Annonce

Annonce

Svar: Alenetid vs samvær


11. oktober 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære lidt trætte mor

Tak for dit brev og dine meget fine tanker :)

Jeg synes faktisk, det du fortæller, lyder meget fint. Du og jeres datter lyder til at være rigtig meget sammen :) Hun er i pre-school om formiddagen, kommer hjem, hvor I hygger jer, får en hvilesnack osv. og hun tilbydes en middagslur. Og herefter forsøger du så at inddrage hende i hverdagens gøremål, samtidig med at du også lader hende selv fordybe sig i forskellige aktiviteter... Det lyder fint :)

Du kan naturligvis ikke være sammen med hende og omkring hende hele tiden, og det er helt okay, at du ikke er den, som lægger dig og bygger togbaner eller leger med klodser. Der må godt være forskel på mor og far her, og du gør så nogle andre ting. Det er helt i orden :)

Det vigtige er, at du er tilgængelig, og at hun har en oplevelse af, at du naturligt vil hende, og er der for hende, når hun har brug for dig. Ligesom du naturligvis som nu fortsat skal spørge ind til den aktivitet, hun er igang med, nogle gange deltage sammen med hende - så I ikke altid laver hver jeres ting, men også gør forskellige ting sammen.

Du fortæller, at du gerne vil være nærværende og deltagende, når hun er vågen, og du spørger indtil samvær med en nærværende forælder...du spørger blandt andet, om man kan have alenetid sammen, hvor I f.eks. hver især sidder med jeres bog ved siden af hinanden.. Og man kan tale om to forskellige former for nærvær:

- Der er de korte, gode stunder - det man kan kalde øjebliksnærvær. Det er alle de små øjeblikke, som opstår uden at være planlagt. Det er f.eks. når du står og laver mad, og hun kommer med en tegning, som du skal se... du slipper madlavningen, kikker på tegningen og taler med hende om den, og det hun har lavet - du er nærværende og interesseret i det hun viser dig - og efterfølgende, går du videre med madlavningen igen.

- Og så er der de længerevarende stunder, hvor I bruger timer eller en hel dag på at opleve og dele oplevelser med hinanden. Hvor I er sammen, mærker hinanden, deler følelser - glæde, begejstring, sorg, vrede osv. alt efter hvad det er I er sammen om og oplever.

Nærvær betyder, at man skal være hundrede ...


Annonce

... procent tilstede i situationen. Vi kan ikke tjekke telefonen, sende en e-mail eller lignende, når vores barn forsøger at fortælle os noget. Når vi er nærværende, så lytter vi til barnet, ser barnet, sætter os ind i barnets situation - det nytter ikke noget, at vi sidder og tænker over, hvad der skal ske til mødet i morgen eller i tankerne er igang med at planlægge aftensmad...

Og der er ingen tvivl om, at din datter med det samme vil fornemme, om du rent faktisk er mentalt til stede, og om du interesserer dig for hende, det hun siger, viser dig osv. Hun mærker med det samme, hvis du ikke er nærværende... Og netop fordi du er der, viser dig tilgængelig, som du gør, så tror jeg faktisk, at hun føler sig set - også selvom hun nogle gange sidder alene, tegner eller laver perleplader for sig selv :)

Du kan evt. tænke på dit forhold til din mand. Der vil naturligt i jeres forhold, være intense øjeblikke, hvor I ser på hinanden, føler og mærker hinanden og båndet mellem jer. Der vil også være perioder i løbet af dagen, hvor I blot er sammen, hvor I registrerer hinanden og er der for hinanden, men ikke på en intens måde. Og sådan er det naturligt også i forhold til jeres datter. Der vil i løbet af dagen være perioder, hvor vi er hundrede procent nærværende, og så vil der være perioder, hvor vi er hver for sig, hvor jeres datter foretager sig noget andet, end du gør...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Lørdag 27. apr.: Mød Helen på Babybazar 2019, Babybazar

Se flere foredrag med Helen ...


Og jeres datter har brug for begge dele. Hun har brug for de korte intense øjeblikke af nærvær og for nærvær over tid :)

Det er vigtigt at nævne, at man sagtens kan være sammen, uden at være nærværende. I kan faktisk være mere nærværende, når I sidder med hver jeres bog ved siden af hinanden i sofaen, end hvis I f.eks. tager i zoologisk have sammen.

At være nærværende betyder, at man kan være sammen uden at have et formål - andet end at være sammen. I kan godt alle sammen være i zoologisk have, men om I er nærværende afhænger helt af, hvorvidt I er sammen om det I ser og oplever i Zoo, om I deler oplevelsen med hinanden... :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker videre - og at det også giver lidt ro med på vejen :) Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

10 tips til at skabe et bæredygtigt børneværelse

Det bæredygtige børneværelse

Arkitekt Sara Camre grundlagde Cam Cam Copenhagen i 2012 under barslen med sit første barn. Det primære incitament til at begive sig ud i eventyret som selvstændig entreprenør, var ønsket om selv at skabe det bæredygtige babyudstyr og -interiør, som hun ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. april 2019 | Opdragelse | 15 mdr.

15 måneder og opdragelse

Hej Helen Tak for din brevkasse. Den har hjulpet en del. T sover endelig...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2019 | Opdragelse | 5 år, 6 mdr.

Adfærd og trivsel

Kære Helen. Nu har jeg behov for dine synspunkter i forhold til min yngste...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2019 | Opdragelse | 20 mdr.

20 måneder, ipad og tv

Kære Helen Vores datter er næsten 20 måneder, og hun er glad for at se på...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2019 | Opdragelse | 2 år, 3 mdr.

Seksualitet - når børn rører ved sig selv

Hej Helen, Seksualitet… Hvordan skal man håndterer det at børn gerne vil...

Læs hele brevet og Helens svar


6. marts 2019 | Opdragelse | 8 mdr.

Hvornår og hvordan skal jeg begynde at sætte grænser

Hej Helen Hvornår skal/kan man begynde at sætte grænser ved maden? Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex

Øjenbetændelse

Lige efter fødslen har de fleste nyfødte hævede og let sammenklistrede øjne. Det skyldes fostervand og blod, som kan fjernes med kogt, afkølet vand.

Øjenbetændelse kan skyldes enten en virus eller en bakterie. Hvis øjenbetændelsen opstår i forbindelse med en forkølelse, er det ofte en virus, der er årsagen og her hjælper antibiotika ikke. Fejler barnet derimod ikke andet end øjenbetændelse, skyldes det ofte bakterier som skal behandles med antibiotika, som du får på en recept hos...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce