Annonce

Annonce

Svar: Holde sig tør om natten


22. januar 2024

Kategori:
Alder:
4 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Noahs mor

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at Noah stadig har brug for ble om natten. Det er derfor rigtigt godt, at I bliver ved med at give ham natble på, og det er vigtigt, at I tager det stille og roligt og ikke gør noget større nummer ud af det. Han skal ikke føle sig forkert, for det er ikke forkert at have brug for en ble om natten, når man er 4 år gammel - heller ikke selvom han har været renlig om dagen, siden han var 3 år:)

Hvis han i en alder af 5 år, stadig tisser jævnligt i sengen om natten - det kan være hver nat eller et par gange om ugen eller måske et par gange om måneden, så vil det være en god idé, at du kontakter jeres læge. I kan så sammen med lægen finde ud af, hvad der skal ske og hvornår og lægge en plan:)

Du skriver, at jeres dreng enkelte nætter har haft en tør ble om natten. Det er super flot. Det tyder på, at han stille og roligt nok skal lære at holde sig tør hele natten igennem, han har bare brug for lidt tid. Når børn tisser i sengen om natten, så skyldes det ofte 3 ting:

Arvelighed: Hvis en af jer forældre har været sengevæddere som barn, så er der ca. 40% sandsynlighed for, at jeres barn også bliver det. Hvis I begge har haft problemet, så er der ca. 70% sandsynlighed for, at jeres børn også får det.

Høj natlig urinproduktion: Hjernen producerer Anti-Diuretisk Hormon (ADH), som nedsætter vores ...


Annonce

... urinproduktion om natten, så vi kan sove igennem uden at skulle tisse. Nogle børn er længere tid om at udvikle evnen til at producere nok af dette hormon, og de kan derfor ikke holde sig hele natten.

Lille blærekapacitet: Der er også børn, som har en lille blære, der ikke kan rumme den mængde urin, som udskilles om natten - det kan godt ske, selvom de producerer nok ADH. Hjernen skal både styre, hvor meget blæren kan rumme, og den skal også reagerer på signalet om, at blæren er fuld, vække barnet, så barnet kan nå toilettet. Og det fungerer ikke altid for de mindre børn.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg synes ikke, at I skal vække Noah sen aften og følge ham på toilettet, så længe han ikke er ældre, og han naturligt stadig tisser så meget, som han gør om natten. Hvis han selv vågner i løbet af aftenen, må I naturligvis meget gerne følge ham på toilettet, så han hjælpes med at tømme blæren og derefter følge ham tilbage i egen seng igen, men jeg synes ikke, at I skal vække ham. Han har brug for sammenhængende søvn, og han har også stadig brug for tid, før det kan forventes, at han skal kunne holde sig tør hele natten.

Nogle børn kan godt have glæde af at blive fulgt på toilettet sen aften, men som I beskriver situationen hos jer, så lyder det til at være for tidligt, og jeg tænker, at tiden naturligt vil arbejde lidt for jer.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce