Annonce

Annonce

Svar: Udfordringer med at smide bleen - overvejelser


19. oktober 2020

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Kris

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Jeres dreng er knap 2.5 år gammel og har i øjeblikket 2-4 uheld om dagen - han har rigtig svært ved at nå toilettet i tide, og vuggestuen har meldt tilbage til jer, at "han bliver meget ked af det, når han har uheld, og at han ofte gør sig selv mere lille/baby, og de bekymrer sig for, om det spreder sig og går ud over hans selvværd". Det lyder ikke som om, at han selv kan vurdere, hvorvidt han skal have ble på igen - det lyder til at være en beslutning, som I voksne skal tage.

Jeg er med på, at I gennem længere tid har italesat renligheden på en måde, hvor jeres dreng har følt sig stor. Han har en storebror, som han ser op til og som er renlig, og han vil naturligt gerne føle, at han kan det samme som sin bror. Han har været uroligt stolt, når han har kunne slippe bleen, og det er også virkelig flot, at det faktisk er lykkes for ham gennem længere tid. Men forskellige faktorer gør, at det lige nu er rigtig svært for ham, og det er mange uheld dagligt.

Når han får ble på, så er det vigtigt ikke at spørge ham "vil du have en ble på?", for så siger han nej. Det er vigtigt blot at sige "kom du skal lige have en ble på" og så hjælpe ham den på. Det skal være en bukseble, som trækkes op og ned som et par underbukser. Hvis han siger, at han ikke vil, så er det vigtigt at sætte ord på dette "jeg kan godt forstå, du synes det er irriterende", ligesom det er vigtigt, at du forklarer ham, at han ikke skal tisse i bleen. Det er kun for at sikre, at han ikke får våde bukser, så det er bleen, som bliver våd og ikke bukserne.

Det er vigtigt ikke at genere ham eller gøre ham skamfuld. Det er f.eks. ikke nogen god idé at sige "så længe du tisser så meget i bukserne, så får du altså en ble på" eller lignende. Det kan være bedre at tale med ...


Annonce

... ham om drilleblæren, at han har en blære, som nogle gange tisser, før den når toilettet, og at I sammen vil hjælpe drilleblæren med at nå toilettet i tide. Og igen er bleen en sikkerhed. Hvis han gentagende gange har en tør ble og faktisk igen tisser på toilettet uden problemer, så tager I naturligvis bleen af ham.

Det er altid et nederlag med våde bukser, hvor en tør ble er en succesoplevelse.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du skal også medtænke, hvordan du selv reagerer og har det. Du nævnte i dit sidste brev, at da vuggestuen sagde, at de gerne ville have, at han fik ble på igen, så blev du rigtigt ked af det, da du syntes, det var et nederlag for ham. Du ved jo hvor stolt han har været over ikke at gå med ble... Og det forstår jeg godt. Men din dreng kan godt mærke, at du synes det er et nederlag, og at du helst ser at han klarer sig uden ble, og det kan naturligt også være med til at gøre, at han ikke vil have bleen på. Måden vi som voksne reagerer på, håndterer det på, påvirker naturligt vores barns reaktioner...

Når det så er sagt - du skriver i dag, at han i weekenden ingen uheld har haft. Og det er jo super godt. Hvis han kan klare sig hele weekenden uden ble, så skal I naturligvis ikke give ham ble på. Det kan dog godt være, at han har brug for ble i vuggestuen, selvom han kan undvære den hjemme, så måske er løsningen lige nu, at han får ble på i vuggestuen, men prøver at undvære den, når I er hjemme sammen, og hvor du naturligt kan være ekstra opmærksom på at følge ham på toilettet. Det bliver koldere i vejret, flyverdragten kommer frem, og det bliver alt andet lige sværere at nå toilettet i tide, så her vil bleen igen være en ekstra sikkerhed. Det er jo kun i en periode, indtil han er helt klar, også når han leger rigtig godt og nogle gange "glemmer" toilettet :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce