Annonce

Annonce

Svar: Rutiner og søvn


17. november 2023

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er altid lidt svært, når børn begynder at gå fra tre til to lure, fra to til én lur, og når de på et tidspunkt helt begynder at springe luren over. Og det er altid lidt komplekst, når det kommer til søvn og søvnbehov. Jeg vil dog meget gerne dele lidt tanker med dig:)

Det er helt naturligt, at din datter kan virke ekstra træt nu, hvor hun er gået over til én længere lur dagligt. Og det kan sagtens være sådan, at der hos jer er tale om en kort periode, så det ændrer sig af sig selv i løbet af få uger. Du kan f.eks. forsøge at lægge hendes bad ind om formiddagen, i stedet for om eftermiddagen. Et bad vil ofte aktivere hende ekstra og dermed forlænge hendes vågenperiode lidt, samtidig med at kroppen godt en time efter badet lettere vil finde ro. Det kan derfor være en måde at forlænge tiden om formiddagen og samtidig forsøge at hjælpe hende med at kunne sove en lidt længere middagslur.

Når det så er sagt, så lyder det som om, at din datter måske stadig visse dage har behov for to lure dagligt - ofte vil der nemlig være tale om en overgang, så hun nogle dage fint kan klare sig med en enkelt lur, men andre dage stadig har brug for de to lure og de afbræk, som disse lure giver hende. Hvis hun ikke får sine lure, altså får dækket sin dagssøvn tilstrækkeligt, så giver det nemlig ikke nødvendigvis bedre søvn i sidste ende, fordi hun, som du også selv skriver, ender med at blive overtræt og derfor får sværere ved at falde i søvn. Det kan både have betydning for middagsluren og om aftenen:)

Derfor kan det godt være, at du i en periode skal tilbyde hende to lure, så de dage, hvor hun måske allerede virker putteklar kl. 9.30-10 kan du give hende en formiddagslur. Og så skal hun så have en lille ekstra lur f.eks. mellem 14.30-15. Og de dage, hvor hun fint kan holde sig vågen til klokken 11-11.30, så får hun middagsluren der, og kan så bedre holde sig vågen resten af dagen.

Hvis hun bliver puttet til en lille lur om eftermiddagen, så vil dette naturligt påvirke hendes puttetidspunkt om aftenen, som så vil komme til at ligge lidt senere. Det vil sige, at i stedet for, at hun puttes allerede kl. 18-18.30, så vil hun måske kunne blive puttet omkring kl. 19.30 i stedet, men det vil stadig være inden for rimelig tid ...


Annonce

... i forhold til hendes alder og jeres hverdag. Hvis hun kommer op til samme tid om morgenen, så vil den times mindre nattesøvn kunne gøre, at hendes middagslur forlænges, og på den måde vil hendes rytme måske stille og roligt indstille sig på, at hun f.eks. begynder at kunne sove ca. 2 timer til middag.

Det betyder igen, at hun vil få mere overskud til netop at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Når middagsluren er længere, vil eftermiddagen ikke blive så lang, og du undgår, at hun bliver så overtræt sidst på dagen.

Hendes samlede søvnbehov er 13-13.5 times søvn i døgnet, og på sigt kan det f.eks. godt være fordelt sådan, at hun sover ca. 11-11.5 time om natten f.eks. fra kl. 19.30/20 til 06.30, og om dagen kan hun så sove ca. 2 timer f.eks. mellem 12-14... Lige nu sover hun jo faktisk ca. 12 timer om natten, og derfor er det helt naturligt, at hun ikke kan sove mere end ca. 1 time og 15 minutter om dagen. Samlet set får hun sit søvnbehov rigtig fint dækket, men det er naturligt svært for hende at nøjes med en middagslur på en time. Man kan sige, at dagssøvnen bliver lidt for kort og nattesøvnen en smule for lang, selvom det naturligt er meget firkantet sat op:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis det viser sig, at hun har gavn af nogle dage at få to lure dagligt, men at hendes 2. lur kommer til at ligge så sent, at hendes puttetidspunkt bliver senere endnu, så kan man nogle gange også gøre det, at du lader hende sove det længere om morgenen. Hvis hun feks. først vågner, når klokken er 7-7.30, så vil hun naturligt kunne sove en senere middagslur - og nogle gange vil det her faktisk være helt okay, at middagsluren så kun er på 1 time og 15 minutter, fordi den ligger det senere. Samlet set, vil hun altså godt kunne trives med at søvnen er fordelt, som den er lige nu, forskellen er, at tidspunkterne er lidt anderledes. Så hun som nu sover ca. 12 timer om natten, det vil sige fra ca. 19-19.30 til 07-07.30, og om dagen sover hun så ca. 1. time og 15 minutter f.eks. mellem kl 12.30-13.45.. Det vil også for nogen kunne fungere godt.

Der er altså ikke en bestemt måde at gribe det an på, det afhænger helt af situationen og de signaler og behov din datter viser. Men jeg håber, at mine tanker kan hjælpe lidt videre på vej til en løsning hos jer:)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

6. oktober 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Dreng 11 mdr vil ikke længere puttes af far

Kære Helen Vi står i en lidt presset situation, da vores dreng på 11...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Græder sig selv i søvn om aftenen

Hej Helen, Så skriver jeg igen .. Efter mit sidste brev er min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Dagsrytme for baby på tre måneder

Kære Helen. Først og fremmest mange tak for din gode postkasse. Det er...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Vågner fra lure hele tiden

Hej. Jeg har en datter på 3 måneder. Jeg kan simpelthen kun få hende til at...

Læs hele brevet og Helens svar


26. august 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Tvillinger snart 8 mdr.

Kære Helen Ja nu måtte jeg ty til dig. Jeg er mor til tvillinger der bliver...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind kreativt legetøj til dit barn!

Værdi 520,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce