Annonce

Annonce

Svar: Tæt i næse


23. februar 2021

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål om tæthed i næsen :)

Det er rigtig godt, at I har fået jeres datter set af ØNH-lægen, for det er vigtigt at sikre sig, at det ikke skyldes hævede mandler og polypper, - og jeg går ud fra, at lægen også har tjekket pladsforholdende i næsen. Nogle har en næse, som er "bygget tæt" fra naturens side, og hvor der ikke er ret meget plads...

Tæthed i næsen hos børn skyldes normalt det, der kaldes adenoide vegetationer (børnepolypper), som består af lymfevæv, der sidder i overgangen mellem næsen og øverste del af svælget. Det giver nedsat passage i næsen, og barnet vil trække vejret gennem munden - præcis, som I beskriver hos jeres datter. Derudover så vil man ofte høre, at barnet snøvler, når det taler (nasal stemme), hun vil også sove uroligt og ofte snorke om natten, hvilket også lyder til at være tilfældet hos jer - og når hun er forkølet, kan det godt trække ud og vare lidt længere tid... Hun bliver lettere sat til i næsen og får derfor ofte også hyppigere infektioner.

Hos mange børn vil man se det an, og barnet vil ofte vokse fra det. Hos mange børn går der dog år, før de ikke længere har det (op til 10 år). Man kan dog vælge at operere. Det vælger man tit, hvis barnet har hyppige infektioner og er plaget af hyppige mellemørebetændelser eller feks. lider af søvnapnø eller lignende.

Ud fra din beskrivelse, så undrer det mig lidt, at ØNH-lægen ikke har kunne se forstørrede børnepolypper hos jeres datter, for det lyder som om, at det er det, hun har...

Man kan godt behandle med næsespray - men det er vigtigt, at gøre det kortvarigt, altså i en kort periode, og ikke flere gange dagligt. Brug af næsespray gennem længere ...


Annonce

... tid kan gøre problemet værre. Man vil til nogle børn vælge at behandle med en næsespray, som indeholder en lav dosis af binyrebarkhormon, fordi det kan afhjælpe - det kan du tale med lægen om, og igen gælder, at behandlingen skal være kortvarig, så lægens ordination skal følges.

Man mener, at allergi kan medføre, at nogle børn udvikler forstørrede børnepolypper, så derfor er det godt, at I også medtænker dette. Det er rigtig fint, at I er særligt opmærksomme på rengøring derhjemme, og at I har trægulve, der kan vaskes og ikke væg-til-væg-tæpper. Vær også opmærksom på rygning - det er vigtigt, at hun ikke udsættes for tobaksrøg. Det er også en god idé at bruge parfumerede rengøringsartikler og plejeprodukter uden parfume, og så kan det også være en overvejelse værd, om hun måske reagerer på kat- eller hund...

I kan tale med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at få lavet en priktest for at se, om der er noget hun ikke kan tåle. Ved en priktest vil man ofte teste for f.eks.: Birk, græs, hest, hund, kat, husstøvmider, skimmelsvamp mm.

Med hensyn til husmoderråd, så er der nok ikke så meget at gøre - normalt ved tæt næse eller tilstoppet næse vil rådene være:


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

- at hæve hovedgærdet i sengen, så hun ligger lidt højere med hovedet.

- hvis hun har en meget lille og meget flad pude, må hun gerne få en lidt højere hovedpude med den alder hun har nu. Det skal naturligvis stadig være en børnepude.

- tilbyde hende lidt lunt at drikke - f.eks. lidt frugt-te eller lidt lun fortyndet solbærsaft

- lade hende sove middagslur udenfor, fordi det er køligt netop med den årstid vi har nu...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - fortsat god bedring med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.

4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd

Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Klør næse non-stop. Symptomer på nye tænder?

Hej Helen. Jeg er ved at gå ud af mit gode skind! Min søn på knap 11...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Sygdom | 2 mdr.

Født med bule i hovedet

Kære Helen. Vi har en datter, som er født den 14. marts, efter en langvarig...

Læs hele brevet og Helens svar


11. februar 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Dårlig hørelse?

Kære Helen . Så er jeg her igen. Vores søn på nu 11,5 mdr. er stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce