Svar: Kravler ud af tremmesengen - 18 mdr.
Kære Heidi
Tak for dit brev og tak for ønsket om en god jul - jeg håber også, at I får en rigtig dejlig jul i jeres familie:)
Det lyder som om, at jeres datter godt kunne have brug for en åben seng. Det er meget forskelligt, hvornår det er nødvendigt, men ofte et sted mellem 18-36 måneder - hvilket jo er et meget stort spring:)
Men, netop fordi din datter så tydeligt forsøger at kravle ud af tremmesengen nu, så kan det være en indikation af, at hun har brug for at tremmerne kommer væk. Det er også farligt, hvis det lykkes for hende at klatre over tremmerne - i givet fald vil hun falde højt, og derfor er det bedre, hvis tremmerne ikke er der.
Jeg ved jo ikke, hvilken tremmeseng hun har, måske kan tremmerne tages af, og ellers kan I købe en juniorseng til hende. Da hun ikke er ældre, end hun er, så vil jeg anbefale, at I vælger en juniorseng med en sengehest, så der trods alt stadig er lidt sikkerhed for, at hun ikke kan trille ud af sin seng om natten. Hun vil stadig kunne kravle ind og ud af sengen på egen hånd.
Jeg kan sagtens forstå dit behov for at have "styr på hende". Det er dog ikke sikkert, at det giver problemer med en åben seng. For nogle børn er det tilstrækkeligt at vide, at de rent faktisk kan komme ud af sengen, når de har behov for det - og det vil så gøre, at de faktisk bliver liggende. For andre børn betyder en åben seng, at de stiger ud af sengen og søger deres forældre ...
... - hvilket de jo et eller andet sted også skal have lov til:)
Hvis jeres datter stiger ud af sin seng, når hun er puttet, og kommer ind i stuen, så tager I det bare stille og roligt, tager hende i hånden og følger hende ind i seng igen. Når hun på den måde søger jer, så vil det ofte være et behov for at sikre sig, at I stadig er der, og det bliver hun naturligt bekræftet i, når hun ser jer i stuen. Og når I så følger hende tilbage i egen seng, så lærer hun stille og roligt, at det er der hun skal sove, og at hun netop trygt kan blive i sin seng, I er der stadig for hende. Det er her vigtigt netop at vise hende tryghed og beroligelse.
Sørg også for, at hun har en puttebamse, slaskedukke, putteklud eller lignende og et trygt og dejligt putteritual. Hvis hun allerede puttes med bamse, beroligende ord, sang, godnathistorie og lignende, så er det vigtigt, at I holder fast i dette - det vil naturligt gøre overgangen fra tremmeseng til åben seng mere naturlig for hende. Genkendelighed giver tryghed, og det vil også være med til at gøre, at hun ikke stiger ud af sengen igen og igen.
Det er også en god idé, hvis I kan bruge lidt tid på sengekanten om aftenen, læse lidt for hende, tale dagen igennem eller lignende, så hun ikke ligger helt alene, men netop hjælpes med at finde ro og overgive sig til søvnen:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Rigtig god jul :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.