Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn part 2


12. april 2023

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev - og jeg kan godt forstå, at I er trætte, hvis I er oppe mellem 4-10 gange hver nat for at gå rundt og vugge jeres dreng i armene... det dur naturligt ikke:)

Jeres dreng har, som nævnt i mit sidste brev, et søvnassociationsproblem. Der findes gode søvnassociationer, og der findes mindre gode søvnassociationer.

Gode søvnassociationer er f.eks.:

Putteklud, bamse, godnatsang eller godnathistorie, beroligende ord, kærtegn, tremmeseng..

Mindre gode søvnassociationer er f.eks.:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn, gået med, hoppet med på en pilatesbold eller lignende...

De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

I har nu lært jeres dreng at sove uden brystet om natten - det er rigtig godt! Men I har fået erstattet brystet med en ny søvnassociation, der ikke fungerer. Nemlig, at I nu skal gå rundt med ham og vugge ham igen og igen. Ikke kun, når han skal sove, men også når han vågner om natten og har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet.

Jeres dreng er altså nu afhængig af favn og bevægelse for at kunne sove, og det er I nødt til at ændre på. Og I skal ændre det både i løbet af dagen og om aftenen - altså hver gang han bliver lagt til at sove, så er det vigtigt, at han nu lærer at falde i søvn uden at skulle være i favn og uden at skulle være i bevægelse.

Om dagen vil det være rigtig godt, hvis I kan putte ham i barnevognen, så han lærer at falde i søvn i den i stedet for i jeres arme. Altså her lærer at sove uden at være i favn. Barnevognen kan trilles, så han på den måde stadig vugges lidt, men stille og roligt skal I begynde at holde barnevognen stille, når han skal sove, så han ikke vænnes til at skulle være i bevægelse hele tiden.

Om aftenen vil det være rigtig godt, hvis du kan lægge dig med ham i dobbeltsengen og amme ham liggende. Det har den fordel, at han stadig får din mælk at finde ro med, han har dig stadig tæt på og får masser af nærhed, men han lærer at falde i søvn liggende stille og dermed uden bevægelse. Han ligger samtidig ved siden af dig og ikke oppe i din favn :) Det er her vigtigt, at han ikke falder i søvn med brystet i munden, du skal helst nå dertil, hvor du lægger dig med ham, han ammes, han slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover.

Når han kan falde i søvn på denne måde, så må du meget gerne begynde at putte ham i tremmesengen, før han falder helt i søvn, så han begynder at registrere, at han puttes i sin seng. Det er rigtig fint, at du forsøger med en bamse, den kan skabe genkendelighed og dermed tryghed på sigt. Det er dog helt normalt, hvis han endnu ikke bruger den bevidst, de fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at bruge en puttebamse.

Du kan også forsøge det, man kalder ...


Annonce

... "op-ned-metoden" om aftenen. Det går ud på, at du sætter dig ved siden af tremmesengen, ammer ham, og før han sover helt, så flytter du ham kærligt og nænsomt ned i tremmesengen. Hold dine hænder på ham, tal beroligende til ham, put ham gerne med bamse eller putteklud (må gerne dufte af dig) og se om du kan lulle ham ind i søvnen på denne måde. Hvis han græder, så tager du ham op, sidder stille med ham og beroliger ham i din favn, og når han atter virker rolig, så putter du ham tilbage i sengen igen og forsøger at lulle ham ind i søvnen der. Græder han igen, så kan du igen tage ham op, gentage og putte ham tilbage i egen seng igen. Altså op-ned-op-ned... Så han på den måde hjælpes til at lære, at han godt kan falde til ro og falde i søvn i egen seng og netop forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove.

Nogle gange er denne metode rigtig god til børn i 8-9 måneders alderen, fordi han lige nu er i separationsfasen. Det betyder, at han på den ene side godt kan være mere klyngende, søge ekstra fysisk kontakt, og på den anden side, også kan skubbe dig væk, gerne ville ligge mere for sig selv. Det kan derfor være et forsøg værd - måske bliver han irriteret over det, og så skal du naturligt ikke bruge denne metode.

Det er rigtig fint, at I får ham tjekket igennem ved lægen. Mange er syge i øjeblikket, og han kan naturligt godt have øreproblemer eller andet, som kan forklare hans opvågninger om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis I oplever, at han virker meget urolig, måske grædende, så kan det dog sagtens skyldes separationsfasen og den store udvikling, som han går igennem lige nu. Det er en alder, som kræver stor forståelse og omsorg. Nogle gange bliver han måske rigtigt ked af det, når I går på toilettet eller lader ham være alene i stuen og går i køkkenet. Han kan også blive ked af det, hvis bedsteforældre eller andre kikker på ham eller taler med ham. Han vil ofte søge tilflugt hos mor eller far, når I er sammen med andre. Han sover ofte også dårligt. Han har rigtig svært ved at koble fra, når han skal sove. Han kan ikke finde fysisk ro, og han får sig lagt i stillinger, som han ikke mestrer at komme væk fra. Og så drømmer han også rigtig meget i denne periode.

Det er her rigtig vigtigt, at I forsøger at finde balancen mellem at give ham den nærhed og kontakt, som han naturligt har behov for lige nu, og at I samtidig forsøger at holde fast i de gode rutiner, som I har fået skabt - at han f.eks. sover i egen seng, og at han så vidt muligt hjælpes med stillingsskift, beroligende ord, kærtegn osv. og i egen seng. Du spørger, hvordan I kan hjælpe ham med at sove nogle længere stræk om natten uden at han skal op og vugges - og det gør I ved at sikre, at han forbinder sin seng med stedet, hvor han falder i søvn og bruge søvnassociationer, der gør ham i stand til at finde videre i søvnen med så lidt aktivitet fra jeres side :)

Det er ikke let, men det kan godt lykkes :) Jeg sender jer et knus med på vejen - fortsæt alt det gode I allerede gør med bad og godnatgrød!

Rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning af 2 børn

Hej Helen Jeg skriver til dig for at få lidt input til ny putterutine...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce