Annonce

Annonce

Svar: Ang graviditetsuger


4. november 2021

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære gravide

Tak for dit spørgsmål - det er en rigtig godt spørgsmål du stiller, for jeg kan godt forstå, hvis du bliver forvirret. Jeg synes faktisk også, det nogle gange kan være lidt svært at vide, hvad der egentlig menes.

Når din læge eller sundhedsstyrelsen siger, at du f.eks. skal starte med jerntilskud fra uge 10, så betyder det 10+0 - altså når du er 10 uger henne.

Når du skal til 12-ugers scanning, så kan denne dog godt ligge lidt forskelligt, fordi tidspunktet også afhænger af, hvornår du kan komme til. Altså hvornår der er en ledig tid på det sygehus eller den klinik, som skal skanne dig. Og en 12-ugersscanning kan så vidt jeg ved godt ligge mellem uge 11+0 og 13+6 og en 20-ugers scanning kan ligge mellem uge 18-21... Derfor er det måske også mere præcist at kalde 12 ugersscanningen for nakkefoldsscanning eller 1. trimesterscanning. Og 20-ugersscanning for misdannelsesscanning eller 2. trimesterscanning...

Når du skal fortælle familie og venner, at du er gravid, og hvor langt du er henne, så kan du sige dette på mange forskellige måder:
"jeg er i uge ...


Annonce

... 8+6"
"jeg er i 9. graviditetsuge"
"jeg er fulde 8 uger henne"
"jeg er fulde 9 uger i morgen"
"Jeg går ind i uge 10 i morgen"
"jeg er knap 2 måneder henne"

Noget af det vil naturligt være mere præcist end andet - det mest præcise vil være "8+6" og det er derfor også dette din læge og andre fagpersoner spørger til.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Jeg tænker, at du overfor familie og venner skal give det svar, som du tænker passer bedst til dem. Hvis du taler med en anden mor, som ved hvad du taler om, så kan du sagtens sige det præcist, hvis du taler med nogen, som ikke behøver vide det præcist, så kan du bare sige f.eks. "jeg er knap 2 måneder henne".

Og så skal du også være opmærksom på, at din terminsberegning og dermed dine uger godt kan ændre sig hen af vejen. Når du bliver scannet vil man lave en ny beregning, så det kan faktisk gode rykke sig lidt både frem og tilbage, alt efter hvad scanninger viser.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og rigtig meget held og lykke med graviditeten fortsat! Det lyder som om, at du og det spirende liv i din mave stortrives, det er så dejligt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

3. oktober 2022 | Graviditet | 0 mdr.

Mærke liv

Hej. Hvornår skal man som gravid mærke liv og hvordan føles det? Jeg er...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2022 | Graviditet | 0 mdr.

Min mave spænder

Kære Helen. For et par dage siden var jeg til scanning, her fik jeg af vide...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2022 | Graviditet | 0 mdr.

Moderkage biopsi

Hej Helen. Jeg var til nakkefold i sidste uge og fik flotte tal og dermed...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce