Annonce

Annonce

Svar: For højt a vitamin indtag fra leverpostej?


5. september 2020

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mette

Først - kæmpe stort tillykke med graviditeten, hvor dejligt og hvor spændende! Og velkommen til, det er rigtig godt, at du skriver :)

Jeg tror ikke, at der er sket noget ved, at du har spist 200 gram leverpostej over 3 dage. Du har naturligvis ret i, at det anbefales at "gravide ikke spiser lever, levertran og paté, som kan indeholde store mængder A-vitamin. Leverpostej indeholder mindre A-vitamin, og det kan du spise i mindre mængder". Det skriver Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Så kan man naturligvis diskutere, hvor meget er for meget, og hvor lidt er 'mindre mængder', og det er jo den diskussion, som du nu går og har med dig selv. De tal jeg kan finde lyder, at anbefalet daglig dosis for gravide er 1000 mikrogram og 1200 mikrogram for ammende. Det er vigtigt, at du også husker på, at A-vitamin er et vigtigt vitamin for udviklingen af det lille foster, du kan ikke undvære A-vitamin, men må modsat naturligt ikke få for meget. Jeg tænker dog ikke, at risikoen i din situation er særligt stor :)

Det lyder som om, at du faktisk er meget opmærksom på, hvad du indtager, og tager alle de hensyn du kan, og det er super godt. Det er netop vigtigt med f.eks. Gravitamin, så du får Folsyre og D-vitamin den vej igennem, og fra uge 10 skal du tage et dagligt jerntilskud. Især Folsyre (eller Folinsyre) er særlig vigtigt - og det har du jo taget :)

Det er dejligt, at du er så opmærksom, som du er, og tager alle forholdsregler. Du er allerede ved at knytte dig til den lille i maven og vil bare gerne gøre det så godt som muligt - og det er jeg slet ikke i ...


Annonce

... tvivl om, at du gør :)

Prøv at spise så sundt og varieret som muligt, spis meget gerne fisk (dog ikke rovfisk og f.eks. tun), undgå alkohol og rygning (også passiv rygning), drik højst 3 kopper kaffe dagligt (vælg evt. koffeinfri kaffe) og nedsæt generelt dit indtag af koffeinholdige drikke. Undgå også ingefær - ingefærshots og kosttilskud med ingefær, spis ikke for meget lakrids, undgå upasteuriseret mælk og bløde oste, koldrøget og gravad fisk, undgå ginsengrod, perikon, almindelig røllike, hellig basilikum, lupinfrø... Vær f.eks. også opmærksom på indholdet i visse urteteer... Sørg også for at drikke mælk, eller tag et dagligt kalktilskud, hvis du ikke drikker mælk og spiser mælkeprodukter.

Og medtænk også kemi i hverdagen - kemi i make-up, hårfarve, køb miljømærket sæbe, shampoo, rengøringsmidler osv. Gør rent og luft ud, minimer dit indtag af medicin, minimer din kontakt med kemikalier af forskellige slags... Og har du kat, så få en anden til at skifte kattebakken :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Selvom du har spist mere leverpostej på 3 dage end anbefalet, så tænker jeg, at risikoen for at der sker noget er minimal, og at du skal fortsætte med at spise så sundt som muligt og tage alle de hensyn, som du kan tage.. Mange kvinder finder først ud af, at de er gravide, når de er noget længere henne end du er - og at du ved det allerede nu gør blot, at du kan tage endnu flere hensyn, så hold fast i det :)

Jeg håber, at mine tanker giver dig lidt ro med på vejen, og jeg glæder mig til at følge dig hele vejen frem - hvor er det bare dejligt og spændende, sikken tid du går i møde :)

Knus herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Kom grønt fra start med Ma-Mam grøntsagsmos

Ma-Mam giver 10% i nyhedsrabat i resten af februar måned!

Danmark har fået en ny økologisk grøntsagsmos, som er udviklet af ernæringsspecialist i mad til de mindste Kirsten Mikkelsen Ravnbøl. Ma-Mam er som noget helt nyt en frysetørret grøntsagsmos og skal derfor kun tilsættes ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

3. oktober 2022 | Graviditet | 0 mdr.

Mærke liv

Hej. Hvornår skal man som gravid mærke liv og hvordan føles det? Jeg er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce