Annonce

Annonce

Svar: Aften uro


22. december 2007

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Tak for dit brev. Jeg tænker at der er flere ting som kan gøre sig gældende hos jer og jeg skriver derfor lidt forskelligt, så m du selv vælge til og fra:o)

Det er sådan at børn i 4-6 ugers alderen har det der hedder appetitspring. Det betyder at de er ved at være så store at de har behov for at få mælkemængden sat op. Ved at græde og være mere urolige, så bliver de lagt hyppigere til brystet og derved regulerer mælkemængden sig og øges. Det samme sker omkring 12 ugers alderen. Det er meget normalt at det især er om aftenen at barnet virker grædende og mere uroligt og som mor kan man meget hurtigt blive i tvivl om, hvorvidt man egentlig har mælk nok. Man har naturligt ikke så meget mælk i brystet sidst på dagen som først på dagen.

Du bør derfor overveje om det kan være appetitspring, som gør at jeres datter lige nu virker betydeligt mere urolig og måske suttelysten. Det lyder som om at du normalt ammer forholdsvis hyppigt, men det er nogle overvejelser du kan gøre dig.

Når du ammer hende, så er det vigtigt at hun spiser forholdsvis længe fra et bryst af gangen, skift hende evt. derefter og tilbyde så toppen fra den anden side. Når du lægger til på denne måde, så får du for det første stimuleret til mere mælk, men samtidig sikrer du dig også at din datter bliver fyldt helt op og får den lidt federe og mere mættende mælk. Start f.eks. med den traditionelle stilling på 1. side og brug tvillingestilling når du lægger til på side nr. 2.

Hvis du kommer ind i en rytme, hvor hun ammes lidt fra den ene side og lidt fra den anden side, så kan hun få lidt for meget af den tynde og mere vandholdige mælk og det giver uro i maven (og gråd).

Et barn på 1 måned er fortsat meget selvregulerende, hvad angår søvn og mad. Derfor kan man ikke lave en fast plan for denne alder og du er nødt til at putte hende og give hende mad, når hun viser behov for det, når hun viser træthedstegn.

Hun har endnu ikke fornemmelse for, hvad det vil sige at være mæt og sulten. Det skal hun først lære. Hun har heller ikke selv helt fornemmelse for at skulle sove og her er netop det at svøbe hende, som du også har forsøgt og hvis du kan putte hende med en sut, så vil det være en rigtig god idé. Sutten dog altid først, når du er helt sikker på at hun ikke er sulten.

Hvis hun virker til at have mavekneb, så kan det hjælpe at give hende lidt mavemassage, hvor du med et par fingre masserer i cirkelbevægelser i urets retning runddt om navlen. Det kan også ...


Annonce

... hjælpe at cykle lidt med hendes ben, evt. give hende et bad, lave et lunt omslag og lægge om maven uden på sparkedragten eller bodystockingen.

Når børn er lige ved at flade i søvn, så går deres faldrefleks ofte igang. Faldrefleksen (Moro-refleksen) er en medfødt refleks, og minder lidt om det vi som voksne også nogle gange kan opleve lige når vi er ved at falde i søvn. Så spjætter vi, vågner kort op, men falder i søvn igen. Hvis I svøber jeres datter, så hindrer I dette og derfor er det en god idé netop at svøbe hende, når hun skal sove. Det hjælper hende med bedre at finde roen og holde sig sovende, der hvor hun skifter søvnfase.

Du skal også være opmærksom på at små børn ikke er i stand til at lukke lyde ude, som vi voksne er. Når I f.eks. hører radio, så hører I noget i radioavisen, som interesserer jer, derefter kommer noget snak I lukker ude, så kommer der en melodi, som I synger med på og så kommer der igen noget som ikke interesserer jer og som I derfor lukker ude. Den evne til at lukke til og fra har jeres lille pige ikke. Hun hører derfor alt omkring sig og derfor kan det nogle gange være fornuftigt nok at lukke lyde ude, hjælpe hende med det.

Der skal således slukkes for radioen og fjernsynet og nogle gange må du skærme hende lidt fra storesøsters leg. Det vil således være helt okay at du putter lillesøster i liften og stiller hende ind i et tilstødende lokale, så der er lidt mere ro, når hun skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Vær også opmærksom på de små signaler hun sender, når I taler med hende. Hvis hun ser væk, så er det vigtigt at I ikke kræver hendes kontakt, det er fordi hun har brug for en pause og hun finder jeres blik igen, når hun er parat.

Nogle gange hjælper det med en babyslynge. Det at kunne have hende tæt hos sig, så kan hun ligge der og finde roen og du kan samtidig lave noget andet, har hænderne mere fri. Måske var det en idé for jer med en babyslynge. Ikke at I skal styrte ud og investere i en sådan, men måske er der en i mødregruppen, som har en du kan låne eller en veninde. Det kunne prøves. Hav tålmodighed, det tager lidt tid at vende sig tit at bruge en slynge. Mange siger at det tager 2-3 uger før man helt føler sig tilrette med det.

Prøv i løbet af dagen at putte hende, når hun har været vågen et par timer, hun må ikke være mange timer vågen af gangen, så får hun for mange stimuli, bliver overtræt og grædende om aftenen.

Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke og rigtig glædelig jul:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Baby med søvnangst?

Kære Helen Vi har en baby på 6½ måned, som altid har haft svært ved at sove...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Hvordan putter man en 10 måneders baby?

Hej Helen Vi har pt. udfordringer med at putte vores datter på 10...

Læs hele brevet og Helens svar


30. juni 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Lær at falde i søvn

Hej Helen Ja så skriver jeg til dig igen igen, i håb om at du endnu engang...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juni 2020 | Sovevaner | 3 mdr.

Aftenputning med og uden bryst - 3 mdr.

Hej Helen Tusind tak for dit svar på mit spm angående putning af min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. juni 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Lidt mere om søvn, mad og humør

Kære Helen, Så må jeg trække på din hjælp igen i forhold til forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce