Annonce

Annonce

Svar: Manglende rul 8 mdr


13. juni 2022

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med jer

Tak for jeres brev :)

Det er rigtig godt, at I følger de øvelser, som I har fået af fysioterapeuten, og det lyder også som om, at det går stille og roligt fremad med det grovmotoriske, og som om at Ellen blot skal have lidt tid :)

Når det er sagt, så tænker jeg dog, at I måske skulle tale med fysioterapeuten om, hvorvidt det kunne være relevant at lave lidt sving- og bevægelsesøvelser med Ellen, fordi dette kan styrke hendes sanser og dermed motoriske udvikling.

I fortæller, at hun er født lidt før tid, og selvom det ikke er meget, så kan dette måske godt have betydning. Der er 3 primære sanser, som er fundamentale for den motoriske udvikling, og som er centrale for barnets sanseintetration, og det er vestibulærsansen (labyrint- og ligevægtssansen), taktilsansen (berørings- og følesansen) og den proprioceptive sans (muskel-ledsansen, stillingssansen og bevægelsessansen). Disse sanser bliver stimuleret på en anden måde, når man bliver født før tid.

Den vestibulære sans registrerer bevægelser og påvirkning af tyngdekraften via receptorer, som er beliggende i det indre øre. Børn som har problemer med den vestibulære sanse vil have problemer med balancen og have svært ved at koordinere deres bevægelser.

Den taktile sans er vigtigt for barnets kropsbevidsthed. Sansecellerne ligger under huden og registrerer tryk, varme, kulde, smerte og børn som har problemer med denne sans, vil ofte have udfordringer med tøj, eller de kan ikke lide at lege med sand, vand osv. ligesom de også kan have spiseproblemer.

Den proprioceptive sans er vigtig for barnets evne til at opfatte bevægelse, føle muskelkraft og kunne finde ud af at placere kroppen rigtigt i rummet. Børn, som har problemer med denne sans, vil ofte have nedsat kropsbevidsthed og kan have svært ved at rum- og retningsfornemme, svært ved at planlægge deres bevægelser.

Vestibulærsansen er som nævnt beliggende i det indre øre, som også kaldes for labyrinten. Det er et hult, væskefyldt organ, som består af en øresnegl og et ligevægts-organ. Vores ligevægtsorgan består af tre væskefyldte ringe, og når vi bvæger os, så påvirker væsken nogle sansetråde. Sansetrådene giver hjernen information om hvordan vi bevæger os, hvordan vi orienterer os i rummet vi er i.

Hvis labyrintsansen ikke fungerer optimalt, så vil man ofte blive svimmel og føle ubehag, når man f.eks. kører bil, sejler, snurrer rundt, er i en karussel eller f.eks. på en gynge... og det kan være åren ...


Annonce

... til, at jeres datter f.eks. vælger at sidde mest stille. Men det er netop vigtigt at gynge, snurre, dreje osv. jeres datter rundt, fordi I på den måde sætter gang i de væsker i øret. Det stimulerer hendes balance og dermed hendes motoriske udvikling.

Derfor vil jeg anbefale jer, at I ruller hende så meget som muligt, at I danser med hende, svinger hende rundt. Hun må også gerne blive vendt på hovedet, og I må gerne lave små koldbøtter med hende på jeres krop, I jeres arme - I kan finde små youtube klip af hvordan I gør det. Hun må også gerne blive lagt i en snurretop, og drejet omkring, hun må gerne blive sat i en babygynge, hvor hun kan blive gynget frem og tilbage. Jo mere I kan få hende bevæget og stimuleret hendes vestibulærsans, jo bedre vil det være - men naturligvis på en måde, som hun også synes er okay:)

Selvom hun er glad for at sidde, så er det vigtigt, at I fortsætter med at lægge hende på maven så meget som muligt, og når hun ligger på maven, må I gerne sætte jer bag hende og presse skiftevis på venstre og højre fodballe, så I på den måde hjælper hende med at krybe og finde ud af, at hun kan komme fremad. Prøv også at lægge hende på forskelligt underlag - trægulv, fastliggende tæppe, gulvpuslespil osv. da hun kan have lettere og sværere ved at flytte på sig alt efter underlaget.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Den proprioceptive sans stimuleres f.eks., når hun ligger på gulvet, leger og tumler med jer. I kan også stimulere den ved f.eks. at bruge et kuglebassin eller bukke/strække hendes arme og ben i kryds, eller I kan f.eks. prøve at give hende små sandposer eller lignende i hænderne, så hun oplever at bære ting, som har lidt forskellig vægt og tyngde, og derfor kræve lidt styrke at holde og løfte.

Den taktile sans stimulerer I ved berøring - det vil sige, når I masserer hende, kysser hende, kilder hende, tumler. Den stimuleres under bleskiftning, i badesituationer, under måltider, når hun selv sidder med mad i hånden osv. osv. Ligesom den også stimuleres, når I blot holder hende tæt, nusser hende og trøster hende, når hun er ked af det.

Det er helt okay, at hun ikke kravler endnu, og det kan også godt være, at hun ender med at springe kravlestadiet over, hvilket kan være helt okay - jeg tænker dog, at det er vigtigt, at I ikke bare acceptere, at hun nu blot sidder... det er vigtigt, at I hjælper hende med at bevæge sig og bruge sin krop så meget som muligt:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forbereder du babynumsen på de varme sommerdage

Varme sommerdage er dejlige, men de kan genere små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på røde babynumser.
Ved at erstatte vand, sæbe, vådservietter med Olívy baby care – diaper change kan du nemt og skånsomt forebygge alle de hudproblemer, der ellers følger ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. juli 2022 | Udvikling | 14 mdr.

Gode råd til tandbørstningen

Kære Helen Et nyt spørgsmål har meldt sig på banen :) Det drejer sig om...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2022 | Udvikling | 13 mdr.

Vil ikke kravle kun gå med støtte

Kære Helen Min baby lærte meget sent at kravle. Han var vist 11,5 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


3. juli 2022 | Udvikling | 15 mdr.

Pige er svær at gå fra

Kære Helen Lillesøster er nu blevet 15 måneder og trives rigtig godt. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


30. juni 2022 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Kan udvikling gå tilbage?

Hej Helen Tak for dit fine svar på mit tidligere spørgsmål. Og virkelig...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juni 2022 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Reagerer ikke på sit navn og vil ikke lege med andre

Kære Helen Jeg har brugt din postkasse meget i hele min søns liv. Han er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce