Annonce

Annonce

Svar: Min søn er numsefikseret


2. august 2022

Kategori:
Alder:
7 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev og din fine beskrivelse og alle dine tanker:)

For de fleste forældre, er det rigtig svært at tale med deres børn om kroppen, om køn, om seksualitet og grænser, men ikke desto mindre, er det nødvendigt, at vi taler med vores børn omkring disse ting, og det lyder som om, at det er en snak, som du skal have med din dreng :)

Det er helt naturligt, at børn er optaget af kroppen og har en naturlig nysgerrighed og interesse i at finde ud af, hvordan kroppen fungerer. Og selvom det især er hos børn i 3-6 årsalderen, at "doktorlege" og "numselege" ofte finder sted, så er det helt normalt, at også 8 årige børn interesserer sig for kroppen. I den alder, er det stadig ikke seksuel interesse, men en naturlig nysgerrighed og ønske om at blive lidt klogere på det hele.

Når det så er sagt, så er det rigtig vigtigt, at du taler med din dreng om, at vi har personlige grænser, og at alle har ret til at sige "det er min krop". Det betyder, at man selv bestemmer over sin krop, og det betyder også, at der er visse steder, hvor andre ikke rører ved en.

Du kan f.eks. tale med ham om, at de fleste mennesker ikke kan lide at blive hevet i håret, eller lide at nogen piller dem i ørerne, eller at gravide kvinder kan ikke lide, at fremmede bare lægger hånden på deres mave. De fleste kan heller ikke lide, hvis man rør ved deres bryster eller rør deres numser, tissemænd og tissekoner. Og slet ikke børn og voksne imellem. Voksne kan røre ved hinanden, fordi de er kærester, og forældre kan også f.eks. hjælpe små børn med at blive vasket, fordi de ikke selv kan vaske sig selv endnu, men når man kan selv, så gør man det selv - det er forkert, hvis nogen rør ved steder på ens krop, som er private.

Det kan du på samme måde føre over på, når han er i bad. Du skriver, at når du hjælper ham i badet, så beder han dig om at tørre ham hårdt i numsen med håndklædet.. Jeg tænker, at du her slet ikke skal tørre ham - han skal tørre sig selv. I en alder af 8 år skal han selv kunne gå i bad og også tørre sig uden en voksens hjælp. Det er vigtigt, når han har idræt i skolen, og det er også ...


Annonce

... vigtigt i forhold til at kunne sige nej, hvis en anden voksen pludselig insisterer på at ville hjælpe ham eller tørre ham der... Han skal have en følelse af, at det er forkert, hvis en voksen pludselig vil gøre noget ved ham, som han plejer at kunne selv.

Jeg kan godt forstå, at du er blevet forskrækket over, at han pludselig stikker næsten ind i din numse og snuser. Men hvis vi skal prøve at se det fra hans side, så lyder det egentlig ret uskyldigt, og som en naturlig måde at undersøge på "gad vide, hvordan en numse egentlig lugter" - og han har mulighed for at afprøve dette på dig. I princippet er det jo rigtig fint, at han har tillid til, at han kan afprøve disse ting på sin mor. Og det lyder også som om, at du generelt forsøger at tage det roligt og have et afslappet forhold til det hele, hvilket er rigtig fint. Når det så er sagt, så er det dog også helt okay, at du siger fra. Igen fordi han skal lære, at der er noget, som hedder personlige grænser, som man ikke skal overtræde, ligesom han skal lære, at der naturligt er visse regler.

Det samme gælder, når du om aftenen læser historie for ham og lillesøster - og han igen og igen bryder ind med tissemand, numse, patter osv. Du må gerne sige fra og kan f.eks. sige "jeg vil ikke høre mere om tissemand og patter nu. Nu læser jeg højt, og alle de ord er ikke en del af historien" eller lignende. Det er helt okay at sige fra - han skal naturligt lære, at han ikke skal afbryde på denne måde, det gælder også, når læreren i skolen fortæller børnene noget, så skal man heller ikke afbryde med "frække ord".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med hensyn til at undersøge sig selv og f.eks. kikke på sig selv i et spejl. Det må han gerne. Det er vigtigt, at han kender sin krop, ved hvordan han ser ud og ved hvordan han fungerer:) Det er dog en rigtig god idé, at du fortæller ham, at han skal gøre det på badeværelset eller på sit eget værelse. Han skal ikke undersøge sig selv i stuen eller ved spisebordet, eller når der er andre mennesker tilstede. Det er igen noget privat, og som man gør, når man er alene:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Velkommen til verden

Blødt og behageligt babytøj fra MarMar Copenhagen

En baby, et nyt lille liv og en kærlighed som fejer benene væk under jer og ændrer alt. Vi er helt med, det er noget helt særligt! Også anden, tredje og hver gang. En baby er altid et lille mirakel.

Hos MarMar ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. december 2022 | Opdragelse | 4 år, 5 mdr.

Har svært ved at rumme storesøster

Hej Helen Vi har for 16 dage siden fået en dejlig lillebror. Storesøster på...

Læs hele brevet og Helens svar


13. december 2022 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Sansemotoriske spiseproblemer eller kræsenhed

Hej Helen Tak for en super god brevkasse. Sidst sendte jeg dig et spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2022 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Sut - 3.5 år

Hej Helen Tusind tak for dig! Jeg har en pige på 3½ år som er så...

Læs hele brevet og Helens svar


6. december 2022 | Opdragelse | 13 mdr.

Skærmtid 13 måneder?

Kære Helen Jeg har ellers været ret opsat på, at vores lille pige A, ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2022 | Opdragelse | 14 mdr.

Skal vi gå (hårdere) til den med tandbørstning

Kære Helen Det kører ikke rigtig med tandbørstningen herhjemme og vi er i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce