Annonce

Annonce

Svar: Konstant forkølet baby


7. august 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære fortvivlede mor

Tak for dit brev :)

Det lyder godt nok som om, at jeres dreng er mere forkølet end gennemsnittet, og jeg synes det vil være relevant, at I drøfter det med jeres læge.

Forkølelse skyldes smitte med virus, og der findes hundrede forskellige vira, som kan give forkølelse. Derfor er det helt normalt, at man kan blive forkølet flere gange, ligesom det er helt normalt, at små børn let smitter hinanden, så infektionsrisikoen er større, når barnet f.eks. passes ude eller man har ældre søskende. Ligesom voksne naturligt også kan smitte små børn... Især børn mellem 6 måneder og 3 år rammes meget hyppigt af forkølelse - og kan være forkølet flere gange på et år, hvor voksne ofte "kun" bliver forkølet et par gange om året.

Da der er tale om virus, så kan man ikke behandle med antibiotika, og der er ikke medicin, som kan forebygge eller helbrede forkølelse. Du skriver, at du ammer, og det vil de første måneder skabe en vis beskyttelse for en nyfødt, men trods dette, er jeres dreng stadig blevet forkølet af flere omgange i en tidlig alder.

Det er værd at medtænke, om det skyldes forkølelse, ellerom hans tilstoppede næse, og evt. løbenæse, måske kan være tegn på allergi. Det kan være svært at skelne de to ting fra hinanden, men klart vandigt flåd fra næsen, nys, tilstoppet næse, symptomer fra øjnene som rødme, kløe og hævede - det kan alt sammen være tegn på allergi.

Har I f.eks.pelsdyr? Hund eller kat? Hvordan er indeklimaet - hvor hyppigt gør I rent, lufter ud, fjerner I støv? Vasker sengetøj.. Har I emhætte eller er der ofte meget os osv. i jeres lejlighed. Ryger I? Sådanne spørgsmål kan være relevante at overveje, da det alt sammen kan være noget som irriterer jeres drengs luftveje og som kan give ham forkølelseslignende symptomer.

Håndvask er vigtigt i forebyggelse af forkølelse. Du bør vaske hænder både på dig selv og din dreng i forbindelse med næsepudsning, bleskift, måltider - og altid hvis hænderne er synligt snavsede. Brug en mild uparfumeret sæbe og tør hænder i et tørt håndklæde.

Det er rigtig godt, at I forsøger at undgå samvær med børn og voksne som er synligt forkølede, og hvis I er sammen med nogen, som sidder og nyser og hoster, så bed dem holde afstand, samt nyse og hoste i en serviet eller albue.. og ikke ud over jeres dreng. Lad dem heller ikke holde ham, ...


Annonce

... selvom de gerne vil, prøv at holde afstand :)

Du spørger, hvordan du kan styrke hans immunforsvar, og med den alder han har, vil det være rigtig godt, at du medtænker kosten og giver ham så varieret en kost som muligt. De næringsstoffer, som han får via kosten vil påvirke hans evne til at opbygge nye celler og reparere gamle celler. Nogle undersøgelser viser, at det kan være en fordel at spise økologisk frugt og grønt, fordi det ofte har et lidt højere indhold af blandt andet C-vitaminer og kostfibre sammenlignet med ikke økologiske grøntsager. Indholdet af antioxidanter er også højere i økologiske grøntsager.

Fisk er sundt og det har en gavnlig virkning på kroppens celler og immunforsvar. Og det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde jeres dreng fisk næster hver dag til frokost og hvis I kan spise fisk mindst to gange om ugen til aften. Det kan være laks lavet i ovnen, det kan være fiskefrikadeller, rødspættefilet, torskerogn, makrel, sild osv. Fisk indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler blandt andet selen, der virker som antioxidant og derfor styrker immunforsvaret indefra.

Derudover er det rigtig godt, hvis I kan hjælpe jeres dreng ind i en rytme, hvor han får to gode lure dagligt og også får en god lang nattesøvn. Søvn er også vigtigt for immunforsvaret og hvert stadie i søvnen giver barnet noget forskelligt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Vær opmærksom på, om det er fodkoldt, hvor I bor. Trækker det hen over gulvet, hvor han ofte opholder sig meget? Det er vigtigt, at han ikke fryser, og at han ikke udsættes for træk. For at immunforsvaret fungerer bedst muligt, så er det vigtigt at have en nogenlunde stabil kropstemperatur. Undertøj i uld kan hjælpe ham med at regulere temperaturen - og du kan godt købe "sommeruld", som er finere vævet.. Ellers er det ofte i måneder, der ender på "r", hvor det anbefales at bruge uld. Det vil sige fra september til og med februar.. men det nærmer sig jo også :)

Jeg synes, det lyder som om, at du skal drøfte det med jeres læge og du kan også overveje at kontakte en øre-næse-hals-læge, som kan kikke ham i næse og svælg og se om der skulle være en fysiologisk forklaring på, hvorfor han bliver så let forkølet, tæt i næsen og om hans slimhinder osv. er hævet....

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig godt bedring :)

Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og sygdom"...

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Navnesutten® – slut med forbyttede og forsvundne sutter.

Har dit barn fået den forkerte sut med hjem fra vuggestuen eller dagplejen? Med Navnesutter er det slut med sutter, der forsvinder og bliver forbyttet.

Hvad er en Navnesut?
Hos Navnesutten® kan du få graveret navn eller en anden tekst på dit barns yndlingssutter, f.eks. fra ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce