Annonce

Annonce

Svar: Udfordringer med at smide bleen - overvejelser


19. oktober 2020

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Jeres dreng er knap 2.5 år gammel og har i øjeblikket 2-4 uheld om dagen - han har rigtig svært ved at nå toilettet i tide, og vuggestuen har meldt tilbage til jer, at "han bliver meget ked af det, når han har uheld, og at han ofte gør sig selv mere lille/baby, og de bekymrer sig for, om det spreder sig og går ud over hans selvværd". Det lyder ikke som om, at han selv kan vurdere, hvorvidt han skal have ble på igen - det lyder til at være en beslutning, som I voksne skal tage.

Jeg er med på, at I gennem længere tid har italesat renligheden på en måde, hvor jeres dreng har følt sig stor. Han har en storebror, som han ser op til og som er renlig, og han vil naturligt gerne føle, at han kan det samme som sin bror. Han har været uroligt stolt, når han har kunne slippe bleen, og det er også virkelig flot, at det faktisk er lykkes for ham gennem længere tid. Men forskellige faktorer gør, at det lige nu er rigtig svært for ham, og det er mange uheld dagligt.

Når han får ble på, så er det vigtigt ikke at spørge ham "vil du have en ble på?", for så siger han nej. Det er vigtigt blot at sige "kom du skal lige have en ble på" og så hjælpe ham den på. Det skal være en bukseble, som trækkes op og ned som et par underbukser. Hvis han siger, at han ikke vil, så er det vigtigt at sætte ord på dette "jeg kan godt forstå, du synes det er irriterende", ligesom det er vigtigt, at du forklarer ham, at han ikke skal tisse i bleen. Det er kun for at sikre, at han ikke får våde bukser, så det er bleen, som bliver våd og ikke bukserne.

Det er vigtigt ikke at genere ham eller gøre ham skamfuld. Det er f.eks. ikke nogen god idé at sige "så længe du tisser så meget i bukserne, så får du altså en ble på" eller lignende. Det kan være bedre at tale med ...


Annonce

... ham om drilleblæren, at han har en blære, som nogle gange tisser, før den når toilettet, og at I sammen vil hjælpe drilleblæren med at nå toilettet i tide. Og igen er bleen en sikkerhed. Hvis han gentagende gange har en tør ble og faktisk igen tisser på toilettet uden problemer, så tager I naturligvis bleen af ham.

Det er altid et nederlag med våde bukser, hvor en tør ble er en succesoplevelse.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du skal også medtænke, hvordan du selv reagerer og har det. Du nævnte i dit sidste brev, at da vuggestuen sagde, at de gerne ville have, at han fik ble på igen, så blev du rigtigt ked af det, da du syntes, det var et nederlag for ham. Du ved jo hvor stolt han har været over ikke at gå med ble... Og det forstår jeg godt. Men din dreng kan godt mærke, at du synes det er et nederlag, og at du helst ser at han klarer sig uden ble, og det kan naturligt også være med til at gøre, at han ikke vil have bleen på. Måden vi som voksne reagerer på, håndterer det på, påvirker naturligt vores barns reaktioner...

Når det så er sagt - du skriver i dag, at han i weekenden ingen uheld har haft. Og det er jo super godt. Hvis han kan klare sig hele weekenden uden ble, så skal I naturligvis ikke give ham ble på. Det kan dog godt være, at han har brug for ble i vuggestuen, selvom han kan undvære den hjemme, så måske er løsningen lige nu, at han får ble på i vuggestuen, men prøver at undvære den, når I er hjemme sammen, og hvor du naturligt kan være ekstra opmærksom på at følge ham på toilettet. Det bliver koldere i vejret, flyverdragten kommer frem, og det bliver alt andet lige sværere at nå toilettet i tide, så her vil bleen igen være en ekstra sikkerhed. Det er jo kun i en periode, indtil han er helt klar, også når han leger rigtig godt og nogle gange "glemmer" toilettet :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Det er højsæson for røde babynumser

Har du forberedt babynumsen på sommervarmen?
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen. Ved at erstatte vand, sæbe og vådservietter med Olívy baby care – diaper ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

16. september 2023 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Tisser pludselig i bukserne

Kære Helen Min skønne 3årige datter kom for ca 4 måneder siden og sagde til...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2023 | Renlighed | 5 år, 3 mdr.

Toiletproblemer

Hej, Jeg har tidligere skrevet omkring vores datters "lave stort" problem på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2023 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til at smide bleen helt

Hej Helen Så har vi brug for dit gode råd igen :) Storesøster er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce