Annonce

Annonce

Svar: Kan et barn have for meget legetøj?


14. juni 2021

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit spørgsmål omkring legetøj - og for meget af det :)

Problemet med meget legetøj er, at børn meget let bliver distraheret. Når der er rigtig mange legeting at vælge imellem, så kan det være svært at finde roen, gå i dybden og lege med blot én ting. I stedet begynder barnet at lege ukoncentreret og kommer let til at gå fra det ene til det andet...

Og børn har godt af at lege koncentreret og i dybden med visse typer legetøj. Når de fordyber sig i deres leg, så bruger de ofte både deres fantasi og kreativitet - og det gør at legen får meget mere kvalitet og legen bliver derfor meget mere udviklende for dem, ligesom legen bringer glæde.

Så problemet er måske ikke så meget mængden af legetøj, men at I måske skal gemme noget af det væk. Det er rigtig godt, at I har mange kasser til legetøjet for det er netop en god idé at komme det i kasser, og så tage en ny kasse frem en gang imellem, som jeres dreng ikke har leget med i et stykke tid. Det vil ofte give gensynsglæde og gøre at han så pludselig leger mere igen.

I kan evt. hjælpe hinanden med at sortere i det - måske kan noget af det sorteres helt fra, fordi han faktisk er blevet for stor til at lege med det. Nu har han jo fået en lillebror, så måske kan I lave en babykasse, som så kan gemmes til at lillebror bliver stor nok til, at han kan lege med det. Det kan være en god idé at tage storebror med i den proces.

I kan overveje, om I vil opdele legetøjet i forskellige temaer - så der f.eks. er klodser i en kasse, biler i en anden, dukker og dukketøj i en tredje, puslespil i en fjerde, udklædningstøj i en femte osv. Hvad jeres dreng nu har at lege med... På den måde kan I holde fast i at lege med et tema af gangen - så når klodsekasserne er fremme, så leger han med klodser og når han er kørt træt i dette, så kan ...


Annonce

... klodserne sættes væk i en periode og en eller to nye kasse med et nyt tema sætte frem.

Da I har et "multirum" så kunne I overveje, om kasserne generelt skal stå til opbevaring der og derfra så bæres hen, hvor han vil lege med det. Altså at den kasse, som han vælger at lege med, tager I med til køkkenet eller ind på hans værelse - hvor han så leger med det - og resten bliver i multirummet, pakket ned. Det legetøj, som I har i haven - bolde, spil, spande, skovle osv. tænker jeg hører til i f.eks. skuret eller i en stor opbevaringskasse til udenfor, så det leger han kun med ude - det kommer ikke med ind. På den måde hjælper I ham også med at sortere legetøj i "udeleg" og "indeleg", hvilket også kan motivere til at lege mere, fordi man naturligt ikke leger det samme udenfor og indenfor...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Med hensyn til at rydde op, så vil dette også blive lettere for ham, hvis hans legetøj er mere sorteret. Når han er færdig med at lege med den kasse, som er fundet frem, så kan alt legetøjet kommes tilbage i kassen - og det kan I hjælpe hinanden med. Når legetøjet er sorteret op, så er det lettere at rydde op - og generelt er det lettere for ham at komme legetøj tilbage i kasser, end det er at sætte det op på reoler eller lignende. Jeg kunne forestille mig, at dagplejer også har en eller anden form for sortering :)

Husk også på, at I er rollemodeller, så han spejler sig i jer og i det han ser, at I gør. Han kan ikke ryde op selv, men hvis I hjælper og guider, viser ham hvordan, så vil han spejle sig i dette. Samtidig kan I anerkende hans selvstændighedstrang og spirende lyst til at prøve selv - I kan f.eks. sige "kan du komme den røde bil op i kassen? Og den blå?" og på den måde gør han det selv, men I guider og viser ham hvordan :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

NYHED! Olívy nu i rejsestørrelse

Nu kan du også forebygge en rød babynumse, når du rejser med din baby. Olívy baby care - diaper change findes nu i en 100 ml. rejsevenlig flaske. En fin, lille rejsemakker, som passer perfekt i håndtasken.

Olívy baby care – diaper change i nyt design

Glæd jer også til ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. januar 2022 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Temperament koger over

Kære Helen. Vores datter på 3,5 år har altid været bestemt dame, men det...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2022 | Opdragelse | 22 mdr.

Raserianfald - 22 mdr.

Hej Helen Vores datter er snart 2 år og vi kan mærke hun går igennem en stor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. december 2021 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Reaktion på flytning - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Vi har en skøn pige som blev 3 år i midten af oktober. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. december 2021 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.

4-årig med store følelsesudbrud

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som virker til at trives. Men han kan i...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2021 | Opdragelse | 2 år

Barn nr 2 - 2 år

Hej Helen. Jeg er mor til Lærke på knap 2 år, den gladeste pige nogensinde...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind NONOMO Nordic slyngevugge til en god og tryg søvn

værdi kr.1.399,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce