Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til selvhjælp


20. august 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Jeg kan godt forstå, at I i en travl hverdag ikke kan bruge flere timer på at tage tøj af og på, når I skal ud af døren, nå på arbejde osv. Det giver naturligt stress og er ikke særlig rart for nogen af jer.

Der er naturligt forskellige ting, som du kan gøre, der gør det lettere for især jeres ældste dreng at tage tøj på. Det kan f.eks. være at lægge bukser og bluse frem, sådan som det skal tages på og så guide i, hvordan han kan gøre. Det kan være f.eks. "sæt dig ned på gulvet", "først det ene ben, så det andet ben"; "op at stå", "bukserne op" osv. Det vil gøre det lettere, hvis bukserne har elastik i linningen fremfor lynlås og knapper...

Det samme med blusen - læg den, så den vender rigtigt, når din dreng tager fat i den og guid så f.eks. med "over hovedet først", "så den ene arm", "så den anden arm", "trække ned over maven"...

Når det bliver tid til flyverdragt, så kan du gøre det samme. Åbne den, lægge den på gulvet, vise dine drenge, hvor de skal sætte numsen (måske kan du sætte et klistermærke eller sy et lille mærke ind der, hvor numsen skal placeres) og så igen forklare, guide dem i at et ben af gangen kommer ind og foden skal ud ved buksebenets kant osv.

Så du på en gang guider, hjælper, støtter og forklarer, men samtidig også anerkender, at de godt kan selv - og naturligvis rose dem, når det så lykkes. Og prøv at undgå rettelser, hvis det ikke er nødvendigt, men giv dem en følelse af at kunne klare det :) Den dag de selv har fundet en bluse i skabet og taget den på, så gør det måske ikke noget, hvis vrangen vender udad...

Nogle gange kan det også være en idé at holde fokus på det, som skal ske efter af- og påklædning, så du f.eks. nogle gange kan sige "hvis du skynder dig at tage nattøj på, så kan vi læse historie" eller "der er morgenmad klar, når du har taget bukserne på" - så fokus fjernes fra det han ikke synes er specielt interessant, og i stedet ...


Annonce

... drejes over mod det, som han faktisk rigtig gerne vil - have godnathistorie eller spise morgenmad :)

Vær også opmærksom på at i rigtig mange situationer, er der mulighed for at hjælpe dem til selvhjulpenhed. Det kan f.eks. være "selv at kravle op i den høje stol og sætte sig til bordet", "selv at hælde havregryn op i en tallerken og selv komme lidt sukker på", "selv hælde vand op i en kop", "selv gå ind i institutionen", "selv tage overtøjet af og lægge tasken på hylden", "selv komme madkassen i køleskabet" osv. osv. Det er vigtigt, at jeres drenge i flere situationer støttes i at gøre ting selv, og når noget lykkes, og når de får en følelse af at kunne visse ting, så giver det naturligt tillid til også at kunne forsøge andre ting selv. Så på den måde kan mere give mere... :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Giv også storebror en følelse af, at han hjælper dig. Det kan være hjælper dig med at lave mad, bage boller, dække bord, måske henter han en ren ble til lillebror, måske kan han finde lillebrors sut, som er blevet væk... Det er vigtigt, at han har en følelse af at have en rolle i at hjælpe og kunne nogle ting - både fordi det vil adskille ham fra lillebror, og give ham en følelse af at være noget særligt (jf, tidligere brev) og også fordi det at hjælpe dig, også giver en god fornemmelse af at kunne noget, det styrker hans selvtillid og dermed også hans fornemmelse af også at kunne hjælpe sig selv :)

Sidste år kom bogen "Freddy og Fantasine på nullermandssafari", som du måske vil kunne have glæde af :) Den er lavet af Malene Borum Pedersen, som selv oplevede konflikter i hverdagen omkring alle de små ting, som naturligt skal gøres - tøjet skal af og på, der skal ryddes op, børstes tænder, vaskes hænder, smøres solcreme på osv. osv. Hver side af bogen består af et lille vers og en simpel leg, som kan gøre, at alle disse ting måske kan glide lidt lettere... se mere på fantasine.dk

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

2. august 2020 | Opdragelse | 19 mdr.

Dreng på 19 mdr skubber

Kære Helen, Vores glade dreng på 1,5 år kan godt finde på at skubbe andre...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2020 | Opdragelse | 20 mdr.

Nægter at holde i hånd

Hej Helen, Her kommer spørgsmål nummer to! Johanne lærte først at gå...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2020 | Opdragelse | 2 år, 1 mdr.

2 årig strid

Hej Helen. Vores datter der lige er fyldt 2 er i de seneste måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juli 2020 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.

2,5 årig skaber familie splid

Kære Helen, Overskriften lyder nok lidt hård. Det er ikke sådan ment, men...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2020 | Opdragelse | 3 år, 10 mdr.

Hjælp, min dreng slår og skubber :-(

Kære Helen. Vi har igen brug for et råd fra dig :-) Vi har jo verdens...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce