Annonce

Annonce

Svar: Skærmtid 13 måneder?


5. december 2022

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og dine tanker omkring brug af skærm. Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig:)

WHO har lavet nogle anbefalinger for små børns brug af skærm - det gælder både TV, telefoner, tablets, computere osv. Anbefalingerne kan læses i "Guidelines on Physical Activity, Sedentary Behaviour and Sleep - for Children under 5 Years of Age" fra 2019.

For børn under 1 år anbefales det, at barnet slet ikke ser på en skærm. Det er vigtigt, at de mindste børn er så aktive som muligt, og det sker blandt andet ved leg på gulvet. Har barnet brug for en rolig stund, så anbefales det, at man sætter sig og læser sammen med barnet og ikke kikker på skærm.

For børn på 1-2 år anbefales det, at de bruger mindst 3 timer på forskellige typer aktivitet dagligt. Aktiviteterne skal variere, så nogle aktiviteter er fysisk mere krævende og andre fysisk lettere, og det anbefales, at man spreder barnets aktiviteter ud over dagen. Jo mere aktiv, jo bedre. For børn på 1 år anbefales ikke nogen form for skærmtid. For børn på 2 år er anbefalingen max 1 times skærmtid dagligt - og det anbefales, at man vælger at læse i bøger eller lignende, hvis barnet har brug for en afslappende stund.

Sundhedsstyrelsen har her i 2022 også udarbejdet nogle "anbefalinger for brug af skærm i familien". For børn i alderen 1-5 år er deres anbefaling:
- at man ikke lader barnet sidde med en skærm lige inden puttetid
- at man sørger for at barnet laver andet end at se skærm i løbet af dagen
- at man laver ting med skærmen sammen med sit barn
- at man snakker om reglerne for brug af skærm i familien og lader aftalerne gælde både børn og voksne
- At man tænker over, hvordan man som forælder bruger skærmen, når man er sammen med sit barn og husker, at vi som forælder fungerer som rollemodeller.

I forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer tænker jeg, at der er meget stor forskel på om man er 1, 2 eller 5 år gammel, men retningslinjerne tager ikke hensyn til dette store aldersspænd.

Jeres datter er 13 måneder, og hun har i princippet ikke brug for skærm. Det er dog helt naturligt, at hun fanges af det - lyset, lydende, figurerne - alle børn elsker Gurli Gris - men husk på, at hun også søger det, hun ser jer andre gøre, og naturligt det hun tilbydes. Og med den alder hun har, så er det rigtig vigtigt, at hun tumles med, danses med, synges sange med, læses højt for osv. Ligesom det er vigtigt, at I leger med ...


Annonce

... hende. Det er vigtigt, at I leger med legetøj - ting der skal bygges eller skilles af, puttes i, tages ud. Bolde der skal trilles, biler, tog, dukkevogn osv. der skal skubbes, trækkes., knoppuslespil, hvor brikkerne skal passe. Hun har også brug for, at I leger udenfor, så hun kan gå på opdagelse med f.eks. en spand, en skovl, en vandkande - I kan kikke på blade, dyr, en snegl, en regnorm...

Hun har brug for, at I sætter ord på alt, hvad I laver og oplever sammen. Det er vigtigt for, at hendes sprog udvikler sig og rigtige ord kommer til. I starten kommer kun lyde, der minder om rigtige ord, men jo mere I stimulerer hendes sprog, jo flere rigtige ord vil komme. Og hun lærer netop sprog i samvær med jer, når I reagerer på hendes lyde, hendes mimik og netop sætter ord på ting i hverdagen.

Du har derfor helt ret i, at det er bedst for jeres datter at være så aktiv som muligt, og hvis I fornemmer, at hun har brug for ro og en stille stund, så vil det være rigtig godt, at I læser højt, peger og sætter ord på tingene i en bog, eller måske giver hende lidt massage, hjælper hende med at finde fysisk ro, måske giver hende et bad eller lignende. Nogle børn har også glæde af, at man går en lille aftentur, imens der f.eks. laves aftensmad - det er naturligt først aktuelt, når hun bliver lidt ældre og begynder at kunne gå rundt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Jeg forstår godt behovet for nogle gange at kunne bruge en skærm, og jeg har også den holdning, at skærme er en naturlig del af vores hverdag. Det man skal huske i forhold til små børn er, hvornår man bruger skærmen som babysitter, og hvor meget man gør det. For skærmen skal helst ikke være babysitter - en skærm kan være god at bruge, hvis f.eks. tandbørstningen giver udfordringer, og man gerne vil motivere hende til at få børstet tænder ved at se en tandbørstesang imens. Eller man kan bruge skærmen, hvis man gerne vil lave et video-opkald til bedsteforældre, som måske sidder længere væk, og som man gerne vil have kontakt til. Men generelt er knus, tumlelege, samvær, leg, opmærksomhed, sang og musik, pludren og snak, støtte af udforskningstrang osv. bedre end skærm.

Man siger, at det man gør meget, bliver man god til. Så tumler man meget, bruger man sin krop rigtig meget, bruger man sit sprog meget osv. så bliver man motorisk og verbalt god. Ser man rigtig meget skærm, så bliver man god til at se skærm...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2023 | Opdragelse | 2 år, 10 mdr.

2 år og 10 måneder, fyldt med personlighed

Kære Helen, Tak for dit svar til vores sidste brev, om vores lillesøster....

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2023 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.

Dreng 4 år, hører ikke efter

Hej Helen, Jeg håber du kan hjælpe os, for vi har efterhånden givet op… I...

Læs hele brevet og Helens svar


10. september 2023 | Opdragelse | 2 år, 10 mdr.

Næsten 3 år og aftenritual

Hej Helen. Jeg har en meget sød og kærlig datter på 2 år og 10 måneder, som...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2023 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Lillebror og upassende ord

Kære Helen Det er et par år siden at vi sidst har taget kontakt til dig. Der...

Læs hele brevet og Helens svar


25. august 2023 | Opdragelse | 2 år, 10 mdr.

Jalousi og putning

Hej Helen, Jeg har to punkter, jeg håber du kan hjælpe mig med. 1. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce