Annonce

Annonce

Svar: Baby støtter ikke på benene?


18. marts 2024

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære IM

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at støtte på benene :)

Du fortæller, at din dreng er begyndt at dreje om sin egen akse og trille lidt omkring, det er rigtig godt. Det er tegn på, at han udvikler sig motorisk. At han ikke støtter på benene, når du holder ham i livet, behøver således ikke være bekymrende på nuværende tidspunkt. Motorisk udvikling varierer fra barn til barn, og børn er meget forskellige, som du også skriver:)

Det er dog vigtigt, at du hjælper ham med at bruge kroppen og udforske forskellige bevægelser, ligesom du meget gerne må hjælpe ham med at fornemme og få øje på sine ben.

- Prøv at give ham massage, hvor du med tryk og med strøg hjælper ham med at fornemme hans ben bedre. Det vil være med til at aktivere det sensoriske system og styrke nervesystemet.

- Leg med hans fødder, og giv ham f.eks. ranglesokker på fødderne. Når sokkerne rasler bliver han måske opmærksom på fødderne. Du må også gerne kysse hans fødder, blæse luft på hans fødder, lege med hans tæer, bevæge hans fødder frem og tilbage osv. Netop for at han bliver opmærksom på, at han faktisk har fødder (og ben).

- Hjælp ham med at bruge benene bevidst f.eks. ved at cykle med hans ben imens du synger sange som "hjulene på bussen" eller lignende. Når du giver ham bad, eller f.eks. tager i svømmehal eller lignende med ham, så hjælp ham med at plaske med benene.

- Prøv at støtte ham i føle vægten på sine ...


Annonce

... ben. Når du sidder med ham, så prøv at gøre det til en vane, at han naturligt støtter fra med sine fødder, så han på den måde føler sin vægt på sine ben.

Har han været til 5 måneders aldersøgelse hos egen læge? Hvis Ikke, så vil det naturligvis være en god idé, at du lige drøfter din bekymring med lægen.

Årsagerne til, at babyer ikke støtter på benene, kan være forskellige. Det kan f.eks. skyldes muskelsvaghed, øget eller nedsat muskeltonus (spænding i musklerne) - nogle børn har problemer med for stive eller stramme muskler, andre med hypermobilitet. Det kan også skyldes neurologiske problemer, være genetisk bestemt eller simpelthen skyldes manglende øvelse og træning - og så kan det, som jeg startede med at skrive, også skyldes, at de normale rammer er meget vide. Nogle børn udvikler de motoriske færdigheder senere end andre børn - men det kan stadig være normalt:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg kan se, at der i kommunen hvor du bor er mulighed for at tale med en børnefysioterapeut. Jeg tænker, at det vil være en god idé, at du kontakter ham eller hende og får en vurdering :) En børnefysioterapeut vil kunne undersøge din drengs motoriske færdigheder, hans muskelstyrke, bevægemønstre, reflekser osv. og vil også kunne give dig nogle forslag til, hvordan du kan støtte hans udvikling videre frem og fortælle dig, hvad du skal være opmærksom på.

Jeg håber, at dette hjælper lidt videre på vej :)

Rigtig meget held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce