Annonce

Annonce

Svar: Mad og rejse


11. marts 2014

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Transport og ferie.

Hej med jer

Det lyder vel nok dejligt med en rejse til Thailand! :)

Det er dejligt at I er kommet godt igang med skemaden. Det lyder som om at lillepigen er glad for majsgrød, og at I har ramt det rigtige tidspunkt at starte. Det er super fint at hun nu spiser ca ½ dl. grød dagligt. Det er fint, hvis dette indtag ligger f.eks. til frokost og du må gerne begynde at give ½ dl. grøntsagsmos om aftenen, så hun nu får 2 måltider dagligt.

Hvis hun kan spise ½-¾ dl. grød eller mos, så må du gerne give hende dette, men det er fint stadig at holde mængden lidt nede, så der stadig er plads i maven til mælken. Det er bedre at give hende ½-¾ dl. skemad og hun så drikker flaske efterfølgende, end at give hende 1-1½ dl. skemad og hun så afviser flasken.

Når man rejser med små børn, så er det ofte en god idé at have lidt mad med hjemmefra og jeg vil anbefale jer at købe et par grødprodukter, som skal blandes op med kogt vand. I kan også købe grød og mos til babyer i Thailand, som kan bruges, så I behøver ikke fylde kufferten med babymad, men lidt er rart at medbringe selv.

Jeg vil anbefale at I køber en rejse-el-kedel. Det giver jer mulighed for at koge lidt vand fra flaske og bruge dette til både skemaden og til modermælkserstatningen. Det er praktisk på hotellet eller i lejligheden, at I ikke behøver gå ud i byen for at lave mad eller flasker til hende. Vandet skal naturligvis være fra flaske, som I skriver, hun bør ikke få vand fra hanen.

Hun må godt når hun bliver 6 måneder få lidt frisk moset frugt og I kan f.eks. købe banan, mango og papaya, som hun kan få most på sin grød eller I kan skære det i større stykker, prøve at lade hende sutte på det imens I holder det. Det vil hun sikkert nyde. Det er rigtigt, at det er en god idé at købe frugt, som skal skrælles og som I selv skærer ud, fordi I så er sikre på at det ikke er skyllet i urent vand.

I må meget gerne begynde at variere mellem de forskellige grødtyper, så hun nu ...


Annonce

... begynder at få mere "fnugget" grød og grød med mere struktur. Det kan være f.eks. hirsegrød eller quinoagrød, som er lavet på flager - eller hun kan nu begynde med lidt havregrød, som har mere bid. Det er ofte en fordel at starte med den lidt fnuggede grød som overgang.

Grøntsagsmos kan laves af stort set alle typer grøntsager og stille og roligt skal hun begynde med lidt kød eller fisk i grøntsagsmosen. Det kan dog vente til I kommer hjem. Men I må gerne starte op med lidt mos allerede nu, så hun stille og roligt vænner sig til det. I kan også finde grøntsagsmos på glas i Thailand og ellers kan I sandsynligvis bede restauranten på hotellet eller hvor I nu skal være om at koge f.eks. lidt gulerodsmos til hende. I kan også medbringe et par glas med babymos hjemmefra, men I skal være opmærksomme på at det ikke er altid at glassene kan holde til trykket i kabinen og mosen derfor kan flyde ud i kufferten... Det kan være bedre at medbringe det i håndbagagen og det burde ikke give problemer, når man har en baby med...

Hendes behov for mælk er det samme som det hele tiden har været - altså hun skal have samme antal flasker, også selvom hun starter op med skemad 2 gange dagligt. Skemaden kommer ud over det vanlige indtag af mælk. Derudover skal hun have vand af kop sammen med sin skemad og lærer stille og roligt at drikke vand og at drikke af en kop. I starten vil hun ikke drikke ret meget vand af koppen, fordi hun vil koncentere sig om at fide ud af teknikken og der vil ofte ryge en del forbi munden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis hun derudover virker tørstig eller du fornemmer at hun begynder at mangle lidt væske, at hendes urin f.eks. virker koncentreret, så kan du give hende en flaske ekstra med modermælkserstatning eller du kan tilbyde hende vand i flaske. Det er helt okay at tilbyde hende ekstra mælk eller vand, når I er et sted, hvor det er meget varmt.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Og rigtig god rejse og rigtig god ferie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om transport og ferie:

28. januar 2024 | Transport og ferie | 10 mdr.

Pylret baby 10 måneder

Kære Helen Tak for dine rigtig gode tidligere svar på vores spørgsmål! Her...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce