Annonce

Annonce

Svar: Baby vrider og strækker sig


16. januar 2023

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og stort tillykke med din lille datter - og velkommen til :)

Det lyder som om, at du har godt med mælk, lillepigen synker og amningen fungerer - hun tager på, som hun skal. Det er rigtig dejligt, så langt så godt :)

Du har naturligvis ret i, at det også lyder som om, at hun har tendens til at sluge en del luft, når hun spiser, og det er derfor rigtig godt, at du er opmærksom på at få hende bøvset af i forbindelse med et måltid. Jo mere luft hun kan bøvse ud, jo mindre skal der igennem mave- og tarmsystem :)

Du fortæller, at du ligger ned om natten, og det er dejligt, fordi du på den måde selv får lidt søvn og kan amme mere eller mindre i søvne - ligesom det er godt at variere mellem de forskellige ammestillinger. Du skal dog være opmærksom på, at du om dagen forsøger at lægge til på lidt forskellig vis, for netop at hjælpe din datter med at spise så effektivt på et bryst af gangen, så hun får den federe mælk med ud og sluger mindre luft. Du fortæller, at du forsøger at bøvse hende af et par gange i løbet af amningerne, men det er svært - og jeg tænker, at du måske skal prøve at vente, til hun slipper selv, fordi hun så måske er mere parat til at bøvse - og at du med fordel kan lægge hende til brystet i en ny stilling, når hun har haft en lille pause.

Du kan f.eks. starte med at amme hende i den traditionelle stilling, hvor hun ligger mave mod mave i din favn, og herefter give hende en bøvsepause, og så lægge hende til samme bryst men i tvillingestillingen. Det vil sige, hvor hun halvt ligger/halvt sidder med kroppen ud under din ene arm. Tvillingestillingen kan nogle gange gøre, at hun kan holde vakuum bedre og sluger mindre luft. Samtidig kan den lidt "oprejste" stilling gøre, at hun har lettere ved at få mælken videre ned i maven - i modsætning til, hvis hun ligger ned..

Når hun dier, så skal du være opmærksom på, at hun skal have rigtig meget bryst i munden, og at det er vigtigt, at det er hende, som kommer til brystet og ikke brystet, som kommer til hende. Det er derfor vigtigt, at hun ligger godt og i højde med brystet, når hun dier, og at du kan sidde afslappet. En god ammepude, en pude under armen, i din ryg osv. kan være rigtig godt, måske har du også brug for noget under dine fødder, så du kan sidde afslappet med benene...

Vær også opmærksom på, at hun dier korrekt. Du nævner, at hun har kliklyde, og det behøver ikke være problematisk, da det sagtens kan skyldes, at du har hurtigt nedløb, og at hun derfor synker hurtigt - så kliklyden er hendes synkelyd. Men kliklyde kan også være tegn på, at hun skal have bedre fat omkring brystet. Har du sår på brystvorten? Det kan være tegn på, at hun har for yderligt eller skævt fat. Er hendes underlæbe krænget ud, når hun dier? Det er vigtigt, træk hende evt. lidt i hagen for at se, om du på den måde kan få underlæben frem...

Den tilbagelænede ammestilling, også kaldet laid back, kan være rigtig god, når man har en hurtig nedløbsrefleks. I denne stilling sidder du tilbagelænet, og din datter ligger mave mod mave med dig. Du kan finde illustrationer og beskrivelse ...


Annonce

... af de forskellige ammestillinger i min bog "Helens bog om Amning & Flaske".

Når alt dette er sagt, så tænker jeg dog også, at din datter måske har refluks. Du fortæller, at hun ofte vrider sig rundt, hun spænder op, bliver som en flitsbue, kan bryde ud i gråd, nærmest skrig - og du har helt klart på fornemmelsen, at hun har smerter... Det er nogle rigtig fine observationer, du har gjort dig, og det er rigtig godt, at du reagerer:)

Refluks betyder egentlig blot, at der kommer tilbageløb af mælk - altså at der løber mælk fra maven, op i spiserøret og op i munden eller helt ud som gylp. Og det er til en vis grad helt normalt, at små børn gylper. Der er dog nogle børn, som ikke gylper, og som har det, man derfor kalder "silent refluks" eller stille refluks. Her gylper barnet ikke, men der løber stadig mavesyre op i spiserøret og nogle gange op i munden, men barnet synker det, det løber tilbage og ned i mavesækken igen.

Dette giver dobbelt problemer, da mavesyre og mælk vil genere slimhinden i spiserøret, både når det løber op, og når det løber ned. Det er smertefuldt for barnet - det gør virkelig ondt, og derfor vil man opleve, at barnet er tydelige generet af det, græder og ofte vil man kunne se børn begynde at lejre sig i flitsbue - fordi de ved at ligge i denne stilling minimerer tilbageløbet...

Når jeg læser din beskrivelse af din lille datter, så lyder det faktisk som om, at hun har en del af symptomerne på silent refluks. Andre symptomer er f.eks. at de generelt virker urolige, at de virker irritable, klynker. Det bliver ofte værre, når de ligger ned, de kan have tendens til at fejlsynke og "hoster og sprutter", når de får mælk, de kan også have hyppig hikke, og du vil her have en fornemmelse af, at der kommer mælk med op, når hun hikker. De græder ofte, når de skal bøvse, det gør ondt, når en bøvs skal op og ud, de kan også lugte lidt surt ud af munden...

Har I været til 5 ugers undersøgelse hos egen læge? Det vil være rigtig godt, at du taler med lægen om de symptomer du oplever og om, hvorvidt lillepigen måske har refluks.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det vil være rigtig godt, hvis du kan elevere hendes hovedgærde, når hun ligger, så hun ligger højere med hovedet. Du kan komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under hendes lift, madras osv. så hun på den måde kommer til at ligge højere med hovedet - hun må ikke sove med hovedpude.

Det kan også være en god idé, at du venter 15-20 minutter efter et måltid med at lægge hende ned, så mælken på den måde får tid til at komme videre i mave- og tarmsystem.

Nogle børn har glæde af at spise mindre og hyppigere måltider, fordi det er lettere for dem at holde en mindre mængde mælk i maven.

Nogle børn har glæde af at få en sut som afslutning på et måltid, fordi det at sutte sætter gang i tarmbevægelserne, og dermed hjælpes mælken på vej, uden at der kommer yderligere mælk med ned.

Nogle børn har brug for medicin, det kan du drøfte med jeres læge....

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Kom grønt fra start med Ma-Mam grøntsagsmos

Ma-Mam giver 10% i nyhedsrabat i resten af februar måned!

Danmark har fået en ny økologisk grøntsagsmos, som er udviklet af ernæringsspecialist i mad til de mindste Kirsten Mikkelsen Ravnbøl. Ma-Mam er som noget helt nyt en frysetørret grøntsagsmos og skal derfor kun tilsættes ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

23. januar 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Urolig baby - refluks? spændinger?

Hej Helen :-) Jeg har skrevet til dig tidligere angående min datter på (nu)...

Læs hele brevet og Helens svar


21. januar 2023 | Sygdom | 8 år

Lære at falde i søvn alene - 8 år

Hej Helen, Min datter på snart 8 år er blevet vænnet til, at en af os...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2022 | Sygdom | 2 år

Omgangssyge og kost

Hej Helen Min datter har fået omgangssyge - hun har voldsom diarre og kaster...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2022 | Sygdom | 7 mdr.

Væske på ørene

Hej Helen Jeg har været til ørelæge med lillebror, og han var fyldt op med...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2022 | Sygdom | 13 mdr.

Rød numse - blister

Kære Helen Vores søn får fra tid til anden hvad der ligner små hvide...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce