Annonce

Annonce

Svar: Natble - 3 år, 8 mdr.


10. marts 2022

Kategori:
Alder:
3 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål - det er rigtig godt, du skriver :)

Sengevædning, ufrivillig natlig vandladning eller enuresis nocturna, er de betegnelser man bruger omkring børn, der tisser i sengen om natten. Man taler først om ufrivillig natlig vandladning, hvis et barn efter 5 års alderen stadig tisser i sengen - enten hver nat, flere nætter om ugen eller måske blot en gang om måneden.

Og jeres datter er ikke 4 år endnu, så det er helt naturligt, at hun stadig har brug for sin natble, også selvom hun måske ikke rigtig selv synes, at den er nødvendig :)

At kunne holde sig om natten er blandt andet styret af hormoner. Det spiller også ind, hvordan urinblæren fungerer, om den f.eks. kan rumme den mængde urin, der bliver produceret. Ligesom hjernen nogle gange ikke reagerer på de signaler blæren sender om, at den er fuld. Det er altså ikke noget, som hverken I eller jeres datter har nogen indflydelse på, der er tale om nogle biologiske mekanismer i kroppen - og det er derfor nødvendigt hos jer at se tiden lidt an.

Når det så er sagt, så er det ikke sådan, at I bare skal lade stå til de næste mange år. Det kan godt være, at jeres datter vokser fra det, det kan også være, at hun ikke gør - og du fortæller jo, at både du og hendes far havde ufrivillig natlig vandladning som børn. Og arvelighed spiller en stor rolle. Det er sådan, at hvis en af forældrene har været sengevæder som barn, så er der ca. 40% risko for, at barnet også bliver det. Har begge forældre været sengevædere, så er der 70% ...


Annonce

... risiko for, at barnet bliver det. Derfor må I se, hvad tiden bringer.

Lige nu skal hun derfor have en natble på, og I skal tale med hende om, at det er helt okay. I kan også roligt fortælle hende, at I selv brugte ble, da I var børn, og at det er der mange som gør - så hun føler, at det er helt okay og ligesom det skal være. Hun er ikke forkert, og der er højst sandsynligt også mange af børnene i børnehaven, som stadig bruger ble om natten:)

Det er meget bedre, at hun får en natble på og oplever, at den holder sengen tør, end at hun vågner op i en seng, der sejler. Det vil naturligt altid være et nederlag, når det ikke lykkes at holde sig tør, og det har hun ikke brug for.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Nogle børn har glæde af, at man taler om "drilleblæren". Den lille pose vi har, som indeholder alt tisset - den driller ret meget. Om dagen kan den f.eks. fungerer helt fint, men om natten kan den finde på at tisse lige pludselig. Den kan faktisk også drille om dagen, så nogle gange, så tror man, at man skal tisse og går ud for at tisse - og der kommer ikke noget. Andre gange så tror man ikke, at man skal tisse, men når man sætter sig på toilettet, så tisser man alligvel. Så drilleblæren er lidt skør :)

Det at tale om drilleblæren på denne måde er med til at sige, at det ikke er hendes skyld, hvis det nogle gange går galt. Det er med til at afdramatisere det hele lidt, og det kan også forklare, hvorfor hun skal have ble på om natten, det er fordi, I ikke kan regne med, hvad drilleblæren finder på:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce