Annonce

Annonce

Svar: Søvnbehov og fordeling


14. marts 2024

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Laura

Tak for dit brev - og velkommen til :) Det lyder som om, at du har fulgt med på sidelinjen og også har læst min bog om børn og søvn - dejligt, tak for det - og skønt, at du nu selv har fået lyst til at skrive:)

Jeg kan sagtens forstå dit dilemma, for du har naturligvis en pointe i, at din dreng ikke bør begynde at vende rundt på nat og dag - og hvis hans dagssøvn trækker mere og mere i retning af at blive lige så lang som nattesøvnen, så kan det godt være nødvendigt at vække ham om dagen. Det handler ikke om at fjerne søvn fra ham, men derimod om at hjælpe ham ind i en rytme, hvor han naturligt er mere aktiv og vågen i dagtimerne og sover mere om natten. Det er vigtigt, at der er en fin balance mellem dagssøvn og nattesøvn.

Når det så er sagt, så er din dreng 5 måneder nu. Der sker rigtigt meget med ham udviklingsmæssigt både motorisk og mentalt, og jeg tænker, at han lige nu sandsynligvis har behov for den ekstra dagssøvn og de afbræk, som søvnen om dagen giver ham.

Når han sover om dagen, så har det ekstra fordele:

- Han kan lagre sine indlærte færdigheder og den viden, som han har fået under sine vågne perioder. Det er derfor man blandt andet siger, at vi bliver klogere af at sove. Man ved, at god søvn har stor betydning for den neurologiske udvikling og hans kognitive funktioner.

- Han udskiller væksthormon, som er afgørende for hans fysiske vækst og udvikling. Den lange dagssøvn sikrer ham tilstrækkeligt med dyb søvn og netop frigivelse af væksthormon. Derudover styrkes immunforsvaret, hans appetit bliver reguleret osv.

- Hans humør bliver bedre, så hans overskud til at lære og bruge sig selv både motorisk og mentalt bliver ...


Annonce

... større, når han har fået en god dagslur. Børn, der ikke får tilstrækkeligt med søvn vil blive mere irritable, hyperaktive og urolige.

- Han undgår at blive overtræt, hvilket kan gøre det sværere for ham at falde i søvn og sove godt om natten. Når man siger at "søvn avler søvn", så er det ofte dette man mener.

Lige nu tænker jeg derfor, at han skal have lov til at sove, som han gør - og at den ekstra dagssøvn, som han pludselig viser behov for, er vigtig og god for ham. Og så tænker jeg, at det godt kan ændre sig igen:)

Når jeres dreng bliver ældre, ofte i 6-7 måneders alderen, så vil hans søvnmønster ændre sig. Det betyder, at han ofte vil begynde at have længere vågne og aktive perioder, og hans lure vil ændre sig. Ofte vil han sove kortere lure, og mange børn vil i denne alder også gå fra tre til to lure.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Han vil stille og roligt blive mere og mere mobil, han vil motorisk bevæge sig mere omkring, han vil også begynde at kommunikere og deltage socialt i familien på en anden måde. Han vil skulle spise med, når I sidder ved middagsbordet osv. og hans behov for mælk om natten bliver naturligt mindre - hvilket betyder en mere sammenhængende nattesøvn - og alt sammen vil det være med til at gøre, at han får mindre behov for søvn om dagen.

Da jeres dreng lyder til at have behov for sin ekstra dagssøvn lige nu, og da der er stor grund til at tro, at jeres drengs søvnrytme vil ændre sig af sig selv i løbet af den næste måned eller halvanden, så tænker jeg ikke, at du skal begynde at ændre en masse nu.

Hvis det ikke viser sig at være tilfældet, så må du naturligvis skrive igen:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. juni 2024 | Sovevaner | 5 år, 7 mdr.

Pige på 5.5 år kan ikke falde i søvn

Kære Helen. Jeg er far til en pige på 5.5 år, som har meget svært ved at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

Hårpilleri

Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce