eller lignende i tarmsystemet ved jeg desværre ikke, men det er påfaldende at det sker i denne alder ... Rent udviklingsmæssigt kan det naturligvis også hænge sammen med at barnet netop i denne alder begynder at interessere sig lidt for hvordan det fungere, opdager at der kommer noget ud og at de til en vis grad kan styre det, samt få opmærksomhed omkring det ... Opmærksom er man dog nødt til at give, når de tydeligt gør så ondt!
Det er vigtigt at du giver din datter afføringsmiddel og hvis du ikke har effekt af laktulose, så tal med lægen om at give din datter Movicol, som hun så skal drikke. Hvis dette heller ikke er nok, så lyder det helt rigtigt at I bruger Microlax. Det er vigtigt at hun oplever, at det at komme af med afføring er let og smertefrit, jo flere gange hun oplever det, jo bedre. Det vil få ...
... hende til at slappe af og ikke gå og holde sig, jo mere hun holder sig, jo sværere bliver det jo at komme af med og jo værre en cirkel kommer I ind i.
Det er derudover rigtig vigtigt at du via kosten hjælper din datters mave igang. Du kan give hende svesker, det sætter gang i maven. Du må også gerne give hende forskellige former for frugtgrød med lidt mælk på, ligesom frisk frugt er godt. Derudover skal hun have fiberrigt brød og boller, og meget gerne grøntsager - meget gerne kogte grøntsager og så masser af vand at drikke. Væskeindtaget er også vigtigt.
Og så kan du også prøve at give hende lidt tykmælk, A38, cultura eller lignende, evt. med lidt revne æbler, müsli eller lignende. Hold igen med almindelig drikke mælk og hold også igen med banan.
Bibehold mavemassage, cykeløvelser osv. som også er med til at sætte gang i maven og overvej så om ikke hun skal i vuggestuen igen, om ikke andet så har nogle korte dage dernede. Det er vigtigt at hun oplever andre ting, kommer til at tænke på noget andet og bliver afledt, så hele dagen ikke kommer til at handle om at hun skal på toilettet og at det er svært ... :o)
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...
Viden om børn:
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.