Annonce

Annonce

Svar: Rutiner og søvn


17. november 2023

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er altid lidt svært, når børn begynder at gå fra tre til to lure, fra to til én lur, og når de på et tidspunkt helt begynder at springe luren over. Og det er altid lidt komplekst, når det kommer til søvn og søvnbehov. Jeg vil dog meget gerne dele lidt tanker med dig:)

Det er helt naturligt, at din datter kan virke ekstra træt nu, hvor hun er gået over til én længere lur dagligt. Og det kan sagtens være sådan, at der hos jer er tale om en kort periode, så det ændrer sig af sig selv i løbet af få uger. Du kan f.eks. forsøge at lægge hendes bad ind om formiddagen, i stedet for om eftermiddagen. Et bad vil ofte aktivere hende ekstra og dermed forlænge hendes vågenperiode lidt, samtidig med at kroppen godt en time efter badet lettere vil finde ro. Det kan derfor være en måde at forlænge tiden om formiddagen og samtidig forsøge at hjælpe hende med at kunne sove en lidt længere middagslur.

Når det så er sagt, så lyder det som om, at din datter måske stadig visse dage har behov for to lure dagligt - ofte vil der nemlig være tale om en overgang, så hun nogle dage fint kan klare sig med en enkelt lur, men andre dage stadig har brug for de to lure og de afbræk, som disse lure giver hende. Hvis hun ikke får sine lure, altså får dækket sin dagssøvn tilstrækkeligt, så giver det nemlig ikke nødvendigvis bedre søvn i sidste ende, fordi hun, som du også selv skriver, ender med at blive overtræt og derfor får sværere ved at falde i søvn. Det kan både have betydning for middagsluren og om aftenen:)

Derfor kan det godt være, at du i en periode skal tilbyde hende to lure, så de dage, hvor hun måske allerede virker putteklar kl. 9.30-10 kan du give hende en formiddagslur. Og så skal hun så have en lille ekstra lur f.eks. mellem 14.30-15. Og de dage, hvor hun fint kan holde sig vågen til klokken 11-11.30, så får hun middagsluren der, og kan så bedre holde sig vågen resten af dagen.

Hvis hun bliver puttet til en lille lur om eftermiddagen, så vil dette naturligt påvirke hendes puttetidspunkt om aftenen, som så vil komme til at ligge lidt senere. Det vil sige, at i stedet for, at hun puttes allerede kl. 18-18.30, så vil hun måske kunne blive puttet omkring kl. 19.30 i stedet, men det vil stadig være inden for rimelig tid ...


Annonce

... i forhold til hendes alder og jeres hverdag. Hvis hun kommer op til samme tid om morgenen, så vil den times mindre nattesøvn kunne gøre, at hendes middagslur forlænges, og på den måde vil hendes rytme måske stille og roligt indstille sig på, at hun f.eks. begynder at kunne sove ca. 2 timer til middag.

Det betyder igen, at hun vil få mere overskud til netop at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Når middagsluren er længere, vil eftermiddagen ikke blive så lang, og du undgår, at hun bliver så overtræt sidst på dagen.

Hendes samlede søvnbehov er 13-13.5 times søvn i døgnet, og på sigt kan det f.eks. godt være fordelt sådan, at hun sover ca. 11-11.5 time om natten f.eks. fra kl. 19.30/20 til 06.30, og om dagen kan hun så sove ca. 2 timer f.eks. mellem 12-14... Lige nu sover hun jo faktisk ca. 12 timer om natten, og derfor er det helt naturligt, at hun ikke kan sove mere end ca. 1 time og 15 minutter om dagen. Samlet set får hun sit søvnbehov rigtig fint dækket, men det er naturligt svært for hende at nøjes med en middagslur på en time. Man kan sige, at dagssøvnen bliver lidt for kort og nattesøvnen en smule for lang, selvom det naturligt er meget firkantet sat op:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis det viser sig, at hun har gavn af nogle dage at få to lure dagligt, men at hendes 2. lur kommer til at ligge så sent, at hendes puttetidspunkt bliver senere endnu, så kan man nogle gange også gøre det, at du lader hende sove det længere om morgenen. Hvis hun feks. først vågner, når klokken er 7-7.30, så vil hun naturligt kunne sove en senere middagslur - og nogle gange vil det her faktisk være helt okay, at middagsluren så kun er på 1 time og 15 minutter, fordi den ligger det senere. Samlet set, vil hun altså godt kunne trives med at søvnen er fordelt, som den er lige nu, forskellen er, at tidspunkterne er lidt anderledes. Så hun som nu sover ca. 12 timer om natten, det vil sige fra ca. 19-19.30 til 07-07.30, og om dagen sover hun så ca. 1. time og 15 minutter f.eks. mellem kl 12.30-13.45.. Det vil også for nogen kunne fungere godt.

Der er altså ikke en bestemt måde at gribe det an på, det afhænger helt af situationen og de signaler og behov din datter viser. Men jeg håber, at mine tanker kan hjælpe lidt videre på vej til en løsning hos jer:)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. juni 2024 | Sovevaner | 5 år, 7 mdr.

Pige på 5.5 år kan ikke falde i søvn

Kære Helen. Jeg er far til en pige på 5.5 år, som har meget svært ved at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

Hårpilleri

Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce