Annonce

Annonce

Svar: Vågner og græder voldsomt om natten


19. november 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mia

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter, rytme og rutiner :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeg kan godt høre, at jeres datter viser symptomer på nightterror - hun vågner først på aftenen/natten, hun vågner med skrig, virker utrøstelig og ukontaktbar og reagerer ikke rigtigt på jeres kærtegn, nærhed og forsøg på trøst, det virker bedst at tage hende ind i stuen, tænde lys og på den måde få brudt situationen... Selvom hun har nogle symptomer som kunne tyde på nightterror, så er jeg dog ret sikker på, at der ikke er tale om dette - hun er simpelthen for lille...

Nightterror eller natteskræk er en delvis opvågning af den dybeste non-REM søvn og barnet befinder sig i en gråzone mellem at være vågen og være sovende. Og selvom små børn veksler mellem at sove dyb og aktiv søvn, og selvom de kan sove meget dybt, så indeholder søvnen hos jeres datter stadig ikke alle de stadier, som den gør hos større børn og voksne. De er først igang med at dannes nu - og stadiet hvor natteskræk opstår er således ikke en fast del af jeres datters søvn endnu...

Derfor skal forklaringen findes et andet sted, og det første man altid skal overveje, når børn vågner med skrig og gråd er, om de kan have ondt. Det kan være smerter fra ørerne, og her vil det f.eks. ofte også hjælpe at tage barnet op. For hvis jeres datter har ondt i ørerne, så letter det på trykket i ørene og dermed på smerten, når hun bliver løftet op, og derefter vil hun så kunne puttes igen, men når hun har ligget ned og sovet i en periode, så stiger trykket i øret og smerten kommer igen...

Ud over at I skal være opmærksomme på dette, så lyder det for mig også som om, at forklaringen hænger sammen med jeres datters meget lange nattesøvn. Hun sover ofte 12-13 timer om natten, og om dagen sover hun 1.5-2 timer x 2 + 30 minutter sidst på dagen. Det vil sige at hun samlet sover 16-16.5 timer i døgnet, nogle gange lidt mindre og nogle gange ...


Annonce

... lidt mere. Det gennemsnitlige søvnbehov er knap 15 timer med den alder hun har. At der er tale om et gennemsnit betyder naturligt, at nogle børn sover mindre (14 timer) og andre sover mere (16 timer) og det er naturligvis helt okay, at jeres datter har et godt sovehjerte og ligger den høje ende, det må hun gerne. Men jo længere hendes nattesøvn er, jo mere uroligt vil hun ofte også sove, jo flere opvågninger vil hun have.

Du nævner, at I nogle gange putter hende endnu tidligere, fordi hun ikke har fået en 3. lur, hvorved nattesøvnen bliver længere. Og jeg vil faktisk anbefale, at I forsøger at holde fast i 3 lure dagligt, også selvom den 3. lur så kommer til at ligge sent og puttetidspunktet til natten, så bliver det senere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis du fornemmer, at hun begynder at kunne nøjes med to lure, så vil det være en god idé, at du forsøger at rykke hendes middagslur lidt, så hun puttes senere, står senere op af den og derfor også kan puttes senere om aftenen. Det kan du f.eks. gøre ved at lægge et bad ind midt på dagen, så hendes vågenperiode der bliver mere aktiv og naturligt forlænget lidt.

Jeg tænker faktisk, at det vil gøre en forskel hos jer, hvis hun kan hjælpes ind i en rytme, hvor hun altid sover tre lure eller måske sover senere til middag og derfor går lidt senere i seng, så hendes nattesøvn på den måde naturligt afkortes. Det er vigtigt, at I ikke vækker hende om dagen, hun skal naturligt have lov til at have sin dagssøvn, og det er rigtig dejligt, hvis hun kan sove sine tre lure og sove 3.5-4.5 time samlet i løbet af dagen. Men nattesøvnen må f.eks. gerne vare fra kl 20 til 07 - hvis nattesøvnen på den måde kan vare 11 timer, så tror jeg faktisk, at det kan gøre en forskel for jer, og jeg tænker, at hun stadig vil få dækket sit søvnbehov, hendes søvn vil bare være mere sammenhængende og dermed bedre for hende (og for jer :))

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

Kunsten at falde i søvn

Kære Helen. Vi skriver til dig fordi vi nu siden N har problemer med at...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Aftenputning i forskellige situationer

Hej Helen, Vores datter er nu blevet noget ældre siden sidst, vi søgte råd...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2020 | Sovevaner | 3 mdr.

Søvn og dagslure

Hej Helen, Jeg har fulgt din brevkasse siden vi fik vores datter for 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2020 | Sovevaner | 13 mdr.

Putning til nat tager pludselig 1 time

Hej Helen Så er jeg på banen igen med et spørgsmål vedr. søvn og putning :)...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2020 | Sovevaner | 17 mdr.

Putning til nat - 17 mdr.

Hej Helen, Tak for dit svar på mit første brev. Vi har nu afprøvet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten

Gluten frarådes før 6 mdrs alderen, da der er risiko for glutenoverfølsomhed.

Gluten findes hovedsageligt i hvede, rug, havre og byg. Der er mest i hvede.

Der er ikke gluten i ris, majs og hirse. I havregrød og øllebrød er glutenindholdet ikke så stort og derfor kan du godt give dette lidt før de 6 mdr.

Giv ikke grød med for meget hvede i starten af de 6 mdr. for så vil glutenindtaget blive for stort. Vær opmærksom på at både spelt- og mannagrød...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce