Annonce

Annonce

Svar: Hvornår er det tid til bordskik?


13. september 2022

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng, og hvordan jeres måltider foregår:)

Jeg synes, det du fortæller, lyder rigtig godt, og jeg tænker, at I allerede er godt i gang med at lære jeres dreng bordskik:)

Det, at han sidder med ved bordet, sidder i sin høje stol, får hagesmæk på, spiser mad der tager udgangspunkt i familiemaden, drikker af kop osv. osv. Det er alt sammen bordskik og dermed med til at lære ham, hvordan måltiderne foregår. I skal derfor endelig blive ved med at have disse rutiner.

Det er rigtig godt, at I lader ham mærke og fornemme maden, når han spiser og derfor lader ham spise med fingrene og bruge sine hænder. Det fremmer naturligt hans spiselyst, og det er netop rigtig vigtigt, at han forbinder måltidet med noget hyggeligt og rart.

Det er helt naturligt, at han begynder at "lege" med maden, løfter sin tallerken, smider alt på gulvet osv. når måltidet er ved at være slut, eller hvis han ikke er sulten. Det handler både om, at det især i disse situationer er svært for ham at koncentrere sig om maden og også om, at han naturligt er i gang med at finde ud af, hvordan verden fungerer - og det på flere planer.

Han undersøger naturligt maden, hvordan maden føles, - blød, hård osv. Men også temperatur osv. får han erfaring omkring. Han undersøger også, hvordan det lyder, når tallerkenen rammer gulvet, eller hvordan maden ser ud, hvis den kommes op i koppen med vand, eller hvordan vand bevæger sig, hvis man vender koppen på hovedet og lader det løbe ud på bordet...

Og så undersøger han også, hvad det han gør, gør ved jer. Altså hvordan reagerer mor og far på alle disse nye oplevelser, deler I samme begejstring som ham, eller synes I ikke det er sjovt...

Det er her rigtig godt, hvis I kan tage det helt roligt og ikke skælde ud, men i stedet forsøge at aflede ham eller sætte ord på det, som I gerne vil have ham til - nemlig at maden skal spises. I kan derfor sige f.eks. "ind i munden skat" eller "mmm, dejlig mad", "vil du smage mors mad?", "mor smage din mad?" osv. Netop for at holde fokus på spisning fremfor leg med mad.

Og ja, nogle gange vil det også være rigtig fint at afslutte måltidet - enten ved at fjerne hans tallerken, som I så fint gør, hvor han stadig sidder med ved bordet og efterfølgende får lidt små hapsere, som han så kan sidde med. Det lyder som om, at det ofte fungerer rigtig godt. Eller I kan tørre hans mund og hænder, og så løfte ham ned på gulvet, hvor han så kan lege og hygge sig, imens I spiser færdig. Hvis han har tålmodighed til at blive siddende, så er det super fint - men det er også helt okay, hvis han ikke helt har tålmodighed til at sidde lige så længe som I voksne.

Derudover kan det være en god idé, at I er opmærksomme på at anerkende hans lyst til at undersøge og udforske uden for middagsbordet, så alle sanser stimuleres andre steder. Hvis han lige nu er fascineret af vand i koppen, gerne ...


Annonce

... putter mad i glasset, vælter glasset osv. så er det en rigtig god idé at lade ham lege med vand. Han skal have små skåle, kander, bøtter som han kan lege med i sit badekar, ligesom I kan lege med vand i haven.

Hvis det er særligt spændende at vælte sin tallerken på gulvet, banke skeen i bordet osv. så er han måske fascineret af lyd. Denne lyst kan I forsøge at stimulere ved at give ham et hammerbræt, som han kan slå på, en xylofon, en tromme - så han får stimuleret lysten til at lave lyd - men uden for middagsbordet.

Hvis det er særligt spændende for ham at sidde med mad i hænderne, masse den mellem fingrene og mærke, hvordan det føles. Hvis han kører fedtede fingre rundt i håret, på tøjet osv. så er det en god idé at anerkende lysten til at mærke og føle ved at give ham mad i hånden, som han selv kan spise - men også ved uden for middagsbordet at stimulere hans følesans - lad ham f.eks .være med til at bage boller og giv ham gerne bolledej i hånden, som han kan sidde med.

Jo mere I kan anerkende og stimulere hans sanser uden for middagsbordet, jo større sandsynlighed er der for, at han vil kunne koncentrere sig om at spise, når han sidder ved middagsbordet:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med hensyn til at spise med gaffel, så har han en fin alder til at kunne begynde at lære dette nu. Det kommer dog stille og roligt:) Ofte er det en god idé at bruge to gafler - så du starter med at komme mad på den ene gaffel, rækker ham den og han tager den og fører den selv til munden. Imens kommer du mad på den anden gaffel, så bytter I og han får den med mad på og du kommer mad på den anden osv.

Han vil stille og roligt begynde at spejle det han ser, at du gør og vil naturligt derfor begynde at forsøge at stikke maden på gaflen og det støtter du ham så i hen af vejen.

Han vil ofte også pille maden af gaflen med hænderne og foretrække at spise med fingrene - og det må han naturligt gerne. Det vigtigste er, at han er glad for mad. Han skal nok lære at spise med bestik hen af vejen - gaflen læres først, og de fleste børn er omkring 16 måneder, før de rigtigt mestrer at spise med en ske.

Med hensyn til at drikke af en kop, så er det super fint, at I øver dette til måltiderne og resten af dagen lader ham drikke af vandflasken. Det er med til at sikre hans væskebehov og samtidig lære ham at drikke af en kop. Han vil naturligt stadig have svært ved helt at styre sine bevægelser og kommer let til at svinge koppen rundt, så vandet skvulper over - også selvom I kun fylder den halvt. Det er en god idé at lære ham at bruge begge hænder og I må gerne sige "begge hænder, skat" eller lignende for at hjælpe ham med at finde ud af at holde koppen på denne måde. Det kan gøre det lettere for ham at styre hånd-mund-koordinationen:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, og vil også anbefale jer min bog "Helens bog om børn og opdragelse" - i den kan I læse meget mere om f.eks. bordskik og andre gode manerer:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. maj 2024 | Opdragelse | 5 år

Familie logistikken hænger ikke sammen

Kære Helen, Jeg har to overordnede spørgsmål som jeg søger råd på....

Læs hele brevet og Helens svar


11. maj 2024 | Opdragelse | 2 år, 4 mdr.

Trodsalderen - knap 2.5 år

Hej Helen. Vi har en datter på 2 år og 4 mdr. Der er fuld fart på hende. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2024 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.

Særlig sensitiv? - 2 år, 5 mdr.

Kære Helen. Min datter på snart 2,5 år er i fuld udvikling. Hun er lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2024 | Opdragelse | 9 år

Hvordan får jeg børnene til at hjælpe til med huslige pligter?

Hej Helen, Jeg håber på, at du kan hjælpe mig igang med at få min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce